Nu een nieuwe baan: wel of geen goed idee?

Categorie: Sollicitatietips
Gepubliceerd: 26-07-20

Het is logisch dat je af en toe nadenkt over het vervolg van je carrière. Wat doe je in deze onzekere tijd, blijf je waar je zit of sla je toch je vleugels uit? Het is sowieso spannend en geen gemakkelijke keuze om weg te gaan bij je huidige werkgever. En natuurlijk kunnen er meerdere redenen zijn waarom je een overstap zou willen maken. Misschien vanwege een hoger salaris of betere ontwikkelkansen.

Natuurlijk speelt de huidige onzekere economie daarin een grote rol. Maar ook redenen zoals trouw willen zijn aan je huidige werkgever of omdat je job zo comfortabel is, horen wij vaak. Logisch ook. Bij Exact personeelsintermediair staan wij voor balans tussen hart en hoofd. Als die balans qua werk weg is, dan zit je misschien niet meer op de juiste plek. Maar is het verstandig om nu te wisselen van baan? Of kun je nu juist beter even blijven zitten waar je zit?

Achterhaal de reden

Door de huidige economische gevolgen van de coronacrisis heeft niet iedereen de ‘luxe’ om de keuze te maken voor een andere baan of toch nog blijven. Het aantal werklozen groeide in de afgelopen drie maanden met 131 duizend naar 404 duizend in juni. Dat is 4,3 procent van de beroepsbevolking. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. Bij ontslag zit er niet veel anders op dan op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Maar wanneer je twijfel voelt of andere afwegingen maakt om wel of niet over te stappen is het vooral belangrijk te weten wat de reden is waarom je een carrière switch zou willen maken.

Thuiswerken biedt een onverwachte kans

Thuiswerken biedt een goede kans om na te denken en te reflecteren over waarom je wellicht ongelukkig bent in jouw baan. Is het de baan zelf? De relatie met jouw leidinggevende? Een andere werkgever willen is niet hetzelfde als een andere baan willen. Het is goed om hierover na te denken. Het kan heel goed zijn dat je de werkzaamheden en verantwoordelijkheden heel leuk vindt, maar dat de werksfeer maakt dat je geen plezier meer hebt in jouw werk. Thuiswerken kan dan een voordeel zijn, doordat je hetzelfde werk doet maar zonder een leidinggevende of collega’s om je heen. Een soort ultieme kans om de oorzaak te achterhalen.

Stel jezelf vragen

Het is goed om jezelf daarbij de volgende vragen te stellen; ben je geschikt voor jouw baan? Past het bij je? Komen jouw vaardigheden volledig tot zijn recht? Vind je dat je een nuttige bijdrage levert in jouw rol? Geeft jouw werk voldoening? Het beantwoorden van deze vragen geeft je een beeld of bijvoorbeeld jouw leidinggevende of collega’s een rol spelen in waarom je niet gelukkig bent. In dat geval zou je wellicht kunnen kijken naar manieren om de relatie te herstellen.

Timing

Dan speelt in de afweging nog het huidige economische klimaat een grote rol. Natuurlijk is de timing niet ideaal. Bedrijven nemen minder mensen aan en er zijn juist meer mensen op zoek naar een nieuwe baan. Betekent dit dan dat je maar niet moet switchen? Zeker niet. Veel bedrijven ervaren nog steeds krapte. En ook in deze tijd zijn er bedrijven die hun kansen grijpen en juist nu goede mensen aan zich willen binden. Wanneer er in jouw vakgebied niet direct kansen liggen zou je natuurlijk altijd kunnen overwegen om tijdelijk in een ander vakgebied aan de slag te gaan waar de vraag op dit moment juist toeneemt. Je kunt er ook voor kiezen om deze tijd te gebruiken om je vaardigheden uit te breiden, bijvoorbeeld met een opleiding. Zo blijf je jezelf ontwikkelen zonder de risico’s van een overstap.

Gelukkig zijn kun je leren, ook op de werkvloer

Heb je alles afgewogen en kom je tot de conclusie dat je toch liever blijft waar je zit dan kun je alsnog aan de slag gaan om je werkgeluk te vergroten. Volgens Veronique Killian (organisatieadviseur & trainer) kun je ‘gelukkig zijn’ leren, ook op de werkvloer. Zij vertaalde al eerder ‘’geluk op de werkvloer’’ – op basis van wetenschappelijk onderzoek – naar 25 praktische competenties. Dit onderzoek heeft zij vorig jaar omgezet naar een boek: Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties. Killian liet zich inspireren door psychologen Barbara Fredrickson en Martin Seligman om een eigen geluksmodel uit te werken. Namelijk het; feel, fly, flourish – model. Een mooi model om dieper op in te zoomen wanneer je meer voldoening uit je werk wilt halen.

Feel: Het is jouw verantwoordelijkheid om zelf je geluk op te pakken. Daarbij helpt het niet om anderen de schuld te geven van het feit dat jij niet gelukkig bent. Activeer jouw ‘’gelukshormonen’’ Bijvoorbeeld door regelmatig geluksmomenten te herbeleven, maar ook gezonde voeding en regelmatig sporten helpen om het geluk door je heen te laten stromen.

Fly: Dit houdt in dat je de mindset als het gaat om geluk niet meer als piek inzet, maar meer als structurele stemming/mindset.

Flourish: Dit betekent dat je geluk uitstraalt en anderen in jouw omgeving (collega’s, klanten etc.) hier ook mee aansteekt. Je wordt als het ware een soort magneet voor geluk en dit wordt een collectieve kracht van het team.

Met dit boek kun je werkgeluk mogelijk een stapje dichter bijbrengen. Met heldere uitleg en praktische oefeningen neemt Killian je mee aan de hand. Zo leer je op verschillende niveaus werkelijk aan de slag te gaan en het geluk in jezelf en je organisatie te vergroten.

Hoewel het een moeilijke tijd is om risico te nemen, is er één ding zeker: in tijden van crisis ontstaan er juist nieuwe vaardigheden en nieuwe rollen. Hoe je het ook wendt of keert; deze situatie gaat ook weer voorbij. Zie deze periode juist als een mooie kans voor reflectie en ontwikkeling! Wil je sparren over jouw loopbaan en kansen in deze tijd? Neem dan gerust contact op met onze Recruitment Consultants. Zij helpen je graag in jouw proces.