7 tips voor Perfectionisten

Hoe houd jij jouw hang naar perfectionisme op de werkvloer onder controle? Wij geven je tips.

Deel blog

tips voor perfectionisten op de werkvloer

7 tips voor Perfectionisten
op de werkvloer

Logisch dat jij je werk zo goed mogelijk wilt doen. Dat is fijn voor jezelf en fijn voor je werkgever. Maar als zo goed mogelijk voor jou eigenlijk nooit goed genoeg is, dan ben je waarschijnlijk een Perfectionist. In beginsel een fantastische eigenschap maar het kan je ook behoorlijk in de weg zitten. Omdat het (te) veel tijd kost, omdat het energie slurpt en omdat je het geluksgevoel van tevreden zijn met je prestaties misloopt. Zonde! Dus hoe houd je jouw hang naar perfectionisme op de werkvloer onder controle? Wij geven je handvatten van de beste experts.

#1 Herken de perfectionist in jezelf

Alles begint met inzicht dus is het handig om te weten of en wanneer de Perfectionist in jou het van je overneemt. Oftewel, herken jij jezelf in onderstaande omschrijvingen?

 • Staat jouw innerlijke criticus altijd aan?
 • Ben je bang om fouten te maken?
 • Stel je lastige zaken uit om geen foute beslissingen te nemen?
 • Pieker je veel over jouw acties?
 • Ben je nooit echt voldaan over je geleverde werk?
 • Ben je bang dat je niet voldoet?
 • Vind je dat alles dat minder dan 100% perfect is geen waarde heeft?
 • Vind je het lastig om zaken aan anderen over te laten?
 • Worden kleine klussen vaak grote klussen doordat je er helemaal voor gaat?
 • Vind je het vervelend als je iets nog niet beheerst?
 • Ligt jouw lat altijd hoog?

Beantwoord jij de meerdere vragen met ja, dan is dit artikel voor jou! Want er zijn genoeg redenen om je perfectionisme een beetje te temperen. Want hoe fijn zou het zijn als jij jezelf wat minder druk op gaat leggen? Als je niet constant het idee hebt dat je tekort schiet? Als je fouten durft te maken en ook activiteiten buiten je comfort zone oppakt? Klinkt als directe winst toch? Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat jij jouw hoge eisen ook op anderen toepast en de kans is groot dat je dan voortdurend wordt teleurgesteld. Dus stop met deze zelfsabotage en ga wat vaker voor goed genoeg in plaats van voor perfectie.

#2 Ga voor toegevoegde waarde

In je werk zou je streven niet moeten zijn om alles tot in de puntjes perfect te doen, maar om zoveel mogelijk toegevoegde waarde en impact te leveren. Dat kan betekenen dat je de uren die jij gebruikt om een goed rapport uitmuntend te maken helemaal niet meer resultaat gaan opleveren. Dus stel jezelf regelmatig de volgende vragen:

 • Gebruik ik mijn tijd nu verstandig?
 • Ben ik productief?
 • Wordt het succes groter als ik hiermee doorga?
 • Gaan er zaken mis als ik dit niet doe?

Hierdoor ontdek je eerder op welk punt er geen meerwaarde zit in jouw inspanningen en je dus door kunt gaan met de volgende klus.

#3 Check jouw standaard met anderen

De standaard die jij jezelf oplegt hoeft helemaal niet overeen te komen met de standaard van de betrokkenen. Door tussentijds al feedback op je werk te vragen ontdek je of er inderdaad nog veel werk nodig is of dat jouw concept eigenlijk al prima in orde is.

#4 Fouten horen erbij

Een perfectionist is altijd bezig om fouten te vermijden en voorkomen. Maar iedereen maakt fouten en dat is niet meer dan menselijk. Als jij dus een keer per ongeluk een fout maakt, betekent het niet dat je meteen door iedereen wordt afgeschreven. Of dat ze je meteen niet meer mogen. Je hebt iets verkeerd gedaan (en hopelijk heb je daar wat van geleerd) maar jij bent dus niet verkeerd. Bedenk wat vaker, iets doen is niet iets zijn. Door hier wat losser mee om te gaan, ben je vrijer in de manieren waarop je je werk kan doen.

#5 Omarm nuttige kritiek

Als perfectionist kun je behoorlijk van slag raken door kritiek. Sterker nog, je doet alles om het te voorkomen. En als het dan toch gebeurt, blijf je de kritiek in je hoofd herhalen, zie je het als een aanval op je persoon of voel je je gewoon slecht over het feit dat er iets op jou is aan te merken. Maar kritiek is ook iemand die de moeite neemt om je verder te helpen, een kans om te leren en een mogelijkheid om jezelf te verbeteren. Dus voordat je van slag raakt kun je beter eerst bedenken of er een kern van waarheid in zit, wie de boodschapper is en of er wellicht toch winst te behalen is als je de kritiek ter harte neemt. En als blijkt dat de kritiek toch onterecht is, laat het dan ook los en ga verder met belangrijkere zaken.

#6 Voorkom eindeloos piekeren

Typisch voor perfectionisten is dat zij eindeloos kunnen nadenken over gebeurtenissen en uren besteden aan het herkauwen van gesprekken. Waarbij van nature de focus op alle negatieve aspecten ligt. Dit piekeren leidt in de regel nergens toe. Dus probeer dit te doorbreken. Door jezelf af te leiden met concrete activiteiten, door juist je successen in gedachten te herbeleven en door jouw oplossing op te schrijven en het issue daarmee af te vinken van je mentale actielijst.. En ook door zaken die geweest zijn, los te laten. Die kun je toch niet meer veranderen.

#7 Laat anderen je helpen

Vraag om feedback van anderen, dat is de enige manier om er echt achter te komen hoe zij kijken naar jouw prestaties. Je zult zien dat jij waarschijnlijk veel strenger oordeelt over je eigen acties dan die ander. Daarnaast kun je anderen inschakelen als buddy. Geef aan dat je bezig bent om je perfectionisme te beteugelen en vraag een collega of manager die je vertrouwt om het aan te geven als je toch doordraaft in jouw drang om het perfect te doen. En luister daar dan ook naar.

Wees trots op jezelf

Het loslaten van je perfectionisme is een continu proces dat helaas niet met het volgen van een paar tips is geregeld. Dus blijf jezelf bevragen en uitdagen. Wees trots op de momenten dat je succesvol bent geweest in het wat lager leggen van je lat. Op de momenten dat je jezelf in bescherming hebt genomen tegen onnodig en te hard werken. Vooral als is gebleken dat er niemand heeft geklaagd, er geen klanten zijn weggerend en je collega’s nog steeds blij zijn met je werk. Want je zult merken, dat kan blijkbaar ook zonder constant het uiterste van jezelf te vragen.

Meer lezen over perfectionisme? Wij lieten ons o.a. inspireren door deze bronnen:

 • https://www.sn.nl/inspiratie/persoonlijke-effectiviteit/in-8-stappen-af-van-je-perfectionisme
 • https://www.ikovertrefme.nl/zelfvertrouwen-vergroten/perfectionistisch-perfectionisme-loslaten/
 • https://sochicken.nl/5-tips-tegen-perfectionisme
 • https://hetnlpinstituut.nl/minder-perfectionistisch

Bekijk ook eens

Interessante podcasts carrière
Blog

Pak een momentje tijdens je vakantie of in je vrije ti…

Offline Netwerken: De kracht van persoonlijke verbindingen
Blog

Misschien herken je het wel, je wordt uitgenodigd voor…