Tips voor een wervende vacaturetekst

Categorie: HR-Tips
Gepubliceerd: 12-01-19
 • Start vanuit een kloppend functieprofiel
  Overleg altijd met de betrokken manager of afdeling of het functieprofiel dat je wilt gebruiken als basis voor de vacaturetekst nog wel klopt met de huidige wensen. En houd de wensen en de daarbij horende salarisindicatie realistisch. Het heeft geen zin om op zoek te gaan naar de beste kandidaat in zijn segment als je die vervolgens voor een niet-minimaal-marktconform salaris wilt binnenhalen. Weet je niet of het profiel dat je zoekt actief is in de markt? Check dan op LinkedIn hoeveel mensen de functie echt bekleden waarvoor je werft. Dat geeft je al een vrij reëel beeld.
 • Enthousiasmeer
  Een pakkende teaser is belangrijk om nieuwsgierigheid te wekken en ervoor te zorgen dat ze doorlezen. De prangende vraag voor de lezer is: what’s in it for me? Schets in de eerste alinea een duidelijk en aansprekend beeld van de baan en vergroot de kans dat er verder gelezen wordt.
  Een vacature is natuurlijk meer dan een functieprofiel met eisen. Je maakt je vacature sterk door de kandidaat een goed sfeerbeeld te geven. Het is slim om hiervoor input te verzamelen uit verschillende bronnen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met de afdelingsmanager, collega’s die de baan op dit moment uitvoeren of waar de kandidaat mee samen komt te werken. Zo krijg je een duidelijk beeld van het team, de bedrijfscultuur en een gemiddelde werkdag, die je kunt omschrijven in de vacature.
 • Schrijf voor de ideale kandidaat
  Schrijf niet wat je als bedrijf zoekt in een werknemer, maar laat zien wat je iemand te bieden hebt. Waarom moet iemand kiezen voor jouw bedrijf en niet voor eenzelfde functie bij een ander bedrijf? Wat beweegt jouw ideale kandidaat, hoe kun je hem motiveren om op jouw personeelsadvertentie te reageren? Benoem daarom de beweegredenen van jouw doelgroep in de personeelsadvertentie: Hecht jouw specifieke doelgroep meer waarde aan ontwikkelingsmogelijkheden of juist aan het aantal verlofdagen? Vindt jouw doelgroep flexibele werktijden belangrijk of zweert hij bij dicht bij huis werken?

Houd daarbij ook rekening met het verschil tussen een senior functie en een junior functie. Jargon is namelijk in een vacature van een senior functie gebruikelijker. Vacature-tekstschrijver Nicole Tadema: “Juniors, een jonge doelgroep dus, zijn vaak hipper en vlotter. Daar benadruk je eerder de doorgroeimogelijkheden. Een senior wil juist duidelijk weten of zijn expertise tot zijn recht komt.”

 • Zorg voor een opvallende opmaak
  Wanneer de functie in een vacature niet duidelijk is, kunnen potentiële kandidaten afhaken. 34% baseert de eerste indruk over een bedrijf op basis van een vacature. Bullet points zijn handig en overzichtelijk, maar wissel die wel af met lopende tekst om een compleet verhaal ter vertellen. Zorg er ook voor dat er geen spelfouten in de tekst staan, want dat is nooit een goed visitekaartje. Een mooie opmaak met tussenkopjes en het gebruik van illustraties of fotomateriaal (dat past bij de organisatie) zorgen ervoor dat jouw vacature opvalt in het grote aanbod en dat is zeker nu heel wenselijk.
 • Beperk het aantal functie-eisen
  Houd het lijstje kort maar concreet. Wat voor opleiding moet je gevolgd hebben? Op welk niveau? Hoeveel ervaring moet je hebben, in welke functie? Welke specialisaties zijn gewenst? Verspil geen kostbare leestijd met nietszeggende eisen en clichés als ‘een dynamische en flexibele instelling’, ‘geen 9-tot-5- mentaliteit’ of ‘spin in het web’. Vat samen wat een kandidaat écht moet kunnen.
 • Mijd nietszeggende termen en loze kreten
  Nietszeggende en Engelse termen werken sowieso niet in vacatures. Denk bijvoorbeeld aan vage termen als visionair, grensverleggend of bevlogen realist. Uit onderzoek blijkt dat werkzoekenden vaak niet begrijpen wat er concreet bedoeld wordt en hierdoor afhaken.

De vijf meest gebruikte en nietszeggende termen die in iedere vacature staan zijn: pro-actief, gemotiveerd, enthousiast, analytisch en creatief. Nicol Tadema adviseert deze termen alleen te gebruiken, als ze worden gekoppeld aan de functie. Bijvoorbeeld een online marketeer die creatieve social posts verzint.

 • Gebruik vakjargon met mate
  Vakjargon, mits met mate gebruikt, kan wel goed werken om de juiste kandidaten te interesseren. Jargon zorgt ervoor dat de doelgroep de vacature en het bedrijf serieus neemt. Lastige termen in een vacature kunnen dan ook het kaf van het koren scheiden.
 • Maak het lezers gemakkelijk
  Volgens onderzoek zoeken veel mensen naar vacatures met hun smartphone vanuit hun bed. Daarom is het van belang om meteen helderheid te scheppen in bijvoorbeeld subtitels en de intro tekst. Maak zinnen niet te lang en ingewikkeld en vermijd afkortingen. Zorg er ook voor dat je de tekst compact houdt. Scrollen door ellenlange lijsten van werkzaamheden en functie-eisen maakt niemand blij. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen het geven van complete informatie en het aantrekkelijk en prikkelend houden van de tekst. Zorg voor een opvallende sollicitatiebutton en maak vooral ook het sollicitatieformulier niet te lang.
 • Wees realistisch over de functie
  In tijden van krapte kan het verleidelijk zijn een functie mooier te omschrijven dan het in werkelijkheid is. De werving zal misschien gemakkelijker gaan, maar het behouden van de kandidaat niet. Die komt er namelijk al snel achter dat zijn verwachtingen niet worden waar gemaakt en zal weer snel vertrekken. Zonde van de tijd en het geld! Een eerlijk gesprek aan de hand van een adequate functiebeschrijving is een sowieso een aanrader om een mismatch te voorkomen.
 • Zorg voor urgentie om te reageren
  Benoem de sluitingstermijn waarvoor men moet solliciteren. Dat zorgt voor een gevoel van urgentie en voorkomt dat men ‘vergeet’ om te solliciteren.
 • Zorg voor een goede vindbaarheid
  Dat begint al met een duidelijke (bij voorkeur Nederlandse) functietitel. Maar ook door het gebruik van veelgebruikte synoniemen van de functienaam in de tekst en bijvoorbeeld het benoemen van de standplaats. Check ook op google.nl/trends in de categorie opleiding/vacatures op welke termen veel gezocht wordt.

Klaar met de vacaturetekst? Check dan met TagCrowd of de tekst SEO-proof is. In deze tool kun je jouw vacaturetekst plakken en krijg je visueel in een ‘woordenwolk’ te zien voor welke zoekwoorden jouw vacature het best vindbaar is. Zijn de belangrijkste woorden klein weergegeven? Probeer deze dan vaker terug te laten komen in je vacaturetekst. Je zult zien dat als je de tekst dan nog een keer test, de belangrijkere woorden groter getoond worden.

Bronnen: exactpi, Nicole Tadema