TMA: Talenten Motivatie Analyse
Unieke talenten vinden en binden

Het vinden van de juiste kandidaat draait niet alleen om het matchen van vaardigheden en ervaring, maar ook om het daadwerkelijk begrijpen van de persoonlijkheid en motivatie van sollicitanten. Datzelfde geldt bij het binden en optimaal laten presteren van je medewerkers.

Met het veelzijdige TMA assessment (Talent Motivatie Analyse) verrijken wij selectieprocessen en ontwikkeltrajecten. Voor in-, door- en uitstroom. TMA is een krachtig assessment dat is gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat inzicht geeft in:

 • 22 drijfveren
 • 44 talenten
 • 53 competenties

Ontdek de voordelen van TMA voor jouw organisatie

Professionaliseert je recruitmentproces.

Maak bewuste keuzes op basis van diepgaande inzichten in persoonlijkheid, motivatie en capaciteiten van kandidaten. De competentiematch geeft aan hoe goed een sollicitant matcht met het gewenste profiel. Gesprekken krijgen meer diepgang en de kans op mismatches wordt aanzienlijk kleiner.

Bespaart kosten.

Door mismatches en vroegtijdig vertrek te verminderen en het ontwikkelingspotentieel van medewerkers beter aan te spreken, bespaar je op korte en lange termijn aanzienlijke kosten.

Realiseert meer persoonlijke groei.

Identificeer en ontwikkel de sterke punten en vaardigheden van medewerkers. Zo helpt TMA hen niet alleen hun professionele doelen te bereiken, maar draagt het ook bij aan de groei en het succes van jouw organisatie.

Zorgt voor blije medewerkers.

TMA biedt gestructureerd competentie- en talentmanagement. Hierdoor krijgen sollicitanten en medewerkers een compleet beeld van zichzelf, wat helpt bij het kiezen voor een werkomgeving en functie waarin zij productief, uitgedaagd, gemotiveerd en dus gelukkig zullen zijn. TMA zorgt zo voor meer voldoening en plezier in hun werk.

In deze krappe arbeidsmarkt heb je niet altijd de luxe dat een kandidaat al een bewezen track record heeft in de functie, met TMA kun je dan toch goede inschattingen maken over de kans op succes.

Hoe werkt TMA

TMA geeft inzicht in persoonlijkheidskenmerken, drijfveren, talenten en ontwikkelpotentieel. Onze rapportages zijn objectief, helder en opbouwend. Wij bespreken de resultaten 1 op 1, zodat alle nuances duidelijk worden. Het verkregen inzicht vormt een solide basis voor verdere ontwikkeling van de medewerker. Het TMA proces in stappen:

1. Invullen van de vragenlijst
Het TMA-proces begint met het invullen van een uitgebreide vragenlijst met 312 stellingen en gedragsitems. Het omvat diverse aspecten van iemands werkgedrag, voorkeuren, waarden en interesses.

2. Data-analyse
TMA maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om patronen en verbanden te identificeren tussen de antwoorden van de persoon. Dit leidt tot een gedetailleerd profiel van de persoonlijkheid, motivatie en talenten van de individu.

3. Persoonlijk rapport
Vervolgens wordt een persoonlijk rapport gegenereerd. Dit rapport bevat een totaaloverzicht van inzichten in iemands:

 • Drijfveren, competenties en (verborgen) talenten
 • Voorkeursgedrag, kwaliteiten en valkuilen
 • Ideale werkomgeving en voorkeur voor managementstijl
 • Communicatie-, leer- en ontwikkelstijl
 • Uitdagingen en mogelijke ontwikkelrichtingen

4. Feedbacksessie
Standaard gaat onze TMA professional in gesprek met de persoon die is geëvalueerd. Tijdens deze sessie worden de bevindingen uit het rapport toegelicht, en wordt er samen gekeken hoe deze inzichten de persoonlijke en professionele ontwikkeling kunnen versnellen.

5. Toepassing
De kandidaat krijgt toegang tot zijn/haar persoonlijke TMA dashboard. Dit is een online omgeving met content op maat in de vorm van artikelen en work-outs om aan de slag te gaan met de eigen ontwikkeling. De inzichten uit de TMA-rapportage vormen voor HR en/of management een heldere leidraad in- door- en uitstroom. Zowel op individueel als teamniveau.

TMA - Exactpi Recruitment

Facts en figures

Organisaties wereldwijd die TMA toepassen rapporteren:

 • dat zij gemiddeld 25% minder investeren in werving.
 • dat zij 30-50% minder verloop hebben.
 • dat zij gemiddeld 15% minder ziekteverzuim meten.
 • dat 87% van de medewerkers zich meer betrokken voelt.
 • dat 85% van de medewerkers zich meer gewaardeerd voelt.
 • dat 85% van hen tevreden is over het TMA hun werkgeverschap heeft verbeterd.

Bronnen: onderzoeken van TNO, TMA methode, ManpowerGroup, Hay groep en Effectory.

Je kunt TMA heel goed inzetten om individuele ontwikkelingsplannen op te stellen die aansluiten bij de behoeften en doelen van de medewerker. Of je analyseert de TMA van de meest succesvolle medewerkers en gebruikt die als blauwdruk bij de aanname van nieuwe medewerkers. Ik vertel je graag meer over de vele toepassingen.

Toepassingen van TMA

Competentiemanagement maakt verwachtingen helder en bepaalt welk gedrag nodig is voor succesvol functioneren, terwijl talentmanagement mensen laat werken op basis van hun voorkeursgedrag en talenten. Met TMA integreren we talent- en competentiemanagement voor duurzame, gestructureerde en professionele groei.

Bij werving en selectie kan het helpen om kandidaten te vergelijken, met elkaar en met de vereisten van een functie.  In ontwikkelingsprocessen kan het rapport leidraad zijn voor individuele ontwikkelingsplannen, inschattingen voor doorgroei en het optimaliseren van team- en organisatieprestaties.

Met TMA weet je welke talenten en competenties jouw (toekomstige) medewerkers tot de beste prestaties brengen. TMA biedt je handvatten voor individuele groei, zelfinzicht en optimale ontwikkeling.

Geïnteresseerd in
de kansen van TMA?

Laat ons helpen bij het creëren van een werkomgeving waar werknemers zich gezien, gehoord, gewaardeerd en betrokken voelen. Klaar om de unieke kracht van TMA te ervaren? Neem vandaag nog contact op met Marina Dekker, gecertificeerd TMA professional, voor een kennismaking en ontdek hoe Exactpi recruitment ook het verschil kan maken voor jouw organisatie!

Marina Dekker

Manager Mens & Ontwikkeling Rotterdam