Financieel inzicht en besparingstips van een Budgetcoach

Wat kan een budgetcoach voor jou betekenen en wat kunnen we nu al leren van een budgetcoach? Wij zoeken het uit en geven een aantal praktische besparingstips.

Deel blog

Budgetcoach voor financieel inzicht en besparingstips

Budgetcoach voor
financieel inzicht en besparingstips

Door de hoge inflatie en stijgende energieprijzen zijn geldzorgen een steeds groter wordend probleem, ook onder werkenden en jongvolwassenen. Zeker drie op de vijf bedrijven heeft personeel met geldproblemen, dus een groeiend aantal bedrijven onderneemt actie. Zo biedt al 38% de hulp van een budgetcoach aan.

Wat kan een budgetcoach voor jou betekenen en wat kunnen we nu al leren van een budgetcoach? Wij zoeken het uit en geven een aantal praktische besparingstips.

Wanneer schakel je een budgetcoach in

Een budgetcoach helpt je bij alles op het gebied van je financiën en administratie. Dit kan op het moment dat je schulden hebt, maar juist ook om (hoge) schulden te voorkomen. Kom je maandelijks geld tekort of hield je eerst meer geld over en heb je geen inzicht in hoe je dit kunt verbeteren? Dan kan een budgetcoach je weer balans geven in jouw inkomsten en uitgaven. Ook kan een budgetcoach jou helpen bij levensgebeurtenissen zoals een scheiding of het krijgen van een kind en wanneer je meer of minder uren gaat werken.

Een budgetcoach wordt soms verward met een schuldhulpverlener. Een schuldhulpverlener wordt toegewezen en krijgt vaak het volledige beheer over jouw financiën, terwijl je bij een budgetcoach altijd je vrije wil en zeggenschap behoudt.

Budgetteren en besparen

Samen met de budgetcoach stel je een doel en maak je een budgetplan. Gaat het jou puur om het creëren van inzicht? Dan zal de budgetcoach met een helder schema maken voor jouw inkomsten en uitgaven. Wil je meer geld te besteden hebben? Dan kijk je samen met de budgetcoach naar mogelijke besparingen. Afhankelijk van het opgestelde doel worden er vervolgafspraken gepland om zo de voortgang te bespreken.

Wil je liever direct aan de slag met besparen? Hieronder lichten we een aantal tips uit.

Besparingstips van de budgetcoach

  • Maak je administratie op orde. Als je jouw uitgaven en inkomsten maandelijks inzichtelijk maakt, weet je hoeveel je vrij te besteden hebt en zie je ook wanneer je situaties creëert die niet bij jouw inkomsten passen. Handig: veel bank-apps bieden al de mogelijkheid om in te zien naar welke posten jouw bestedingen gaan. Zo zie je in een oogopslag hoeveel je maandelijks uitgeeft een horeca of kleding. Een eye-opener.
  • Bespaar op je energierekening. Hier is zeker nu, met de hoge energie- en gasprijzen, veel ‘winst’ te behalen. Vervang bijvoorbeeld je lampen door energiezuinigere led-lampen, douche minder lang en zet de verwarming lager. Meer concrete tips lees je hier https://geldfit.nl/gids/energie/. Bij Geldfit kun je ook anoniem en gratis vragen stellen.
  • Bespaar op boodschappen. Gebruik jij alleen nog maar je pinpas? Budgetcoaches geven aan dat het gebruik van contant geld je bewuster maakt van je uitgaven.
  • Check je abonnementen en verzekeringen. Gebruik je ze echt of maak je deze bedrijven slapend rijk? Als je bijvoorbeeld een tijdschrift-abonnement opzegt, krijg je vaak een goedkoper aanbod of kun je na een tijdje gebruik maken van een introductie-aanbieding waardoor je veel bespaart.
  • Deel of koop tweedehands. Een boor die je bijna nooit gebruikt kun je beter lenen (bijvoorbeeld via peerby.com) en heel veel andere zaken vind je veel goedkoper op vinted of marktplaats. Beter voor je portemonnee en beter voor het milieu.

Meer bespaartips op boodschappen en andere uitgaven vind je hier https://www.nibud.nl/onderwerpen/uitgaven/geld-besparen/#Bespaartips.

Andere opties

De inzet van een budgetcoach is een bewezen duurzame oplossing voor de onderliggende problemen bij geldzorgen. Dit is veel effectiever dan bijvoorbeeld een eenmalige bonus. Positief dus dat steeds meer bedrijven een budgetcoach aanbieden en hiermee geldzorgen bespreekbaarder maakt. Biedt jouw werkgever geen budgetcoach aan? Check dan de vergoeding PGB (Persoons Gebonden Budget), dekking vanuit ziektekostenverzekering en betaling door UWV. Ook kun je bij je gemeente terecht. Zij kunnen zelf begeleiding geven of hebben dit uitbesteed en verwijzen je naar de juiste plek.

Lees meer:

Bekijk ook eens

toegevoegde waarde van Talent Motivatie Analyses
Download

Steeds meer organisaties in ons netwerk ontdekken de t…

Interview met HR Expert: Jan Appel van BMW Nederland
Blog

Exclusief interview: Exactpi’s Yasmin Asrafali sprak m…