Hoe ontdek je jouw ambities?

Zit ik nog wel op mijn plek? Is dit wat ik echt wil? Lees hoe jij je ambities kunt onderzoeken en vorm kunt geven aan je toekomstige carrière.

Deel blog

Stappenplan voor het ontdekken van jouw ambities

Hoe (her)ontdek je jouw ambities?
Een plan in 7 stappen

Juist omdat je even afstand neemt is de zomervakantie vaak een moment van rust en reflectie. Natuurlijk ben je vooral bezig met genieten. Maar tussen de zomerse activiteiten, cocktails en ontspanning dwalen onze gedachten toch vaak af naar onze carrière. Zit ik nog wel op mijn plek? Is dit wat ik echt wil? Herkenbaar? Dan is het wellicht tijd om jouw werkelijke ambities in kaart te brengen. Wij geven in dit artikel inzicht in hoe je je ambities kunt onderzoeken en vorm kunt geven aan je toekomstige carrière.

Wat is de betekenis van ambitie

Ambitie is een krachtig woord met veel nuances. Het is niet slechts een verlangen naar promotie of een hoger salaris. Het gaat dieper. Ambitie is de drijfveer, de passie en het verlangen om je persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Voor sommigen kan dit betekenen doorgroeien binnen een organisatie, voor anderen betekent dit een eigen bedrijf opstarten het opstarten of het nastreven van een totaal ander vakgebied. Ambitie is vooral persoonlijk en uniek voor iedereen.

Stappenplan voor het ontdekken van jouw ambities

Het ontdekken en bepalen van je carrièreambities kan een waardevolle stap zijn in je professionele ontwikkeling. Maar hoe bepaal je nu wat jouw ambitie is? Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen om je jezelf beter te leren kennen en te begrijpen wat je echt wilt in je werkende leven:

  1. Ken je sterke punten

Neem de tijd om na te denken over je interesses, sterke punten, waarden en passies. Wat zijn de activiteiten waar je echt van geniet? Welke prestaties in je leven tot nu toe hebben je het meest voldoening gegeven?

Dagelijkse meditatie of journaling biedt een rustmoment om echt in contact te komen met jezelf. Het zijn technieken die ruimte creëren voor introspectie en zelfreflectie. Door je gedachten en gevoelens op papier te zetten of te mediteren. Dit helpt niet alleen om je verlangens te verkennen, maar ook om meer zelfbewustzijn en focus in je dagelijkse leven te brengen. Met de tijd wordt het helderder wat je echt wilt en wat voor jou betekenisvol is.

  1. Droom groot

Geef jezelf toestemming om echt te dromen. Zie jezelf op plekken waar je nooit aan had gedacht. Durf te visualiseren waar je over vijf, tien of zelfs twintig jaar wilt zijn. Stel je de voldoening voor die je voelt wanneer je die doelen bereikt. Wat doet je hart sneller kloppen en wat zorgt ervoor dat je elke ochtend enthousiast uit bed springt? Formuleer duidelijke doelen voor jezelf, oftewel maak je dromen concreet. Een droom blijft slechts een droom zonder actie. Alleen door concrete stappen te zetten, breng je je ambitie tot leven. Maak een stappenplan, zet haalbare maar uitdagende mijlpalen en stel heldere doelen. Door je voortgang te meten en je successen te vieren, blijf je gemotiveerd. Ga ervoor met vastberadenheid en passie, en laat je dromen werkelijkheid worden.

  1. Verbreed je horizon

Lees boeken, volg cursussen of ga naar seminars over onderwerpen die je interessant vindt. Hierdoor verbreed je niet alleen je horizon, maar ontdek je ook nieuwe passies en interesses. Doe onderzoek naar verschillende carrièremogelijkheden. Identificeer welke vaardigheden en kwalificaties nodig zijn om je doelen te bereiken. Overweeg of je aanvullende opleiding, training of certificering nodig hebt. Kennis is macht, en door jezelf constant te blijven voeden, blijf je groeien. Daarnaast kan deze nieuwe informatie je helpen om je huidige ambities aan te scherpen of zelfs nieuwe doelen te stellen.

  1. Omring je met de juiste mensen

Je vrienden en familie kennen je beter dan je denkt. Soms zien anderen dingen die we zelf over het hoofd zien. Feedback van vrienden, familie en collega’s kan ontzettend waardevol zijn. Ze ervaren vaak kanten van jou die je zelf misschien niet eens ziet. Bouw daarnaast een professioneel netwerk op. Word lid van clubs of (netwerk)groepen die aansluiten bij je ambities. Door je te omringen met gelijkgestemden, blijf je gemotiveerd en geïnspireerd. Deze relaties kunnen je nieuwe perspectieven bieden en je kansen om te groeien vergroten.  Stel hier dus vooral vragen, vraag om advies en deel je eigen doelen en interesses.

  1. Overweeg loopbaancoaching

Het kan even duren voordat je je ware carrièreambities ontdekt. Wees geduldig en sta open voor nieuwe kansen en ervaringen.  Wil je dit proces versnellen, overweeg dan het inschakelen van een loopbaancoach of counselor. Zij kunnen je begeleiden bij het identificeren van je ambities en het ontwikkelen van een strategie om ze te bereiken. Lees er meer over in ons artikel over …

  1. Maak je dromen concreet

Een droom blijft slechts een droom zonder actie. Alleen door concrete stappen te zetten, breng je je ambitie tot leven. Maak een stappenplan, zet haalbare maar uitdagende mijlpalen en stel heldere doelen. Door je voortgang te meten en je successen te vieren, blijf je gemotiveerd. Ga ervoor met vastberadenheid en passie, en laat je dromen werkelijkheid worden.

  1. Blijf jezelf bevragen en omarm verandering

Wees niet bang om je ambities bij te stellen als je merkt dat je carrièredoelen en interesses evolueren. Het is normaal om meerdere keren van carrière te veranderen gedurende je leven. Het leven is immers een reis vol veranderingen en leren. Het is natuurlijk dat onze doelen en passies wijzigen naarmate we groeien en nieuwe ervaringen opdoen. Het is belangrijk om flexibel te blijven en bereid te zijn je carrièreplannen aan te passen om je geluk en voldoening te maximaliseren.

Het vinden van je ware ambities is dus een continu proces. Maar met de juiste hulpmiddelen en mindset kun je een carrière en leven creëren dat echt overeenkomt met wie je bent en wat je wilt bereiken. De vraag is nu: ben je klaar voor de reis? Kom erachter wat jouw ambities zijn en neem contact op met één van onze recruitment consultants.

Meer lezen:

Bekijk ook eens

Interessante podcasts carrière
Blog

Pak een momentje tijdens je vakantie of in je vrije ti…

Offline Netwerken: De kracht van persoonlijke verbindingen
Blog

Misschien herken je het wel, je wordt uitgenodigd voor…