Werkgeluk van je medewerkers vergroten
Aan de slag met Vitaliteit? Wij zetten een aantal voordelen voor je uiteen en geven tips hoe je vitaliteit kunt integreren in werkgeverschap.
Deel blog
Werkgeluk van je medewerkers vergroten
Met vitaliteit in je arbeidsvoorwaarden
Werkgeluk is een belangrijke voorwaarde voor het succes van je organisatie. Dus ook aandacht besteden aan vitaliteit is belangrijk. Daar zijn we bij Exactpi van overtuigd. Wij geloven namelijk sterk dat mensen nog altijd het verschil maken. Wanneer je vitaliteit als voorwaarde opneemt in je arbeidsvoorwaarden geef je bovendien uiting aan modern werkgeverschap. Win-win, want als je jouw medewerkers vitaal houdt, ervaren zij meer werkgeluk, daalt het (ziekte)verzuim en stijgen hun prestaties. Ook worden je klanten hierdoor beter geholpen en wordt de werkdruk minder. Een andere belangrijke reden om met vitaliteit aan de slag te gaan is dat jij als werkgever interessanter wordt voor potentiële nieuwe medewerkers.
Wij zetten de belangrijkste voordelen voor je uiteen en geven je praktische tips en voorbeelden hoe je vitaliteit kunt integreren in jouw werkgeverschap.
De voordelen van vitaliteit op jouw werkvloer
Begrijpelijk als je je afvraagt waarom vitaliteit op de werkvloer van belang is. Wat levert het nu eigenlijk op? Het antwoord: veel. Hieronder een paar belangrijke voordelen opgesomd:
# 1 Je voorkomt kort ziekteverzuim
Wanneer je medewerkers vitaal zijn, is de kans klein dat ze zich (onnodig) ziekmelden. Hierdoor heb je een stabiele bezetting en hoef je minder vaak je medewerkers te missen.
#2 Je voorkomt burn-outs
Een vitale medewerker raakt niet snel overspannen. Zo voorkom je #1 beroepsziekte en dat je medewerkers langere tijd niet werkzaam kunnen zijn.
#3 Je bespaart geld én tijd
Door te investeren in vitaliteit, kan je flink besparen. Waarom? Een zieke medewerker kost al snel gemiddeld 260 euro per dag! Daarnaast zijn vitale medewerkers productiever en leveren zij kwalitatief betere prestaties, waardoor dit je winst kan verhogen. Ze kunnen hierdoor werk voor je uit handen nemen. Maar ook scheelt dit tijd in verzuimbegeleiding en -registratie of mogelijke arbeidsprotesten.
#4 Je krijgt een goede reputatie en voorkomt een tekort aan personeel
Een vitale werkgever zijn resulteert in een goede reputatie. Doordat je medewerkers het ervaren en dit delen met de buitenwereld. Misschien trek je daar wel nieuwe klanten mee aan of nieuw talent en ervaren vakmensen. Daarbij blijven vitale medewerkers vaak langer in dienst, waardoor dit allemaal meespeelt in het voorkomen van personeelstekort.
#5 Je bedrijf kan makkelijker groeien
Doordat iedereen vitaal en gemotiveerd is binnen de organisatie, is het gemakkelijker om klanten te overtuigen. Daarnaast werkt iedereen dan hard(er) mee aan het behalen van de bedrijfsdoelen, waardoor dit sneller wordt gerealiseerd.
Checklist vitaliteit
Onder vitaliteit verstaan wij fitheid, zowel mentaal als fysiek. Door aan de slag te gaan met vitaliteit kom je energieker en veerkrachtiger in het leven te staan. En vitaliteit heeft ook alles te maken met de balans tussen inspanning en ontspanning.
Steeds meer werkgevers ontdekken het belang van vitaliteit. Niet zo gek als we de voordelen bekijken. Maar door welke factoren wordt vitaliteit beïnvloed?
- Gezonde voeding
- Voldoende beweging
- Voldoende slaap
- Mentale fitheid
- Voldoende ontspanning
Natuurlijk ligt veel hiervan in het privéleven van je medewerkers besloten maar aangezien je een groot deel van je wakkere bestaan aan werk besteedt, kun je daar ook veel winst behalen voor je medewerkers en dus voor je organisatie.
Wij maakten een checklist met mogelijke tools die jij als werkgever kan inzetten. Het is aan jou en je organisatie om te bepalen welke voor jullie belangrijk en realistisch genoeg zijn om de vitaliteit te vergroten:
- Er is een vitaliteitsbeleid, oftewel actief bewustzijn omtrent dit onderwerp.
