7 tips voor een succesvolle relatie met je manager

De kwaliteit van de relatie met je manager bepaalt in grote mate je werkgeluk. Niet tevreden? Gelukkig is er veel wat jij zelf kunt doen om een optimale samenwerking te bereiken. Wij verzamelden voor jou 7 tips voor een succesvolle relatie met je manager.

Deel blog

Tips betere relatie met manager

Betere samenwerking met je manager?
7 tips om zelf mee aan de slag te gaan

Vaak heb je je manager niet voor het uitkiezen. Maar je hebt er wel dagelijks mee te maken. En dat terwijl de kwaliteit van de relatie met je manager in grote mate je werkgeluk bepaalt. Een slechte relatie met de manager is voor veel medewerkers dan ook een reden om niet blij te zijn met hun werk of zelfs van baan te veranderen.

Gelukkig is er veel wat jij zelf kunt doen om een optimale samenwerking te bereiken. Wij verzamelden voor jou 7 tips voor een succesvolle relatie met je manager. Met veel tips om jouw communicatie af te stemmen op de voorkeuren van je manager. Handig als je ergens nieuw start, maar zeker ook als de relatie met jouw manager wel een positieve boost kan gebruiken.

#1 Probeer je manager te begrijpen

Alles begint met inzicht in de situatie van de ander. Zorg dat je weet wat de doelen, prioriteiten en zorgen van je manager zijn. Als jij weet waar die stress van krijgt en waar die juist heel blij van wordt, is het gemakkelijker voor jou om hier op in te spelen. En als de doelen duidelijk zijn, kun je daar jouw inspanningen op afstemmen.

#2 Laat weten wat jij nodig hebt

Andersom is het belangrijk dat jouw manager ook weet wat jij nodig hebt om goed te presteren. Bespreek wat jij nodig hebt qua begeleiding en aansturen (en wat juist niet) om jouw persoonlijke doelen te halen. Zorg ook dat er voldoende overlegmomenten zijn om dit soort zaken te bespreken.

Nieuwe baan? Het herstellen van een verstoorde relatie kan veel frustratie opleveren en energie opslurpen. Beter dus om op voorhand goed na te denken over wat jij nodig hebt van je manager en daar vanaf de start jouw communicatie op af te stemmen.

#3 Manage de verwachtingen

Het goed managen van verwachtingen, voorkomt teleurstellingen. Dus geef duidelijk aan wat wel en niet binnen jouw bereik ligt. Vraag hulp als je er ergens niet uitkomt en communiceer het tijdig als een deadline niet gehaald gaat worden. Als keer op keer blijkt dat jij je geschetste verwachtingen waarmaakt, ben je een betrouwbaar teamlid en dat is uiteraard heel prettig voor je manager. Betrouwbaar zijn betekent trouwens ook dat je moet leren om Nee te zeggen tegen verzoeken die je niet kunt realiseren. Weeg wel zorgvuldig af wanneer je jouw veto inbrengt, want soms is een keiharde Nee gewoon niet handig voor de relatie.

#4 Pas je communicatiestijl aan

Wellicht ben je bekend met het DISC-model. Het DISC-model geeft aan welke communicatiestijl jouw dominante is. Maar het is niet allen handig m te weten wat jouw dominante communicatiestijl is, maar ook die van je manager. Het model beschrijft vier basistypes van communicatiestijlen, namelijk Dominant (rood), Invloedrijk (geel), Stabiel (groen) en Consciëntieus (blauw).

Op discfactor.nl test je gratis en gemakkelijk jouw eigen stijl. Met onderstaande beschrijvingen kun je een inschatting maken van de stijl van jouw manager. En vervolgens jou communicatie hierop aanpassen:

Dominant:
Managers met deze stijl zijn assertief, direct en doelgericht. Ze zijn vaak competitief en willen graag controle hebben over situaties en beslissingen. Ze spreken snel en krachtig en hebben de neiging om anderen te onderbreken. Ze zijn gericht op actie en resultaten en hebben weinig geduld voor oponthoud.

Wat doe jij bij een manager met een dominante communicatiestijl:

  • Wees direct en to-the-point in je communicatie.
  • Kom met oplossingen in plaats van alleen problemen te benoemen.
  • Wees bereid om beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor de uitkomst.
  • Wees assertief, maar vermijd het aannemen van een confronterende houding.
  • Focus op feiten en resultaten in plaats van emoties.

Invloedrijk:
Mamagers met deze stijl zijn sociaal, enthousiast en optimistisch. Ze zijn vaak expressief en charmant en vinden het leuk om anderen te overtuigen en te beïnvloeden. Ze hebben een hoog energieniveau en vinden het belangrijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze kunnen soms impulsief en ongeorganiseerd zijn.

