Tips voor voorkomen van brain drain

Categorie: HR-Tips
Gepubliceerd: 20-12-18

Ruim de helft (52%) van de werkenden overweegt een overstap naar een andere baan, 11% van werkend Nederland verlaat zelfs het liefst morgen nog de huidige werkgever als er een andere functie voorbijkomt. En slechts 33% wil absoluut niet van baan veranderen. Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet.

Er is dus een enorme uitstroom van kennis en vaardigheden. Vaardigheden kunt u nog wel opnieuw binnenhalen, maar kennis moeten nieuwe mensen vaak helemaal opnieuw opdoen. We hebben in Nederland nu eenmaal een heel hoog percentage kenniswerkers, dat betekent dat brain drain een reëel probleem kan zijn. Tips om hiermee om te gaan:

  • Maak een risicoanalyse van bepaalde mensen die cruciale informatie hebben. En als je de sleutelfiguren hebt geïdentificeerd die écht veel kennis hebben, organiseer dan sessies voor kennisdeling. Dat kan heel informeel, maar doe het wel.
  • Er is veel aandacht voor on-boarding. Maar hoe zit het met off-boarding? Ook dát is belangrijk om zorgvuldig te doen! Vraag jezelf af: welke kennis neemt iemand mee, en hoe kan ik die overdracht goed organiseren?
  • Veel kennis zit momenteel in word-documentjes en mailboxen. Maar hoe duurzaam is dat? Als iemand weggaat, ben je die kennis vaak gewoon kwijt. Zorg ervoor dat je goede Social software aanschaft waar die informatie gewoon op blijft staan, ook wanneer iemand weggaat.