Interview met Sellem – Senior Accounting Officer

Categorie: Carrieretips
Gepubliceerd: 10-06-21

Sellem werkt momenteel bij opdrachtgever BMW Financial Services als Senior Accounting Officer. Via Exact vond zij een baan waaruit zij veel voldoening haalt. Eerder werkte zij bij een Finse olieraffinaderij als GL Accountant en als Financial Controller bij een Amerikaans Petrochemisch bedrijf. Welke ontwikkelingen ziet zij als het gaat om de Financiële branche? We spraken haar hierover en over haar rol bij BMW.

 

Vertel eens… hoe ben je in finance terecht gekomen?

‘’Dat is best grappig. Als jong meisje keek ik Goede Tijden Slechte Tijden. Daar ging het verhaal over een accountantskantoor; Alberts & Alberts. Ik was altijd al goed met rekenen en toen ik dat zag dacht ik, ja dat wil ik! Ik heb HBO Accountancy gedaan waarbij ik twee dagen fulltime studeerde en drie dagen op een accountskantoor werkte. Ik heb hier heel veel geleerd. Het hielp mij ook in mijn studie dat ik al leerde in de praktijk.’’

Wat doe je nu precies bij BMW?


‘’Vanaf December werk ik bij BMW Financial Services als de rechterhand van de Finance Manager. Ik houd mij bezig met maandafsluitingen, kwartaalafsluitingen, de jaarafsluiting en de jaarlijkse audit met externe accountants. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik heb natuurlijk gewerkt in de petrochemie, productie, in de accountancy voor makelaars, advocatenkantoren etc. Maar nog niet in de autobranche. Ik wilde mij breder ontwikkelen.’’

Je doet dit werk nu al een tijd. Wat voor veranderingen heb je gezien in de financiële sector?

‘’Wat vooral opvallend is de vele innovatie als het gaat om tools. Denk bijvoorbeeld aan een softbot in een boekhoudsysteem. Normaliter lagen de boekingen bij een persoon en nu kan een bot dit werk overnemen. Je ziet steeds meer automatisering waardoor minder menselijke handelingen nodig zijn. Dat maakt dat je je in deze branche ook qua vaardigheden steeds meer kunt richten op de analyse-kant van ons vak.’’

Wat vraagt dit van Finance professionals?

‘’Dit vraagt vooral om meer analytische skills. Waarbij je vooral meer controleert en analyseert. Is dit juist ingevoerd? Zijn dit kosten die je verwacht had deze maand? Wat voor effect heeft dit op de revenu? Veel meer analyseren in plaats van het uitvoeren.

Het is belangrijk dat ook studies hier meer rekening mee houden als het gaat om vaardigheden en de ontwikkeling daarvan. De basis valt in mijn ogen weg. Je wordt vrijwel direct in het diepe gegooid. De opbouw waarin je eerst zelf vooral veel handelingen deed was juist zo mooi. Aan de andere kant is het natuurlijk wel goed dat er bijna geen human errors meer zijn. Het wordt a la minute voor je geboekt, wanneer je in de avond werkt hoef je niet te wachten tot de volgende ochtend wanneer een medewerker weer gaat werken.’’

Wat is nog meer een opvallende ontwikkeling?

‘’Veel multinationals openen Shared Service Centers. In een ander land waar de uren kostentechnisch interessant zijn. De mensen in dienst nemen de ‘’eenvoudige’’ handelingen over zoals boekingen, crediteuren- en debiteurenbeheer. Voor de Nederlandse economie is dit op zich natuurlijk minder gunstig. Maar dit is wel wat we op grote schaal zien ontstaan. De mensen die in Nederland werken hebben hierdoor een meer coördinerende rol.

Ook zie ik een steeds groter wordende behoefte als het gaat om gedetailleerde en diepgaande informatie gemakkelijk uit systemen halen. Tegenwoordig hebben we gerust 3 verschillende systemen gericht op bepaalde onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen maken van bepaalde analyses in Business Objects maar ook in SAP. Daarnaast willen we steeds meer realtime gegevens hebben. Je wilt op ieder moment van de dag kunnen weten hoeveel kosten je precies hebt. Dat zie je ook terug in warehousing als het gaat om retail of productie. Hoeveel hebben we in het magazijn? Kunnen we op tijd de goederen leveren? Dat realtime inzicht is steeds meer een must. Ons vak is mooi maar verandert erg snel. Als professional wil je daarom alle ontwikkelingen op de voet volgen.’’

 

Wil je meer lezen over de skills van de toekomst voor financials? Lees dan ons artikel daarover.