Ga mee of heb een beter idee

Flexibel, nieuwsgierig en open minded zijn en bewust openstaan voor de ideeën van een ander helpt het je om veel meer resultaten boeken in jullie samenwerking. Wij geven tips hoe je dat doet!

Deel blog

Ga mee of heb een beter idee: Tips voor betere samenwerking

Je hebt een beter idee of je gaat mee:
Betere samenwerking door open te staan voor anderen

Samenwerken betekent dat je meer kunt bereiken dan je alleen zou kunnen. En als je bewust openstaat voor de ideeën van je collega’s kun je zelfs nog veel meer resultaten boeken in jullie samenwerking. Het delen van ideeën stimuleert niet alleen het vertrouwen in jezelf maar bevordert ook wederzijds begrip, interesse in de ander en het creëert een sterker teamgevoel.

In dit artikel deelt  Exactpi een aantal waardevolle tips om je ideeën te delen en open te staan voor die van je collega’.

1. Luister naar de ander

Voordat je de ideeën van de ander (onbedoeld) afschiet; luister of er één tussen zit waar je wat mee kunt. Als je samenwerkt, is het namelijk belangrijk om echt naar elkaar te luisteren. Dat betekent dat je niet alleen praat over wat jij denkt, maar ook echt goed luistert naar wat de ander te zeggen heeft. Als je goed luistert, begrijp je elkaar beter en kan je samen betere beslissingen nemen.

Stel dat een collega een nieuw idee voorstelt voor het verbeteren van de customer service. In plaats van direct je eigen gedachten over het idee te delen, neem je de tijd om echt naar je collega te luisteren. Je moedigt je collega aan om meer te vertellen over het idee en wat diegene hoopt te bereiken.

Voorbeeld van vragen die je kunt stellen: “Hoe denk je dat dit idee onze klanten zal helpen?” of “Wat zijn de mogelijke uitdagingen die we kunnen tegenkomen bij de uitvoering van dit idee?”

Door oprecht te luisteren en vragen te stellen, geef je je collega de ruimte om het idee volledig te uiten en je toont hierbij interesse en creëert een situatie waarin de ander zich gehoord en gewaardeerd voelt. Dit kan leiden tot gesprek waarbij je samen kunt brainstormen over de beste manier om het idee te implementeren en eventuele obstakels te bespreken. Kijk naar de gemeenschappelijke belangen en welk idee hier het beste bij past, door krachten te bundelen vergroot je de impact van de ideeën.

2. Deel je ideeën

Als je ideeën hebt, deel deze dan ook met je team. Als je een sfeer creëert waarin iedereen zijn ideeën vrijelijk kan delen, kan je gemakkelijker samen brainstormen en kom je vaak wel op nog betere ideeën.

Je moet natuurlijk bij voorkeur al helder hebben waarom jouw idee ertoe doet en wat je precies van de ander vraagt. Maar het is minstens zo belangrijk om je op voorhand in de ander te verplaatsen.

Wat leeft er bij je collega’s? Waarom zouden ze jouw idee steunen, en nog belangrijker: waarom niet? Door hier vooraf over na te denken, verschuift je perspectief en gaat het gesprek straks niet alleen over jou en jouw idee.

3. Je gaat mee of je hebt een beter idee:
Sta open voor andere oplossingen

Soms hoor je een idee en heb je gevoelsmatig meteen zoiets van “Nah, ik vind het niks”. Zelfs al heb je zelf op dat geen moment geen betere oplossing. Vaak is alleen dit gevoel al een aanleiding om je (afwijzende) mening te uiten. Niet meer doen! Zet je erover heen. Juist door nieuwe dingen uit te proberen, kom je tot betere oplossingen en resultaten. Dus als jij op dat moment geen beter idee hebt, dan is het de kunst om juist wel mee te gaan met het idee van je collega. Daarmee stimuleer je een innovatief klimaat waarin collega’s meer gemotiveerd zijn om ideeën te opperen en waarin zij zich meer gewaardeerd voelen.

