Tips voor je eerste werkdag

Altijd spannend zo'n eerste dag. Met onze tips laat je niets aan het toeval over en maak je er een groot succes van.

Deel blog

tips eerste werkdag

Hoe maak je een succes van je eerste werkdag?

Hoe leuk is het dat je bent aangenomen voor een nieuwe baan. De stress van de sollicitatieprocedure is gelukkig voorbij en het werken kan beginnen! Toch is zo’n eerste werkdag ook altijd een beetje lastig en ongemakkelijk. Wij van Exact verzamelden een aantal tips van onze recruiters om te zorgen dat je de eerste werkdag zonder kleurscheuren doorkomt!

Maak je eerste indruk op tijd

Het is natuurlijk een open deur, maar je kunt het je op je eerste werkdag écht níét veroorloven om te laat te komen. Zet je wekker daarom extra vroeg en ga ruim op tijd weg. Je kunt ervoor kiezen om eerder een keer een proefrit te maken naar je nieuwe werkplek om te kijken hoe lang je erover doet. Wel op hetzelfde tijdstip en op een doordeweekse dag. Anders is de reistijd niet representatief, natuurlijk.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het gebeurt heel vaak dat het inwerktraject bij een werkgever niet goed voorbereid is of dat zelfs de juiste persoon om je in te werken niet aanwezig is op jouw eerste werkdag. Daar kun je van alles van vinden, maar het belangrijkste is dat jij zelf wel voorbereid bent. Dan maak je direct een goede indruk! Belangrijk is dat je de dag van tevoren nog even doorneemt wat je taakomschrijving wordt, hoe de bedrijfscultuur is en wat voor kleding daarbij past. Vergeet niet een notitieblok en pen mee te nemen, om aantekeningen te maken tijdens jouw eerste dag. En zorg dat je lunch bij je hebt, zodat je geen boodschappen hoeft te doen in de lunchpauze.

Laat je enthousiasme zien

Niemand zit te wachten op een collega die er geen zin in heeft dus stel je gemotiveerd op. Stel jezelf aan iedereen voor, ook al onthoud je zelf waarschijnlijk van niemand de naam. Zorg dat je goed luistert naar alles wat iedereen jou te vertellen heeft over je nieuwe functie en maak hiervan aantekeningen. Je denkt misschien dat je een heleboel gaat onthouden van wat je verteld wordt, maar daar krijg je echt de kans niet voor door alle indrukken op zo’n eerste dag. Stel zelf relevante vragen om nog meer informatie te vergaren en om te laten zien dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent.

Lunch met je collega’s

Zoek tijdens je eerste ochtend al zoveel mogelijk aansluiting bij je collega’s. Als het lunchtijd is en ze vragen je mee, is het een gemiste kans als je daar niet op in gaat. Door met je collega’s mee te gaan lunchen, kun je in een meer ontspannen sfeer kennis met ze maken. Je leert ze een beetje beter kennen op persoonlijk vlak. En dat is wel zo leuk, want dit worden de komende tijd de mensen waar je meerdere dagen per week mee door gaat brengen. Wel zo leuk, als je een beetje gezellig contact met ze hebt.

Negeer je telefoon

Het lukt je niet om gemotiveerd over te komen en oprecht interesse te tonen in je werk en nieuwe collega’s, als je steeds maar op je telefoon zit te kijken. Negeer ze dus al die appjes, Facebook- & Instagrammeldingen en LinkedInberichten die je krijgt op een eerste werkdag. Want het handige van zo’n smartphone is dat die berichtjes ’s avonds nog steeds braaf op jou staan te wachten.

Geniet!

Door alle hectiek en bovengenoemde tips is het heel makkelijk om te vergeten om te genieten van je eerste werkdag en om te ontspannen. Realiseer je af en toe tussen de informatiestromen en gesprekken met je nieuwe collega’s, dat het een leuke dag is. Het is de eerste dag van je nieuwe werkende leven. Daar mag je best even van genieten. En ook een paar minuutjes om te ontspannen tussen alle drukte mag best. Je bent voor je collega’s ook veel leuker als je ontspannen bent en lacht. Plan dat ontspanmomentje alleen niet in op het moment dat je werkgever je even nodig heeft…

Wees vooral jezelf

Je kunt je op je eerste werkdag natuurlijk voordoen als de perfecte werknemer, maar wees realistisch: niemand kan het volhouden om zich anders voor te doen dan hij of zij is. Natuurlijk laat je je van je beste kant zien op zo’n eerste dag, maar blijf wel jezelf. Dan ben je ook het meeste op je gemak en gaat het allemaal net een stukje makkelijker.

Overwerken kan nog vaak genoeg

Zo’n eerste werkdag gaat gepaard met heel veel indrukken en informatie. En of je dat nu wilt of niet, dat kost veel energie. Daar komt nog bij dat je op een eerste dag nooit heel productief kunt zijn, simpelweg omdat je nog ingewerkt moet worden. Het is daarom ook niet nodig dat je direct op je eerste werkdag extra uren maakt. Tenzij je werkgever je dat natuurlijk uitdrukkelijk vraagt, maar dat is meestal niet aan de orde. Dus ga lekker naar huis als je je uren gemaakt hebt en zorg dat je geen afspraken hebt ’s avonds. Je hebt de rust wel even nodig om alle indrukken en informatie te verwerken en te reflecteren. Dan kan je er de dag erna weer fris en fruitig tegenaan.

Veel succes en vooral ook plezier op je eerste werkdag!

Bekijk ook eens

Leiding geven: heb jij het in je?
Blog

Overweeg je om een leidinggevende rol te gaan vervulle…

10 tips om je creativiteit te boosten
Blog

Creativiteit is een onmisbare troef in de moderne prof…