Tips voor de perfecte Elevator pitch

In jouw zoektocht naar een nieuwe baan is een goede Elevator Pitch superhandig. Maak er één met onze tips!

Deel blog

tips elevator pitch

Hoe maak je een elevator pitch?

Als je op zoek bant naar een nieuwe baan of opdracht is het handig als je jezelf op elk moment op een snelle en enthousiaste manier kunt presenteren. Zo’n korte introductie van jezelf noem je ook wel een elevator pitch, oftewel in de duur van een ritje met de lift vertel jij wie je bent, wat je kunt en wat je zoekt.

Stel je ontmoet op een feestje of tijdens een netwerkborrel iemand die jou verder kan helpen in je carrière. Hoe fijn is het dan als je soepel en zelfverzekerd je verhaal(tje) kunt doen? Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Dus pak een vel papier en schrijf jouw eigen elevator pitch uit. En zorg dat je in ieder geval deze elementen verwerkt:

  • Wie je bent en wat je kunt en/of wat je huidige functie is
  • Wat jouw talent is en welke oplossing jij biedt
  • Wat je wilt / zoekt in je nieuwe baan
  • Een afsluitende vraag om het gesprek op gang te brengen

Maak ambassadeurs van je medewerkers

Een voorbeeld van zo’n pitch kan zijn:

Leuk je te ontmoeten. Ik ben Suzanne Visser, ik ben 32 jaar oud en sinds 10 jaar werk ik als marketeer. De laatste 5 jaar heb ik mij toegelegd op online marketing en nu bedenk ik opvallende social media campagnes voor uiteenlopende bedrijven. Mijn volgende stap zou een functie zijn waarbij ik nog meer adviserend en strategisch te werk kan gaan. Ik zie namelijk dat veel bedrijven nog kansen laten liggen op social media doordat er geen duidelijke strategie is. Hoe is dat eigenlijk binnen jullie organisatie geregeld?

Als je pitch op papier klaar is, is het tijd om te oefenen en te timen. Zo rond de minuut zit je goed. Maar gun je jezelf ook de ruimte om een beetje te improviseren, bijvoorbeeld met je afsluitende vraag. Die moet natuurlijk wel passen bij je gesprekspartner.

Tenslotte is het de combinatie van jouw toon, lichaamshouding en enthousiasme die jouw pitch uniek maakt. Hoe je iets zegt, is immer minstens zo belangrijk als wat je zegt. Gebruik taal die bij je past, neem een actieve houding aan en tover een grote lach op je gezicht. Enthousiasme werkt aanstekelijk, dus maak daar vooral gebruik van!

En is het gelukt een sollicitatiegesprek te regelen? Lees dan hier onze tips voor een succesvol gesprek!

Bekijk ook eens

Verbeter je Focus en Productiviteit
Blog

Of je nu worstelt met het behouden van focus tijdens l…

Effectief onderhandelen: 4 tips
Blog

In het bedrijfsleven moet je kunnen onderhandelen om b…