Werkgeverschap in Corona-tijd

Categorie: HR-Tips
Gepubliceerd: 02-06-20

Veel kan er niet, maar veel kan ook wel! Nu we allemaal ons weer bewegen richting kantoor zien we veel initiatieven als het gaat om veilig werken. Exact sprak met diverse opdrachtgevers over wat hen op dit moment bezighoudt als het gaat om goed werkgeverschap in Corona-tijd. Hoe richt je de 1.5 meter in? En als dit nog even duurt; hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich nog steeds verbonden voelen? Hoe ga je om met vakantie uren en zorg je dat je geen stuwmeer aan uren verzamelt? Onderstaand enkele tips van onze opdrachtgevers.

Gefaseerd naar kantoor? Reserveren van kantoorruimte maakt dit mogelijk

Veel organisaties gaan weer gefaseerd terug naar kantoor. Waarbij je een kantoorruimte op voorhand kunt reserveren zodat het aantal aanwezigen goed te managen is. Dit kan natuurlijk met een reserveringssysteem waar er online – ook zonder kosten – veel van te vinden zijn. In Outlook bijvoorbeeld kun je gebruik maken van de planningsassistent om ruimtes te boeken.

Om het zo behapbaar mogelijk te maken zien we dat opdrachtgevers het zo organiseren dat medewerkers zich voor één bepaalde week kunnen inschrijven. Medewerkers hebben vaste werkplekken i.p.v. flexplekken. Looprichtingen zijn aangegeven d.m.v. stickers en vergaderzalen blijven gesloten. Daarbij is er vaak een beleid dat zij tot bijvoorbeeld september geen externe bezoekers ontvangen. Ook werkt personeel dat afhankelijk is van reizen met het OV nog thuis i.v.m. het risico dat dit reizen met zich meebrengt.

Wat ook een mogelijkheid is, is om te werken met een terugkeerplan. Waarbij je eerst mensen die in een isolement zijn geraakt – bijvoorbeeld omdat ze alleen wonen – op kantoor laat werken. Eveneens kun je medewerkers die klein wonen of waarbij thuiswerken met kinderen zeer moeizaam verlopen is, eerst laten starten. Vervolgens pas de rest van het team. Het werken in groepen/teams werkt ook goed. Bijvoorbeeld het werken met A en B-teams welke je op dagdelen of weken verdeelt. Je hebt meer ruimte op kantoor en zo kun je ook het risico vermijden dat iedereen ziek wordt waardoor je bedrijfscontinuïteit in het gedrang komt.

Creatief met uren

Ben je er nu voor je medewerkers? Maakt jouw organisatie je medewerkers trots? De ervaringen die medewerkers met je organisatie in deze periode hebben zal hen nog lang bijblijven. Een goed voorbeeld dat hieraan bijdraagt is dat medewerkers die thuiswerken ‘Corona-uren’ mogen schrijven. Dit zijn de uren waarin zij niet productief kunnen zijn omdat zij bijvoorbeeld kinderen moeten helpen met school. Een andere leuke mogelijkheid is dat je jouw medewerkers bij een verlofdag van 8 uur maar 6 uur laat opnemen. Op deze manier stimuleer je toch het opmaken van vrije dagen in deze periode en zorg je ervoor dat er geen stuwmeer aan vrije dagen ontstaat richting het einde van het jaar.

Blijf verbonden met jouw medewerkers en maak hen onderdeel van de re-boarding

Wat hebben we geleerd van deze crisis en wat heeft dit voor gevolgen voor de organisatie? Gaan we de terugkeer naar kantoor met elkaar vieren en hoe? Geven we ruimte aan alle verhalen? Hoe gaan we verder terwijl er collega’s zijn die voorlopig om een reden toch nog thuiswerken? Veel ingrijpende onderwerpen om goed en vooral tijdig over na te denken maar nog belangrijker: betrek de medewerkers zoveel mogelijk en werk samen naar oplossingen en het geven van antwoorden. Dit zorgt voor draagvlak en maakt dat de re-boarding goed kan verlopen.

Sparren over goed werkgeverschap?
Neem gerust contact met ons op: