Assessments: een gids voor professionals
Grote kans dat je een keer een assessment moet maken in je loopbaan. In dit artikel zullen we bespreken welke soorten assessments er zijn en wat je kunt verwachten als je deelneemt aan een sollicitatieproces waarin assessments worden gebruikt. Overigens zijn assessments niet alleen waardevol in het sollicitatieproces, ook voor groei in je huidige baan is het een goede tool. Check hier waarom.
Deel blog
Gids voor professionele assessments:
Soorten, voordelen en tips ter voorbereiding
Grote kans dat je als professional een keer een assessment moet maken in je loopbaan. Werkgevers zoeken in hun wervingsprocessen steeds naar manieren om de best mogelijke kandidaten te identificeren en in te schatten of ze echt passen bij de organisatie en de functie. Een van de instrumenten die steeds vaker worden ingezet, zijn assessments. Zeker nu sollicitanten via AI zonder moeite het perfecte cv plus motivatie kunnen aanleveren en het lastiger is geworden om te beoordelen wat een sollicitant op eigen kracht kan produceren.
In dit artikel bespreken we welke soorten assessments er zijn en wat je kunt verwachten als je deelneemt aan een sollicitatieproces waarin assessments worden gebruikt. Overigens zijn assessments niet alleen waardevol in het sollicitatieproces, ook voor groei in je huidige baan is het een goede tool. Daarom presenteren wij je tenslotte ook 12 vragen om te achterhalen of het voor jou zinnig is om zelf een assessment aan te vragen.
Welke soorten assessments zijn er
Er zijn verschillende soorten assessments die werkgevers kunnen inzetten om potentiële kandidaten te beoordelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:
- Persoonlijkheidstests: Deze assessments meten je persoonlijkheidstrekken, gedrag en karaktereigenschappen. Ze helpen werkgevers om te begrijpen hoe een kandidaat zou passen binnen het team en de bedrijfscultuur.
- Cognitieve assessments: Deze tests meten je cognitieve vaardigheden en intellectuele capaciteiten van kandidaten. Ze kunnen bestaan uit verbale, numerieke of abstracte redeneringstaken.
- Vaardigheidstests: Vaardigheidstests testen de specifieke technische of praktische vaardigheden die relevant zijn voor de functie, zoals programmeervaardigheden, taalbeheersing of het vermogen om technische apparatuur te bedienen.
- Situational Judgment Tests (SJT): SJT’s simuleren situaties op de werkvloer en vragen kandidaten hoe ze zouden reageren. Dit geeft inzicht in hoe goed je omgaat met realistische werkgerelateerde uitdagingen.
- Assessment centers: Assessment centers zijn uitgebreide beoordelingsprocessen waarbij kandidaten deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals rollenspellen, groepsdiscussies en presentaties. Ze bieden een beeld van de kandidaat als individu maar ook hoe die acteert in een groep.
Veel assessments bestaan uit een mix van persoonlijkheidstests, cognitieve tests en/of vaardigheidstests, afhankelijk van de functie.
Voordelen van deelname aan een assessment
De meeste professionals vinden het best spannend om aan een assessment mee te werken, je weet immers niet wat de doorslag geeft en wat ze precies willen terugzien in jouw antwoorden. Bovendien zijn de tests zo opgebouwd dat je ze niet of nauwelijks kunt manipuleren om de door jouw gewenste uitkomt te realiseren. Maar er zijn – ongeacht of je de baan – krijgt ook veel voordelen voor jou als kandidaat:
- Zelfinzicht: Een assessment helpt jou om jezelf beter te begrijpen, waardoor je sterke punten en ontwikkelingsgebieden leert kennen.
- Carrière-oriëntatie: Het kan je helpen bij het bepalen van jouw ideale carrièrepad door te laten zien welke functies en sectoren het beste bij jou passen.
- Kans op ontwikkeling: Met feedback na het assessment kun je aan je zwakke punten werken en jouw sterke punten verder benutten, wat bijdraagt aan jouw professionele groei.
- Verbeterde plaatsingskans: Als je goed presteert in een assessment, vergroot dit jouw kansen om de gewenste functie te krijgen, omdat werkgevers vaak kandidaten selecteren die goed bij de functie en het team passen.
- Concurrentievoordeel: Positieve assessmentresultaten geven jou een concurrentievoordeel ten opzichte van andere sollicitanten en tonen aan dat je de vereiste vaardigheden en eigenschappen hebt.
- Objectieve evaluatie: Assessments bieden een eerlijke en objectieve manier om jou te evalueren, wat vooroordelen en subjectieve beoordelingen vermindert.
- Zelfvertrouwen: Het succesvol afronden van een assessment kan jouw zelfvertrouwen vergroten, en je laten zien dat je in staat bent om uitdagingen aan te gaan en goed te presteren onder druk.
Hoe kun je je optimaal voorbereiden op een assessment?
