Persoonlijk Leiderschap

Goed persoonlijk leiderschap houdt in dat je je bewust bent van je kwaliteiten, valkuilen en patronen. En dat je de leiding over je eigen leven neemt. Hoe? Wij helpen je op weg.

Deel blog

Persoonlijk Leiderschap Tips

Persoonlijk Leiderschap
Baas over je eigen (werk)leven

De kern van persoonlijk leiderschap is zelfkennis, waarbij je tot de ontdekking komt dat de meest moeilijke persoon om te leiden… jijzelf bent! Wij van Exactpi vinden dat iedereen die een goed leven nastreeft aan zichzelf verplicht is om leiderschap over zijn of haar leven te nemen. Om zo jezelf te leiden én natuurlijk je doelen te bereiken. Dat betekent dus dat het handig is om zowel op privé als op zakelijk vlak de benodigde leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Maar wat houdt dit precies in? En als jij wil groeien in je persoonlijk leiderschap, waar begin je dan? Wij nemen je mee.

3 levels van Persoonlijk Leiderschap

Wat houdt persoonlijk leiderschap eigenlijk in? Goed persoonlijk leiderschap houdt in dat je je bewust bent van je kwaliteiten, valkuilen en patronen. Je weet wat nodig is om optimaal te functioneren en neemt altijd de verantwoording voor jouw acties.  Die verantwoordelijkheid nemen kan op drie verschillende niveaus.

#1 Weet wie je bent en waar je voor staat

Je ontwikkelt persoonlijk leiderschap door zelfinzicht. Onderzoek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Ben jij je bewust van waar je talenten liggen? Of wat jouw (oude) opvattingen en gedragspatronen zijn? Misschien zorgen deze onderweg namelijk wel voor hindernissen. Geen probleem, maar durf je deze valkuilen onder ogen te zien? Verantwoordelijkheid voor jezelf neem je door je talent efficiënt in te zetten en op basis van jouw kennis, vaardigheden, vitaliteit en gedrag taken zo optimaal mogelijk uit te voeren. Je werkt het beste als je de balans vindt in hoe je jouw functie op een persoonlijke manier invult en daarbij je capaciteiten benut. Aandacht voor je talent wordt vaak vergeten, dus goed om je hier bewust van te zijn.

#2 De verbinding met anderen

Als mens ben je altijd zelfstandig én sta je in verbinding met anderen. Je bent als mens nooit een volledig losstaand individu. Besteed daarom aandacht aan je familie, je vrienden en collega’s. Een onderdeel van persoonlijk leiderschap gaat om hoe je je sociaal gedraagt. Ook als het lastig wordt. Bijvoorbeeld wanneer een samenwerking of een gesprek moeizaam verloopt. In hoeverre neem je daarin dan je verantwoordelijkheid om het bespreekbaar te maken en op te lossen?

#3 Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Dit houdt in dat je verantwoordelijkheid voelt en toont voor zaken die van algemeen belang zijn. Ook als dat spannend is en vraagt om moed. Dat je het goede doet, ook als er niemand kijkt. Wanneer je iets merkt wat in het algemeen belang niet kan, is het ook persoonlijk leiderschap als je je daar over uitspreekt. Denk bijvoorbeeld aan het klokkenluidersprincipe.

Dé eigenschappen van een sterk persoonlijk leider

Welke eigenschappen horen nu bij iemand die optimaal persoonlijk leiderschap heeft, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak? Dit zijn 11 eigenschappen waarin je ver ontwikkeld persoonlijk leiderschap (en taakvolwassenheid op de werkvloer) bij jezelf of anderen herkent.

 • Je bezit een houding waarin je alleen beïnvloed wordt door jezelf.
 • Je neemt de verantwoordelijke positie.
 • Je bent flexibel en hebt lerend vermogen om je snel aan te kunnen passen.
 • Je kunt moeilijke zaken simpel maken.
 • Je beschikt over zelf reflecterend vermogen waarbij je kijkt naar je eigen aandeel en gedragspatronen.
 • Je bent in staat zijn om gevraagde resultaten te leveren.
 • Je bent in staat om emotionele relaties aan te gaan.
 • Je neemt bewust de verantwoordelijkheid voor je eigen baan/bedrijf.
 • Als er een probleem is, toon je uit jezelf het initiatief om dat op te lossen.
 • Je bent aanwezig in bijeenkomsten en durft kritisch te zijn als het lastig wordt.
 • Je bent zichtbaar en straalt (werk)plezier uit.

Tips om direct mee aan de slag te gaan

En hoe dan nu verder in de praktijk? Iedereen wilt graag in balans zijn. Je doelen achternagaan. Maar dat klinkt misschien als nogal een opgave. Hoe start je daarmee? Deze tips helpen je op weg.

#1 Ontdek wat jouw waarden zijn

Welke overtuigingen of idealen streef je na? Doordat je leeft naar je waarden en wat je écht belangrijk vindt, laat je je ook niet beïnvloeden door wat anderen van je vinden.

#2 Ontdek wat je talenten zijn

Iedereen wordt geboren met een natuurlijke gave of aanleg voor iets. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat je je beter kan focussen op het ontwikkelen van je talenten. Omdat je doet waar je goed in bent en daar een positief gevoel aan overhoudt.

#3 Vind je doel

Nadat je bovenstaande hebt bepaald, kan je nagaan wat jou gelukkig maakt en kan je effectief toewerken naar jouw hoofddoel(en). Als je constant dit doel voor ogen hebt, worden bepaalde keuzes veel makkelijker en voorkom je stress. Schrijf jouw doelen op en spreek ze uit!

#4 Ontdek waarover je tevreden bent in je leven

Ben je tevreden over waar je op dit moment staat? Hoe kijk je tegen je huidige relaties aan? En sluit dit aan bij je geformuleerde doel(en)?

#5 Ontdek waarover je ontevreden bent in je leven

Door je bewust te zijn van welke zaken je niet verder helpen, kan je die uit je leven verwijderen. Zo kan je je tijd effectiever indelen om je uiteindelijke doelen te behalen. Word jij omringt door mensen die je energie geven of word je omringd door mensen die je energie kosten? Uiteindelijk draait het om jou.

#6 Verdeel jouw grote doel in kleine stappen

Je weet nu wat je nodig hebt, nu is het aan jou om tot actie over te gaan. Bepaal realistische kleinere doelen die je steeds een stap dichter bij je hoofddoel brengen. Wanneer je een tussentijdse doelstelling haalt, heb je weer een goed gevoel waardoor je gemotiveerd blijft!

Meer weten over Persoonlijk Leiderschap

Persoonlijk leiderschap is datgeen wat veel succesvolle en gelukkige mensen tot in detail toepassen. Wat is jouw eerstvolgende stap om jouw beste leven te leiden? Wij lieten ons voor dit artikel o.a. informeren en inspireren door:

https://www.frankwatching.com/archive/2021/10/07/psychologische-behoeften-voor-goed-leiderschap/

https://www.managementimpact.nl/artikel/persoonlijk-leiderschap-driedubbele-verantwoordelijkheid/#:~:text=Persoonlijk%20leiderschap%20is%20het%20vermogen,jij%20zelf%20bent!

https://www.companyvitality.nl/6-praktische-tips-voor-persoonlijk-leiderschap/

Bekijk ook eens

De impact van technologie op jouw werk
Blog

Het is voor professionals van cruciaal belang om zich…

Ga mee of heb een beter idee: Tips voor betere samenwerking
Blog

Flexibel, nieuwsgierig en open minded zijn en bewust o…