Tips voor solliciteren via Video

Categorie: Sollicitatietips
Gepubliceerd: 23-03-20

Solliciteren via Skype, Teams of Whatsapp. Hoe doe je dat?

 1. Test altijd van te voren of de verbinding en het geluid werkt. Kun je niet vertrouwen op je Wi-Fi? Gebruik dan voor de zekerheid een vaste netwerkkabel.
 2. Het eerste wat een recruiter zal zien is jouw Skype-gebruikersnaam en profielfoto. Zorg er dus voor dat deze beide professioneel zijn.
 3. Ga in een rustige en neutraal uitziende ruimte zitten, die je zo veel mogelijk kunt afsluiten van omgevingsgeluid. Let ook op de belichting; ga liever niet voor een raam zitten in verband met het tegenlicht.
 4. Sluit alle andere programma’s op jouw computer. Zo voorkom je dat je een melding krijgt die storende geluiden kan geven.
 5. Tijdens het Skypen zie je jezelf terug in de bovenhoek op het scherm. Probeer hier niet naar te kijken maar kijk direct in de camera, zo maak je oogcontact met de recruiter. Als het je toch afleidt kun je er simpelweg een post-it overheen plakken.
 6. Kleed je voor een sollicitatiegesprek via Skype of Whatsapp hetzelfde als je zou doen bij een face-to-face gesprek. Ga er hierbij niet vanuit dat alleen je bovenlichaam zichtbaar is tijdens het interview; zorg dat je van top tot teen professioneel gekleed bent.
 7. Licht iedereen in huis in over het interview. Het zou zonde zijn als je gestoord wordt door plotselinge muziek of iemand die je roept. Heb je huisdieren? Zorg dan dat zij niet in de kamer kunnen komen.
 8. Laat actief zien dat je luistert door “luistergeluiden” te maken zoals “hm” en “ja” als de andere persoon praat.
 9. Zorg ervoor dat je een notitieblok bij de hand hebt voor mogelijke aantekeningen, niets is vervelender dan het geluid van het tikken op een toetsenbord tijdens een gesprek.
 10. Oefen het interview met een vriend en neem het gesprek op. Deze opname kun je dan later bekijken en analyseren. Zo zie je hoe je over komt en wat je kunt verbeteren of veranderen. Door te oefenen zul je je wat comfortabeler voelen voor de camera
 11. Lach! Tijdens een video interview ben je vaak zo afgeleid door de technologie dat je helemaal vergeet te glimlachen.

Namens alle medewerkers van Exact heel veel succes!