Assessments zijn een waardevol hulpmiddel voor werkgevers om de beste kandidaten te identificeren en voor jou als kandidaat om je sterke punten te benadrukken. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, eerlijk te zijn en het proces te benaderen met een positieve instelling. Het kan immers het begin zijn van een succesvolle carrière of professionele groei binnen een organisatie.
Voorbereiding op een assessment is essentieel om je kansen op succes te vergroten. Hier zijn zeven goede tips om je te helpen bij die voorbereiding:
- Ken het type assessment: Begin met het begrijpen van het type assessment dat je kunt verwachten. Is het een persoonlijkheidstest, een cognitieve test of een vaardigheidstest? Deze informatie helpt je om gerichter te oefenen en je mindset aan te passen aan het specifieke assessment.
- Oefen met voorbeeldvragen: Zoek voorbeeldvragen die vergelijkbaar zijn met wat je kunt verwachten tijdens het assessment. Dit helpt je om vertrouwd te raken met de vraagstelling en het format van de test.
- Tijdbeheer: Oefen met tijdbeheer tijdens het maken van de assessment. De meeste assessments hebben een tijdslimiet, dus leer hoe je je tijd efficiënt kunt verdelen tussen vragen.
- Rust en ontspanning: Zorg voor voldoende rust en ontspanning voor het assessment. Stress kan je prestaties negatief beïnvloeden, dus probeer kalm en gefocust te blijven.
- Lees de instructies zorgvuldig: Neem de tijd om de instructies van het assessment grondig te lezen. Het missen van belangrijke details kan leiden tot fouten.
- Zorg voor een geschikte omgeving: Als je een online assessment thuis maakt, zorg dan voor een stille en ongestoorde omgeving. Zet je telefoon op stil en elimineer afleidingen.
- Eerlijke antwoorden: Bij persoonlijkheidsassessments is het belangrijk om eerlijk te zijn en authentieke antwoorden te geven. Probeer niet te raden wat de werkgever wil horen, maar geef antwoorden die echt bij jou passen.
Bonus Tip: Als je twijfels hebt of vragen over het assessmentproces, aarzel dan niet om contact op te nemen met de werkgever of het assessmentbureau. Ze kunnen je vaak voorzien van nuttige informatie en uitleg.
Zie jouw deelname aan een assessment vooral positief in, het is een kans om te groeien, jezelf te begrijpen en jouw kansen op een succesvolle carrière te vergroten. En daarvoor hoef je niet te wachten tot een potentiele werkgever jou uitnodigt voor een assessment.
Wanneer is het zinnig om zelf om een assessment te vragen?
Je kunt jouw huidige werkgever ook vragen om een assessment als onderdeel van jouw persoonlijke ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en/of loopbaanplanning. Veel werkgevers vergoeden zo’n assessment namelijk vanuit jouw persoonlijke opleidings- en ontwikkel budget.
Hier is een checklist met 12 vragen om te bepalen of het zinvol is om een assessment te doen:
- Vraag jij je ook steeds vaker af: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
- Ben je op zoek naar meer voldoening en werkgeluk?
- Geloof jij in het belang van zelfreflectie en persoonlijke groei?
- Wil jij het maximale uit jezelf halen?
- Wil jij weten wat een logische volgende stap is voor jou?
- Wil je meer inzicht krijgen in je kwaliteiten en talenten?
- Wil jij begrijpen wat jou écht drijft?
- Wil jij inzicht krijgen in jouw ontwikkelpunten en valkuilen?
- Ben jij bereid om te investeren in je eigen ontwikkeling?
- Wil je je werkgever laten zien welk potentieel in jou schuilt?
- Wil jij meer grip krijgen op je loopbaan?
- Wil jij ontdekken waar jouw potentieel ligt?
Drie of meer vragen met ja beantwoord? Dan is een assessment zeker de moeite waard. Want het op eigen initiatief doen van een assessment is een krachtige manier om zelfinzicht te vergroten, persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en je te helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen in je carrière en leven. Het kan dienen als een kompas om je koers te bepalen en groei en succes te bereiken.
TMA:
het assessment voor loopbaanplanning
Bij Exactpi werken wij intern en extern met de TMA. TMA staat voor Talent Motivatie Analyse, een zeer compleet assessment gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en positieve psychologie (oftewel er is geen goed of fout). Het TMA onthult jouw (verborgen) drijfveren, talenten en ontwikkelpotentieel. Het vertelt je ook welk type werkomgeving en communicatiestijl het beste bij jou past (en welke niet). Aan de hand van een online vragenlijst met 312 stellingen ontvang je een zeer uitgebreide schriftelijke persoonlijkheidsrapportage inclusief uitleg en tips en ook een sessie met onze gecertificeerde TMA professional Marina Dekker. Het uiteindelijke doel is om jou zoveel mogelijk vanuit jouw talenten te laten werken. Dit geeft je zelfvertrouwen, meer energie, meer motivatie en de meeste kans op succes.
Wil je hier meer over weten of een voorbeeldrapportage opvragen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op Marina Dekker.
Bekijk ook eens
Of je nu tot Generatie Z behoort of niet, het is belan…