Wat doe jij bij een manager met een Invloedrijke communicatiestijl:

  • Luister aandachtig naar je manager en toon interesse in hun ideeën.
  • Geef complimenten en erkenning voor prestaties.
  • Stel open vragen en moedig je manager aan om te vertellen over hun visie en doelen.
  • Creëer een positieve en energieke sfeer door humor en enthousiasme.
  • Wees flexibel en bereid om mee te gaan met veranderingen.

Stabiel:
Managers met deze stijl zijn betrouwbaar, vriendelijk en geduldig. Ze zijn vaak zorgzaam en empathisch en vinden het belangrijk om harmonie en stabiliteit te creëren. Ze zijn gericht op het onderhouden van relaties en willen dat iedereen zich comfortabel voelt. Ze hebben soms moeite om beslissingen te nemen en kunnen zich overweldigd voelen door verandering.

Wat doe jij bij een manager met een Stabiele communicatiestijl:

  • Bouw een vertrouwensrelatie op door regelmatig contact en persoonlijke interesse te tonen.
  • Wees empathisch en gevoelig voor de gevoelens van je manager.
  • Communiceer op een rustige en duidelijke manier en vermijd conflicten.
  • Bied ondersteuning en assistentie waar mogelijk en toon waardering voor bijdragen.
  • Wees geduldig en bereid om te luisteren naar de standpunten van anderen.

Consciëntieus:
Managers met deze stijl zijn nauwkeurig, analytisch en detailgericht. Ze zijn vaak perfectionistisch en vinden het belangrijk om de juiste informatie te hebben en te geven. Ze hebben een sterk gevoel van verantwoordelijkheid en zijn gericht op kwaliteit en precisie. Ze kunnen soms star en inflexibel zijn en hebben de neiging om zich te verliezen in details.

Wat doe jij bij een manager met een Consciëntieuze communicatiestijl:

  • Wees goed voorbereid en zorgvuldig in je communicatie en presentaties.
  • Zorg voor nauwkeurige en volledige informatie.
  • Houd je aan afspraken en deadlines en neem verantwoordelijkheid voor fouten.
  • Bied oplossingen en suggesties aan om problemen op te lossen en processen te verbeteren.
  • Wees kalm en professioneel in je communicatie, ook in stressvolle situaties.

#5 Bereid je goed voor

De meeste managers hebben het druk. Fijn dus als jij overleggen goed voorbereid vanuit jouw expertise en verantwoordelijkheid en jullie meteen ter zake kunnen komen. Met een proactieve houding, voorstellen voor acties en oplossingen laat je meteen duidelijk jouw kundigheid en betrokkenheid zien.

#6 Geef feedback

Een goede relatie met je manager betekent niet dat jij de enige bent die moet meebuigen. Het betekent ook dat jij feedback mag geven. Liefst opbouwend natuurlijk. Spreek je uit als je het ergens niet mee eens bent en wees eerlijk over wat de aansturing van je manager met je doet. Je helpt je manager trouwens ook om succesvoller te zijn als complimenten geeft, interessante informatie doorstuurt of tips over leads doorspeelt. Gun je manager het succes en het zal als smeerolie in jullie relatie werken.

#7 Blijf professioneel en positief

Zoals in elke relatie is het belangrijk om ten alle tijden respectvol te blijven. Maak het niet persoonlijk. Het omgaan met verschillende leiderschapsstijlen op de werkvloer kan zeker uitdagend zijn, maar het kan ook een kans zijn om te leren en te groeien als professional. Het helpt al als jezelf voorhoudt dat iedereen zijn werk doet met de intentie om het zo goed mogelijk te doen, dus ook jouw manager. Door open te staan voor de voordelen van verschillende stijlen en je aan te passen waar nodig en mogelijk, kun jij zo actief bijdragen aan een positieve en effectieve werkomgeving.

Werkt het ondanks al jouw inspanningen toch niet tussen jullie?

Als niet gelukt is om de relatie met je manager te veranderen, dan zijn er volgens veel coachingsmodellen nog 2 zaken die je kunt doen om je eigen welzijn en werkgeluk te beschermen, namelijk:

  • Accepteren dat de situatie zo is en alsnog een manier vinden om om te gaan met de frustraties die dat oplevert. Misschien kun je (met hulp van buitenaf) aan jezelf werken en nog dieper duiken in de materie die je kan helpen om met voor jou lastige personen in je omgeving om te gaan.
  • Uit de situatie stappen en op zoek gaan naar een werkplek met een manager die wel past bij jouw wensen en behoeften ten aanzien van leiderschap. Wil je hierover eens met een recruitment consultant van Exactpi sparren? Voel je welkom om contact met ons op te nemen!

Bekijk ook eens

Tips voor het tweede sollicitatiegesprek
Blog

Het tweede sollicitatiegesprek is vaak uitgebreider en…

Blog

Je bent slim, je bent ambitieus en je hebt iets te ver…