Zelfreflectie in 3 stappen

Categorie: Carrieretips
Gepubliceerd: 15-07-21

Met de vakantieperiode voor de deur is het jaar 2021 ineens halverwege. Er is afgelopen periode natuurlijk heel veel gebeurd. De pandemie heeft veel gevraagd van onze flexibiliteit en dat heeft er soms voor gezorgd dat we dingen ook anders zijn gaan doen of dat we talenten van onszelf hebben ontdekt waarvan we eerst niet wisten dat we ze hadden. De vakantieperiode is om die reden een ideaal moment om te reflecteren, jezelf scherp te houden maar ook voor jezelf een plan te maken hoe je je talenten structureel kan blijven benutten. Zonder dat daar een dusdanige gebeurtenis van ‘’corona-omvang’’ voor nodig is. Hierover gingen we in gesprek met een expert. Sylvia Kragten is coach & trainer op persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Zij neemt ons mee in 3 praktische stappen hoe je je op zowel persoonlijk als professioneel vlak kunt blijven ontwikkelen. Reflectie is daarin het sleutelwoord.

Sylvia Kragten

Als ik een dag een cursus heb gegeven en ik zit in de auto dan stel ik mijzelf altijd de vraag: hoe vond ik het vandaag? Wat vond ik ervan? Wat vond ik leuk? Welk gesprek ging er goed en welke minder? Waar zag ik dat mijn groep inzakte en wat zou ik anders moeten doen? Ik laat dan bewust de dag voorbijgaan in mijn gedachten. Mij helpt dit altijd enorm en zorgt ervoor dat ik scherp blijf. En het kan je helpen wanneer je concreet voor jezelf maakt hoe je dit structureel kunt blijven doen. Om eigenlijk jezelf telkens opnieuw uit te dagen.

Stap 1: Ga het met jezelf AAN!

De meeste mensen kijken met twee mondhoeken naar beneden naar zichzelf. Altijd vanuit perfectie en wat er beter kan. Kijk daarom eens met twee mondhoeken omhoog naar jezelf. Wat ging goed of wat zou je ermee willen doen? Probeer vanuit beide ‘mond’hoeken eens naar jezelf te kijken. De criticus maar ook de optimist. Dit geeft je direct inzicht. We zijn zo druk dat je echt de tijd moet nemen om stil te staan bij jezelf.  Maak een wandeling in het bos, ga eens stilzitten en denk vooral na. En niet alleen maar over wat je allemaal nog wil ontwikkelen. Maar vooral vanuit wat je nog wil leren. Heb ik het naar mijn zin? Doe ik de dingen die ik leuk vind? Waarom ben ik dan bang en ga ik niet voluit voor dat wat ik wil?

Voor concrete vragen die je jezelf kunt stellen, bekijk ook eens dit artikel: Reis naar jezelf.

Stap 2: Breng het de wereld in.

Na jouw zelfreflectie is het wijsheid om ook eens de vraag te stellen aan mensen in je omgeving. Bij je partner, een goede vriend of vriendin of je collega. Wat vind je dat mijn valkuilen zijn? Wat vind je het leukste aan mij? Dat zet je aan het denken en zet je direct op scherp.

Stap 3: Maak het concreet voor jezelf.

Je hebt nu veel informatie over jezelf. Vanuit jezelf maar ook vanuit je omgeving. Wat ga je nu concreet doen met de informatie die je gekregen hebt? Welke stappen ga je dan nemen? Wat zijn je belemmeringen en wat zijn je hulpbronnen? Maak eens een klein plan voor jezelf. Dit hoeven geen volledige SMART plannen met uitgewerkte tijdslijnen te zijn. Nee.. wat heb ik geleerd? De informatie die ik heb gekregen wat heb ik daaraan? En wat ga ik de komende periode aanpakken? Zowel op persoonlijk vlak als zakelijk vlak. Door dat voor jezelf uit te werken creëer je houvast. Bewustzijn zonder handelen is namelijk geen verandering. Je hebt eerst bewustzijn nodig, daarna externe input en dan een pas op de plaats maken om na te denken over wat je er concreet mee gaat doen.

Tot slot

Stephen Covey schreef eerder over de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid. Dit is een goede manier om concreet handvatten te geven aan je reflectie. Hoe pak je jouw uitdagingen aan? Een krachtig hulpmiddel bij het regisseren van je eigen succes. Deze cirkels helpen je om je bewust te worden van de dingen waar jij de meeste tijd en energie in steekt. Je kunt hier een praktische oefening vinden.

Maar hoeveel oefeningen je ook bedenkt, uitvoert en invult… in the end gaat het vooral om doen! Houd dat wat je vanuit jezelf ontdekt hebt in de afgelopen periode vast en zorg voor regelmatige reflectiemomenten.

Probeer het en je zal zien dat het je helpt bij zowel jouw persoonlijke als zakelijke ontwikkeling.