3 redenen om jezelf te blijven ontwikkelen

Categorie: Carrieretips
Gepubliceerd: 29-06-20

De Corona-crisis lijkt ook van invloed op hoe we kijken naar onze eigen loopbaanontwikkeling. Zo blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van de Nationale Vacaturebank. Een kwart van de ondervraagden zegt te overwegen zich bij of om te scholen. Onder hbo- en wo-opgeleiden is dit zelfs nog iets meer: 30%. Bij werkende jongeren onder de groep 25 tot 34 jaar is dit 34% en bij de 18- tot 24-jarigen zelfs 46%. Dit kan natuurlijk komen doordat mensen door de crisis anders kijken naar hun loopbaan en de rol die zij zelf hebben in verbetering van hun carrièrekansen. Maar ook de reden van het hebben van meer tijd kan hiervoor een aanleiding zijn.

Heb jij er al over nagedacht om jezelf verder op te leiden of om te laten scholen? Wij geven je graag 3 redenen waarom het juist dit het moment is om je te blijven ontwikkelen én tips voor het volgen van gratis opleidingen.

1. Investeren in jezelf is altijd al belangrijk geweest

Natuurlijk is het ook buiten de huidige situatie altijd belangrijk om te investeren in je kennis en vaardigheden. Digitale transformatie is aan de orde van de dag, in alle branches en in ieder vakgebied. Het werk en de arbeidsmarkt veranderen continu. Banen verdwijnen door technologische ontwikkelingen, verduurzaming en digitalisering. Dat biedt kansen, maar stelt wel jouw aanpassingsvermogen en die van organisaties op de proef. Tegelijkertijd is er een te kort aan menskracht in sommige sectoren zoals de techniek, het onderwijs en de zorg. Het is dus slim om ervoor te zorgen dat je breed inzetbaar bent, zodat je in je eigen vakgebied kunt blijven werken of kunt overstappen.

2. Je hebt meer tijd, zo besteed je je tijd nuttig

En nu we inmiddels alweer iets minder vrije tijd hebben doordat we weer wat vaker op kantoor werken, onze avonden weer zijn gevuld met terrasjes en uiteten gaan, werken de meeste mensen toch echt nog steeds grotendeels vanuit huis. Er is dus blijvend meer tijd en ruimte ontstaan om aan onszelf te werken. Iets wat we per definitie moeten behouden. En die tijd kun je zomaar nuttig besteden door jezelf om te scholen of bij te scholen.

3. Je kunt zelfs leren zonder kosten met deze gratis mogelijkheden

Het is en blijft toch een belangrijke reden om het juist niet te gaan doen: de kosten. Maar het mooie is dat er vanuit huis volop mogelijkheden zijn om te leren, gratis! Denk aan online trainingen, cursussen en webinars. Maar ook beroepskeuzetesten. Google is hierbij je beste vriend, maar wij hebben ook alvast 8 gratis mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

 1. Cursussen van universiteiten wereldwijd
  Presteren, managen of marketing? Hier vind je duizenden gratis online cursussen van gerenommeerde universiteiten wereldwijd. Ga lekker grasduinen in het enorme aanbod en pik mee wat je interessant vindt.
 2. Minicursus fotografie
  Veel bezig met social media? Verbeter jouw foto’s met deze minicursus fotografie. Ook leuk buiten werk natuurlijk.
 3. Online video’s maken
  Pelpina helpt je met een e-book en heel veel video’s op weg om professionele video’s te maken met je smartphone. Superhandig voor social marketeers (in wording).
 4. Cursus Kunstmatige Intelligentie (AI)
  Je kunt er niet meer om heen: Artifcial Intelligence (AI) neemt een steeds belangrijkere plek in het dagelijks leven. Dat op allerlei plekken wordt ingezet. Maar hoe werkt AI eigenlijk?
 5. Ben jij klaar voor de toekomst?
  Test jezelf en kom meer te weten over de status van jouw vaardigheden voor de toekomst.
 6. JobOn
  JobOn is een landelijke community voor werkzoekenden. Hier kun je allerlei onlinetrainingen vinden van omtrent talentontwikkeling, solliciteren en onderhandelen tot aan voorkomen van een burn-out.
 7. LoopbaanCentraal
  Hier kun jij online aan je loopbaan werken. Maak een gratis account aan en leer jezelf kennen door opdrachten en testen te doen. Ga aan de slag en ontdek wat bij jou past.
 8. WERK-portal.nl
  Hier vind je gratis onlineprogramma’s die jou helpen bij het zoeken naar werk en om lekker aan het werk te blijven. Er zijn programma’s over taal, social media en omgaan met de computer. Jij kiest waar jij mee aan de slag wil.

Mocht je nu twijfelen over van baan switchen of een opleiding volgen, of wil je even sparren over welke opleiding of baan bij jou past? De recruiters van Exact helpen je graag vrijblijvend. Gewoon eens van gedachten wisselen kan altijd. Neem hiervoor contact met ons op.