Salarisonderhandelingen: 5 aandachtspunten

Salarisgesprek lastig? Wij delen tips om goed voorbereid de onderhandelingen in te gaan. Bij je huidige of een potentiële werkgever.

Deel blog

tips salarisonderhandelingen

Alles wat je moet weten voor een succesvol salarisgesprek

Een cruciaal onderdeel van jouw carrière: de salarisonderhandeling. Of het nou bij een functioneringsgesprek is of juist bij een sollicitatiegesprek: het blijft voor velen een lastig gesprek. We delen tips met je die ervoor zorgen dat jij sterker in je schoenen staat en hierdoor met vertrouwen het gesprek aangaat. Zowel bij de salarisonderhandeling met je huidige werkgever als bij een potentiële werkgever.

#1 Een geslaagde salarisonderhandeling valt of staat bij een goede voorbereiding.

Wat wil je bereiken tijdens de salarisonderhandeling? Welk salaris verdien je op dit moment en wat is de salarisindicatie waar je naar streeft? Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden die je wil (herzien)?

Vooraf research doen kan jou voldoende informatie bieden om het gesprek met je (potentiële) werkgever aan te gaan. Zoek online naar vergelijkbare functies en salarissen en vraag het eens aan gelijkgestemden in jouw netwerk. Het geeft jou een helder beeld wat voor salaris past bij jouw functie en voorkomt een voorstel dat niet realistisch is.

Wanneer je voldoende voorbereid bent en weet waarom jij een bepaald salaris waard bent ga je veel zekerder het gesprek in.

#2 Besef wat je waard bent

Research is belangrijk, feiten geven houvast. Dit alleen is niet voldoende. De kracht zit hem vooral in het geloven in jezelf. Het is vaak een uitdaging om jezelf op een voetstuk te zetten. Besef goed wat voor waarde jij toevoegt aan een organisatie. Maak concreet inzichtelijk wat voor bijdrage jij levert/gaat leveren aan het bedrijf.

Huidige werkgever

Een functioneringsgesprek, waarbij salarisonderhandeling aan bod komt, is voor jou het moment om te vertellen wat je doet. Je hoeft hierin niet bescheiden te zijn. Jouw goede prestaties dragen bij aan het succes van de organisatie, dit is een goed moment om dit uit te lichten. Wanneer je de onderhandeling aangaat is het belangrijk dat je benoemd waar de zakelijke meerwaarde zit. Laat de persoonlijke redenen achterwege. Een oververhitte woningmarkt is voor een werkgever geen reden om jou een salarisverhoging te geven, jouw goede resultaten wel.

Potentiële werkgever

De overstap naar een nieuwe werkgever is hét moment om een grote stap te maken in je salaris. Accepteer het eerste bod niet direct, zelfs niet wanneer het aan jouw eisen voldoet. Jouw gesprekspartner verwacht een onderhandeling, dus voel je niet bezwaard deze aan te gaan. Vermijd tijdens dit gesprek onzekere zinnen zoals “ik weet niet of er ruimte is in het budget maar…”. Laat aannames los en geef aan wat je wenst.

Wanneer er gevraagd wordt naar jouw vorige salaris heb je de kans dat je nieuwe werkgever daar niet ver vandaan gaat zitten. Vermijd dit. Als dit onmogelijk is kun je een wedervraag stellen. Wat is de reden dat ze het vragen? Is het relevant ten opzichte van de functie? Houd hierbij de regie bij jezelf. Je mag daarin stellig zijn: ‘Mijn huidige salaris is niet belangrijk, het gaat erom wat een passende vergoeding is voor deze functie.’ Vraagt een potentiele werkgever om jouw vorige salarisstrook: deze hoef je niet aan te leveren. Het gaat om wie jij nu bent, welke vacature je nu gaat vervullen en welk salaris daarbij aansluit.

#3 De kracht zit in de communicatie

Hoe spannend je het ook vindt: blijf weg van overbodige woorden. Een onderhandeling vraagt om sterke communicatie en wanneer jij blijft praten verliezen jouw woorden hun kracht. Vul het niet verder aan wanneer dit niet nodig is. Laat vooral de (potentiële) werkgever praten.

Voorbeeld huidige werkgever: “Mijn salariswens, op basis van de resultaten die ik geboekt heb, is 2800 euro” Dit is sterker dan “Ik zou graag 2800 euro verdienen als dat mogelijk is, ik denk dat ik dit wel waard ben.”

Voorbeeld potentiële werkgever: “Ik zet mezelf op dit moment in de markt voor 3000 euro.” of “Een passende beloning hiervoor is een maandsalaris tussen 2900 euro en 3100 euro”. Dit is sterker dan “Ik heb een salarisindicatie van 3000 euro, maar dit is zeker bespreekbaar. “

#4 Neem de tijd

Vergeet niet dat als je akkoord gaat er geen ruimte meer is voor verandering. Daarom is het belangrijk geduld te hebben en vast te houden aan wat je waard bent. Snel tot een salarisafspraak komen is niet leidend, het gaat erom dat jij tevreden bent over wat je afgesproken hebt. Heb je tijd nodig om over het voorstel na te denken, vraag dit dan. Het laat zien dat jij een weloverwogen keuze maakt en het geeft jou tijd om eventueel advies te vragen aan anderen.

#5 Denk aan de je toekomst

Salaris is belangrijk. Het is alleen niet het enige wat leidend is. Denk ook na over de waarde die niet in geld uit te drukken is. Hoe hoog is de werkdruk? Hoe is de relatie van de collega’s onderling? Worden successen gevierd? Je brengt een groot deel van je week werkend door. Werkgeluk is daarbij de grootste energiebron, salaris niet. Het gaat er uiteindelijk om dat jij met plezier naar werk gaat voor een salaris waar jij volledig achter staat.

Bekijk ook eens

Tips voor het tweede sollicitatiegesprek
Blog

Het tweede sollicitatiegesprek is vaak uitgebreider en…

Blog

Je bent slim, je bent ambitieus en je hebt iets te ver…