Tips voor jouw cv van recruiter Ilse

Als recruiter zie ik dagelijks vele cv’s. Onoverzichtelijke, incomplete cv’s, maar gelukkig ook veel cv’s waar ik instantly blij van word. En dat zijn de cv’s die vanzelfsprekend net wat meer aandacht krijgen. Graag deel ik, Ilse Stokman – recruiter bij Exact personeelsintermediair – mijn tips met jou, zodat ook jij een cv kunt opstellen waarmee je een goede eerste indruk achterlaat bij recruiters.

tips voor cv

Persoonlijk statement

Er zijn een aantal zaken die sowieso in je cv vermeld moeten worden. Zoals natuurlijk je NAW-gegevens en geboortedatum. Daaronder maak je meteen een persoonlijk statement met een korte inleidende tekst waarin jij jezelf en jouw drijfveren omschrijft. Daarin vertel je bijvoorbeeld ook dat je uit een ondernemersgezin komt of wat je zoekt in een nieuwe baan. Dat soort informatie vind ik heel veelzeggend om een beeld van de persoon achter het cv te vormen.

Laatste eerst

Wij, recruiters vinden het ook fijn als je cv in omgekeerde chronologische volgorde is opgesteld. Dus zet jouw meest recente werkervaring bovenaan en werk naar beneden. Vermeldt hierna in dezelfde volgorde je opleiding en eventuele cursussen, gevolgd door je computervaardigheden en talenkennis. Inclusief het niveau van beheersing (bijv. basis, gevorderd of vloeiend).

Geslaagd of gestopt

Niet onbelangrijk: geef bij je opleidingen aan of je ook een diploma behaald hebt. Het kan gebeuren dat je er halverwege een opleiding achter kwam dat deze richting toch niet de juiste voor jou was. Zet de opleiding op je cv, maar vermeld er wel bij dat je hem niet hebt afgerond. Als je de hele opleiding niet vermeldt, creëer je onnodig een gat in je cv en waarschijnlijk heb je er toch wel wat waardevolle kennis opgedaan.

Niet alle bijbaantjes noemen

Vakantie- en bijbaantjes zijn over het algemeen niet heel relevant om op jouw cv te vermelden (tenzij je concreet kan maken dat je ervaring relevant is voor de functie waar je op solliciteert) of als je nog geen andere werkervaring hebt. Vind je het toch fijn om te laten zien dat je wel altijd hebt gewerkt, houd het dan beknopt. Zet dan bijvoorbeeld een kort zinnetje onderaan bij het kopje werkervaring waarin je schrijft: “van … tot … heb ik verschillende bijbanen gehad.”

Verklaar gat in je cv

Het kan ook gebeuren dat er periodes in jouw leven zijn geweest waarin je niet hebt gewerkt. Recruiters vinden het niet erg om dat te zien, mits je vermeldt waarom. Ook dit vertelt namelijk veel over wie jij bent als persoon. Als jij bijvoorbeeld op wereldreis bent geweest, ontwikkel je juist competenties die je misschien niet op je werk ontwikkelt.

Extra onderscheidende info

Onderaan jouw cv is plaats voor wat extra informatie. Hier vermeld je dat je bijvoorbeeld elke zaterdag vrijwilligerswerk doet. En schroom niet om ook te vertellen waarom dat belangrijk voor jou is. Of bijvoorbeeld dat jouw hobby surfen is en dat je het liefst al surfend de wereld over reist. Want onthoud, hoe persoonlijker je cv, hoe meer jij opvalt.

Foto ja of nee?

Een foto toevoegen is zeker niet verplicht maar spreekt wel tot de verbeelding en kan daardoor wel iets extra’s meegeven. Vooral bij representatieve functies. Mij helpt het altijd om mensen gemakkelijker te onthouden. Kies je voor het toevoegen van een foto, maak deze van voren en zorg voor een vriendelijke blik en een neutrale achtergrond.

Referenties op aanvraag

Helemaal onderaan je cv kun je nog zetten dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Alleen die zin al schept meteen vertrouwen. Als je op je Linkedin-profiel aanbevelingen hebt staan, kun je ook een link naar dit profiel opnemen op je cv.

Verzorgde opmaak

Zorg tenslotte voor een mooi totaalplaatje, met een makkelijk leesbaar, neutraal lettertype (dus géén comic sans) en tussenkopjes. Qua lengte is twee pagina’s wat mij betreft de max. Uiteraard zijn typfouten niet handig. Gebruik dus de spellingscontrole en kijk je cv nog even kritisch na voordat je solliciteert.

Veel succes!

Tot zover mijn tips. Rest mij nog je heel veel succes toe te wensen bij het opstellen van jouw cv. Dat gaat nu vast helemaal lukken, maar als je nog vragen hebt, mail me gerust op stokman@exactpi.nl. Wie weet zie ik jouw cv binnenkort binnenkomen als match op één van onze vacatures. Ik ben benieuwd…