Tips voor de perfecte Elevator pitch

In jouw zoektocht naar een nieuwe baan of opdracht is een winnende elevator pitch superhandig. Bereid je voor op het netwerkseizoen en maak er één met onze tips!

Deel blog

tips elevator pitch

Pitch perfect:
de beste elevator pitch voor jouw droombaan

Het netwerkseizoen start sneller dan je denkt. Oké, toegegeven: je gaat ongetwijfeld eerst van een welverdiende vakantie genieten. Maar daarna is het zover: de beurzen en netwerkevents barsten vanaf september weer los. Het enige wat je mee hoeft te nemen… is je elevator pitch. Maar hoe maak je een elevator pitch die blijft hangen bij je toekomstige werk- of opdrachtgever?

Hoe stel je een elevatorpitch op?

Als je op zoek bant naar een nieuwe baan of opdracht is het handig als je jezelf op elk moment op een snelle en enthousiaste manier kunt presenteren. Zo’n korte introductie van jezelf noem je ook wel een elevator pitch, oftewel in de duur van een ritje met de lift vertel jij wie je bent, wat je kunt en wat je zoekt.

Stel je ontmoet op een feestje of tijdens een netwerkborrel iemand die jou verder kan helpen in je carrière. Hoe fijn is het dan als je soepel en zelfverzekerd je verhaal(tje) kunt doen? Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Dus pak een vel papier en schrijf jouw eigen elevator pitch uit. En zorg dat je in ieder geval deze elementen verwerkt:

  • Wie je bent en wat je kunt en/of wat je huidige functie is
  • Wat jouw talent is en welke oplossing jij biedt
  • Wat je wilt / zoekt in je nieuwe baan
  • Een afsluitende vraag om het gesprek op gang te brengen

Schrijf deze punten allemaal op, en maak je geen zorgen over de lengte. Schrappen kan altijd. Kort het vervolgens in naar een woordenaantal tussen de 50 en 100.

Voorbeeld elevator pitch

Een voorbeeld van zo’n pitch kan zijn:

Leuk je te ontmoeten. Ik ben Suzanne Visser en sinds 10 jaar werk ik als online marketeer. De laatste 5 jaar heb ik mij toegelegd op socials en nu bedenk ik opvallende social media campagnes voor uiteenlopende bedrijven. Mijn volgende stap zou een functie zijn waarbij ik nog meer adviserend en strategisch te werk kan gaan. Ik zie namelijk dat veel bedrijven nog kansen laten liggen op social media doordat er geen duidelijke strategie is. Hoe is dat eigenlijk binnen jullie organisatie geregeld?

Als je pitch op papier klaar is, is het tijd om te oefenen en te timen. Zo rond de minuut zit je goed. Oefen je je pitch voor vrienden en familie, dan raak je er steeds meer bekend mee. Misschien hebben zij ook nog feedback. Als je die verwerkt hebt, kun je de wijde wereld in met je (eerste) elevatorpitch. Maar, daar stopt het niet. Peil bij iedere gesprekspartner hoe zij je pitch ontvangen, en pas aan waar nodig.

3 Tips voor een elevator pitch die blijft hangen

Pas je pitch aan naar je gesprekspartner.

Gun je jezelf dus ook de ruimte om een beetje te improviseren, bijvoorbeeld met je afsluitende vraag. Die moet natuurlijk wel passen bij je gesprekspartner. Vraag je af wat die persoon het meest interessant vindt aan jou en je achtergrond. Zet dit op de voorgrond. Het werkt eigenlijk hetzelfde als je cv aanpassen per functie waarop je solliciteert: je licht de belangrijkste punten uit.

Gebruik storytelling.

Je elevatorpitch is geen saaie opsomming van wie je bent. Het liefst vertel je op verhalende wijze met een voorbeeld of anekdote in je pitch.

Straal enthousiasme uit

Het is de uiteindelijk de combinatie van jouw toon, lichaamshouding en enthousiasme die jouw pitch uniek maakt. Hoe je iets zegt, is immer minstens zo belangrijk als wat je zegt. Gebruik taal die bij je past, neem een actieve houding aan en tover een grote lach op je gezicht. Enthousiasme werkt aanstekelijk, dus maak daar vooral gebruik van!

Een pitch maken is een kwestie van gewoon beginnen. Nu jij alle tips voor het creëren van een indrukwekkende elevatorpitch in handen hebt, ben jij helemaal klaar om te shinen tijdens de upcoming beurzen en netwerkevents.

En is het gelukt een sollicitatiegesprek te regelen? Lees dan hier onze tips voor een succesvol gesprek!

Bronnen:

Bekijk ook eens

Offline Netwerken: De kracht van persoonlijke verbindingen
Blog

Misschien herken je het wel, je wordt uitgenodigd voor…

Nooit meer wakker liggen van je werk
Blog

Het is een veelvoorkomend probleem: je ligt in bed en…