Pascal Jongejan over Exact en zijn baan

Starten tijdens Corona

Via Exact vond Pascal een nieuwe baan als senior financieel controller bij een bedrijf in promotionele artikelen. Hij is gestart tijdens de Coronaperiode. Hoe ging dat?

“Het was heel bijzonder en ook wel spannend! In de tijd dat ik gesprekken voerde, eind januari, was het nog de tijd van ‘’het handen schudden’’ zullen we maar zeggen. Exact benaderde mij of ik mogelijk wilde overstappen, vooral vanwege mijn specifieke ervaring in de Nordics. Vanaf dat moment ging het heel snel. Ik was enthousiast en al snel aangenomen bij mijn nieuwe werkgever.

Ineens was het half maart en zag de wereld er heel anders uit. Ook bij mij sloeg de paniek een beetje toe. Ik had natuurlijk mijn vorige baan al opgezegd en ik was bang dat mijn nieuwe werkgever de boel zou opschorten. Ik belde hem op en zei: ‘’Zie je het nog wel zitten dat ik ga beginnen over 2 weken?’’ Ik was opgelucht dat hij zei dat ik mij geen zorgen hoefde te maken en gewoon kon beginnen.

Ik ben werkzaam als financieel controller voor de Scandinavische tak van het bedrijf. Om die reden zou ik veel tijd doorbrengen in Zweden, dat kon natuurlijk niet. Alles verliep via Teams.”

Contact onderhouden cruciaal

Welk advies ik heb voor mensen die in deze bizarre periode beginnen aan een (leidinggevende) rol?

“Er zijn mogelijkheden genoeg om contact te houden. Voor iemand met een leidinggevende functie is het cruciaal dat je contact hebt en de verbinding blijft maken. Je mist ook echt de koffieautomaat gesprekken met je team. Dat zijn de momenten dat je normaliter voelt hoe het écht gaat. In tijden als deze moet je echt terugvallen op je eigen communicatievaardigheden om toch in contact te blijven met mensen.”

  • { Nu ik er zo over nadenk is het eigenlijk een hele mooie periode om in een nieuwe rol te starten. Je bent veel meer aangewezen op jezelf en je eigen vaardigheden om de ander en de dynamieken te leren kennen. }

    Pascal Jongejan

Thuiswerken steeds normaler

“Voorheen wist je niet eens wat Microsoft Teams was. Wij deden conference calls middels telefoon. Videobellen deden wij helemaal niet, mooi hoe dat zich zo snel kan ontwikkelen. Ik denk dat we die digitale transformatie alleen nog maar meer gaan zien. Een tijd waarin thuiswerken steeds normaler gaat worden. Sterker nog, stiekem hoop ik dat. Ook omdat er veel meer balans is tussen privé en werk. Het is soms lastig combineren. Ikzelf heb een gezin met 5 kinderen. Ik breng nu veel meer tijd met mijn kids door zonder 45 minuten in de file te staan. Dat is de positieve uitwerking van deze periode.

Ik verwacht dat die lijn van het thuiswerken wel doorzet. Enerzijds voor het milieu, anderzijds voor de besparing op kantoorkosten en reiskosten. Ook zie ik die digitale transformatie zich steeds verder ontwikkelen.”

Toekomst financiële branche

Hoe zie jij de toekomst van de financiële branche?

“Afhankelijk van de technologieën die dit kunnen ondersteunen zie ik als financieel controller veel ontwikkelingen; het digitaal archiveren van aankoopfacturen, verkoopfacturen en bankafschriften bijvoorbeeld. We zijn meer digitaal, printen minder. Vooral het input werk gaat minder worden. Bijvoorbeeld het op een juiste manier verwerken van de kosten in de boekhouding. Daar verwacht ik absoluut een verandering in. Corona gaat dit alleen maar meer en meer versnellen. Juist omdat men ziet dat er digitaal veel meer mogelijk is en dat er mogelijkheden zijn om te besparen.”