Waarom werven juist nu een goed idee is. Met 9 tips.

Categorie: HR-Tips
Gepubliceerd: 20-05-20

De cijfers over de vacaturemarkt tijdens corona schieten alle kanten op. De praktijk van de afgelopen weken leert ons hoe dan ook dat er meer aanbod ontstaat op de kandidatenmarkt en er dus meer talent beschikbaar is. Onze recruitment consultants merken dat concreet aan:

  • Hogere sollicitatieratio’s op onze website
  • Meer kandidaten die reageren op onze e-mails en telefoontjes
  • Meer tijd en bereidheid om eens te praten over een baanwissel

Dit alles betekent dat dit een goed moment is om te sourcen, zeker als concurrerende bedrijven stoppen met werven of zelfs goede mensen laten gaan, kun jij daarvan profiteren.

Uit onderzoek naar eerdere crises blijkt dat bedrijven die zeer selectief reorganiseerden en strategisch investeerden in het aantrekken van nieuwe medewerkers, zelfs sterker uit de crisis kwamen.

Deze tijd biedt dus ook kansen. Juist nu zijn de beste kandidaten benaderbaar, kun je je onderscheiden van je concurrentie, en juist in een crisis kun je je ware leiderschap tonen. Het geeft een krachtig positief signaal aan de markt als je juist nu je werving voortzet of zelfs intensiveert.

Claudio Fernández-Aráoz gaf hierover eerder tips in de Harvard Business Review en wij vulden die voor je aan:

1. Neem je beslissing zorgvuldig

Maak zorgvuldig de volgende afweging: kun je je het permitteren om nu door te werven? Maar beantwoordt vooral ook deze vraag: kun je je het permitteren om een achterstand op te lopen, die je straks als de economie weer aantrekt, wellicht niet zo snel weer kunt inlopen?

2. Vul je talent pools

Doordat veel mensen meer tijd hebben door het wegvallen van reistijd en sociale verplichtingen, zijn zij nu meer bereid om een gesprek aan te gaan. Dat betekent dat je nu veel gemakkelijker relaties kunt ontwikkelen met potentials voor de toekomst.

3. Wees eerlijk

Kun je de start nog niet garanderen, wees daar dan vanaf de start open en helder over. Je kunt in dat geval ook een intentie-verklaring aangaan om de wederzijdse interesse en bereidheid een formeel tintje te geven en na de crisis snel te kunnen doorpakken.

4. Inventariseer top-kandidaten

Vraag aan je collega’s welke top-kandidaten zij eigenlijk hadden willen aannemen de afgelopen tijd en informeer of zij in zijn voor een overstap overwegen.

5. Investeer

Leg de lat ook nu hoog (neem dus alleen echt goede mensen aan) en om dat te kunnen moet je genoeg tijd en geld vrijmaken voor de sourcing, idealiter meer dan normaal. Dit is ook de ideale tijd om allerhande online sollicitatie-opties op te nemen in je proces. Hier heb je ook op de lange termijn profijt van.

6. Borg je kwaliteit

Blijf zorgvuldig. Ook al kun je gesprekken niet face to face voeren, als je alle stappen uit je proces blijft volgen (dus ook de referentie checks en assessments) kun je nog steeds met een gerust hart mensen aannemen.

7. Geef een beetje extra motivatie

Motiveer de beste kandidaten een beetje extra, want natuurlijk is er ook onzekerheid bij kandidaten in deze tijd. Want is dit wel de juiste tijd om een overstap te maken? Dat motiveren hoeft niet perse met salaris, juist in deze tijd wordt het belang van bijvoorbeeld flexibiliteit en ontwikkelmogelijkheden extra bloot gelegd.

8. Geef mensen iets om over na te denken

De coronatijd is voor veel mensen ook een tijd voor bezinning en reflectie. Ook op carrière gebied. Jouw vacature wordt dus door meer mensen gezien en overwogen, ook als je eerlijk aangeeft pas na de crisis echt samen van start te kunnen gaan.

9. Vergeet de zittende mensen niet.

Het heeft geen zin om te investeren in de voordeur, als de achterdeur wagenwijd openstaat. Zorg dat duidelijk is wie cruciaal is voor het voortbestaan van het bedrijf en houdt deze mensen goed aangehaakt (zodat de concurrentie niet met succes dezelfde sourcing strategie kan toepassen).

Als bovenstaande iets duidelijk maakt, dan is het wel dat je juist nu met anticyclisch werven, kansen kunt benutten om talentvolle mensen aan je organisatie te binden. En als het sourcen dan tot een succesvolle indiensttreding heeft geleid, doe dan zeker je voordeel met onze 8 tips uit de praktijk voor onboarding op afstand.

Werving en of werkgeverschap toch liever uitbesteden?
Onze business managers vertellen je graag alles over onze mogelijkheden.