- Er is gezonde voeding beschikbaar, bijvoorbeeld in de kantine.
- Structureel overwerken wordt ontmoedigd.
- Er is een regeling om ook de thuiswerkplek ergonomisch in te richten.
- Het is niet wenselijk voor medewerkers om altijd bereikbaar te zijn.
- Als de medewerkers vastlopen kunnen ze een beroep doen op een coach die thuis is in het betreffende vraagstuk.
- Beweging en/of sporten wordt gestimuleerd met aanbod of de werkplek en/of financiële prikkels.
- Er is aandacht voor verschillende levensfasen van medewerkers en de bijbehorende work-life balance.
- Er is de mogelijkheid om een gezondheidscheck te laten doen.
- Er zijn flexibele werktijden.
- Er is mogelijkheid tot hybride werken.
- Kantoor is een inspirerende werkplek, met ruimte voor ontspanning en ontmoeting.
- Persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd en mogelijk gemaakt.
- Informele ontmoetingen met collega’s worden gefaciliteerd.
- Successen worden gevierd.
- Het werk is van betekenis en de Why is bekend.
Waar moet je beginnen?
Dit is natuurlijk een behoorlijke lijst. Misschien heb je (onbewust) al bepaalde punten in de bedrijfsvoering verwerkt. Zie je wel de meerwaarde van investeren in vitaliteit, maar vind je het nog lastig om te bepalen hoe van start te gaan?
Ga het gesprek aan met het management. Als de voordelen bekend zijn, is het veel gemakkelijker om tijd en geld vrij te maken. Maar ook zonder groot budget kun je stappen maken. Tweede stap is om je medewerkers vooral mee te laten denken over wat vitaliteit betekent en hoe dat binnen jullie organisatie gestalte kan krijgen. Om zo draagvlak en gezamenlijke verantwoordelijkheid te stimuleren, maar ook om de juiste tooling in te zetten. Geef daarnaast zelf het goede voorbeeld op de werkvloer en creëer een omgeving waar men zich veilig voelt om altijd bij jou (of een andere vertrouwenspersoon) aan te kunnen kloppen. Ook kun je overwegen om vitale medewerkers te belonen na bijvoorbeeld een jaar lang geen ziekteverzuim met een aantal extra vrije dagen. Je mag creatief zijn, maar luister vooral naar de behoeften van je medewerkers. Denk niet alleen in de richting van gezondheid en fitheid, een goede werksfeer en voldoende (door)groeimogelijkheden zijn minstens zo belangrijk.
Case: Vitaliteit bij Exactpi
“Bij Exactpi hebben wij onlangs een volgende stap gezet in ons vitaliteitsbeleid door twee nieuwe trainers te introduceren. Zij hebben een kennismakingsworkshop verzorgd voor alle medewerkers om hen kennis te laten maken met de verschillende vormen ondersteuning die zij kunnen bieden. Denk hierbij aan verschillende vormen van yoga, meditatie, stoelmassage of coaching en nu kunnen medewerkers daar individueel of groepsgewijs gebruik van maken. Hiervoor stellen wij per medewerker een x aantal uur per maand voor beschikbaar. En dat wordt enorm gewaardeerd”.
Aan het woord is Marina Dekker – Recruitment Manager en Vitaliteitsambassadeur binnen Exactpi:
“In een krappe arbeidsmarkt is het sowieso belangrijk om goed te kijken waar je medewerkers behoefte aan hebben. Om zo de concurrentieslag om goed personeel te winnen. Bij ons maken met name de jongere medewerkers graag langere reizen en daar spelen we op in door sinds kort de mogelijkheid te bieden om voor langere tijd je werk vanuit het buitenland te doen. Oftewel carrière maken met je voeten in het zand.”
Meer weten over vitaliteit
Mocht je ook eens willen sparren over vitaliteit binnen jouw organisatie dan kan je altijd contact met ons opnemen. Onze businessmanagers denken graag met je mee en vertellen je over onze ervaringen bij Exactpi.
Meer lezen over vitaliteit? Wij lieten ons informeren en inspireren door deze bronnen:
Vitaliteit op de werkvloer in 6 stappen
https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/administreren/ziekteverzuim/vitaliteit-op-de-werkvloer
Bekijk ook eens
Je voelt nu echt bij alle partijen de spanning toeneme…