Binnen Exactpi vatten wij deze werkwijze samen met de slogan: Je hebt een beter idee of je gaat mee.

Concreet betekent dat dat iedereen (verbeter)voorstellen en ideeën kan lanceren en als het bedrijfsbelang wordt gediend en er geen onoverkomelijke bezwaren zijn, dan gaan we het daadwerkelijk doen voor een x periode. Zo borgen wij dat ieders inbreng ertoe doet, dat potentieel goede ideeën de ruimte krijgen en dat er betrokkenheid is vanuit alle teamleden.

4. Maak duidelijke afspraken

Om goed samen te kunnen werken, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Dat betekent dat je afspraken maakt over wie wat doet, wanneer iets af moet zijn en hoe je met de ander communiceert. Als iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht en zijn verantwoordelijkheid neemt verloopt de samenwerking veel soepeler.

Wanneer je een idee bespreekt is het belangrijk om samen de doelstellingen te bespreken. Bespreek met elkaar wat jij en de ander hopen te bereiken en maak concrete afspraken over de verwachte resultaten en deadlines voor projecten, maar ook wie verantwoordelijk is voor welke taken binnen projecten. Dus wie is er betrokken bij bijvoorbeeld de implementatie van het nieuwe software systeem? En wie gaat zich bezighouden met het opschonen van het klantenbestand?

Blijf hierin met elkaar communiceren. Door duidelijke afspraken te maken aan het begin van de samenwerking, leg je een goede basis voor een succesvolle en professionele relatie met je collega’s. Door hierin de samenwerking op te zoeken, kan je de ideeën verbeteren, nieuwe dingen ontdekken en projecten uitvoeren die je alleen niet voor elkaar zouden krijgen.

5. Wees flexibel

Flexibel zijn is belangrijk als er dingen veranderen in jouw team of organisatie. Het zorgt er namelijk voor dat je je beter kunt aanpassen aan nieuwe situaties, snel kunt reageren als er iets verandert en niet opgeeft als het even tegen zit. Of het nu gaat om het leren van nieuwe dingen op het werk zoals nieuwe technologieën of een andere aanpak tijdens team meetings.

Een voorbeeld van flexibel zijn in een dergelijke situatie; Een collega geeft aan dat er wel veel sociale momenten zijn door de dag heen en dit diegene afleidt en van het werk houdt. Om ervoor te zorgen dat er niet continu afleiding is heeft de collega bedacht om hier twee vaste momenten voor in te plannen. En dit voor een bepaalde periode uit te proberen. Hoewel dit idee jou misschien niet meteen aanspreekt, zou je je flexibel kunnen opstellen door open te staan voor dit voorstel en het een periode van een paar weken te proberen. Oftewel, je gaat mee want jij hebt geen beter idee. Zo kun je samen kijken naar de voor- en nadelen en wat het oplevert. Wie weet word je wel verrast door de tijdwinst. 😊

Flexibel, nieuwsgierig en open minded zijn en bewust openstaan voor de ideeën van een ander helpt het je om anders te denken. Het biedt de ruimte om te groeien als persoon en als team als je ideeën benadert vanuit verschillende meningen en invalshoeken. Daarnaast bevordert het een positieve werkcultuur die gebaseerd is op vertrouwen, openheid en samenwerking. Dat zal zeker leiden tot betere resultaten en een sterker teamgevoel. Bovenal maakt het dat je een fijne collega bent om mee te werken, omdat je anderen de kans geeft om te shinen.

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel of heb je zelf ook nog een idee om te delen? Laat het ons weten.  Wij leren graag van jou en delen jouw inzichten misschien wel in een volgend artikel.

Bekijk ook eens

De impact van technologie op jouw werk
Blog

Het is voor professionals van cruciaal belang om zich…

toegevoegde waarde van Talent Motivatie Analyses
Download

Steeds meer organisaties in ons netwerk ontdekken de t…