5 automatiseringstrends in finance

Automatisering in finance neemt een vlucht. Wij zoomen in op de 5 belangrijkste automatisering trends in finance van dit moment.

Deel blog

trends Automatisering in Finance

Automatisering in finance
5 trends

Automatisering in finance is niet nieuw meer, veel organisaties hebben al de eerste stappen gezet om bepaalde taken of deelprocessen te automatiseren. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos en het ontwikkelingspotentieel is dan ook enorm. Ook omdat veel van deze technologieën zich nog in een vroege levensfase bevinden. Het is als finance professional belangrijk om die ontwikkelingen te volgen omdat je functie en de eisen die aan je gesteld worden veranderen. Welke opvallende automatiseringstrends zien we in finance? Wij zoomen in op de 5 belangrijkste trends van dit moment.

#1 Doelstellingen voor digitalisering gerichter en ambitieuzer

Digitalisering van financiële processen is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Nieuwe technologie helpt bestaande activiteiten eenvoudiger, sneller en veiliger te maken. De financiële functie verschuift van controle en verantwoording naar analyseren en waarde creatie rondom het besluitvormingsproces. Om succes te behalen zullen processen, werkwijzen en rollen op de schop moeten. Alleen zo kan er optimaal geprofiteerd worden van de digitalisering. Hoe doe je dat dan? De volgende trends gaan daar nog dieper op in.

#2 Intelligente automatisering (IA)

Intelligente automatisering is de nieuwste technologie om financiële processen, zoals het order-to-cash-proces, nog verder te automatiseren. Dit gaat zorgen voor verlaging van kosten en tijdsinspanning doordat routinematige processen maar ook ingewikkelde processen geautomatiseerd worden. Het gaat om bedrijfsprocessen die niet repetitief of voorspelbaar zijn, maar waarbij vooraf geprogrammeerde of kunstmatige intelligentie ingezet kan worden om tot de beste uitkomst te komen. De software kan zelfstandig situaties beoordelen en het procesverloop daarop aanpassen. Bijvoorbeeld door het vooraf bepalen of een klant de openstaande factuur nog gaat betalen. Met deze informatie kun je de toon van je communicatie afstemmen op het verwachte verloop.

Drie voordelen van intelligente automatisering:

  • finance en credit professionals houden meer tijd over om te investeren in de klantrelatie
  • kwaliteit is gegarandeerd hoog
  • nieuwe inzichten door de software

#3 Robotic Process Automation (RPA)

Robotic Process Automation kan repetitive taken overnemen. En nee, het is niet hetzelfde als Intelligente automatisering. Een RPA-robot kan geen menselijke logica toepassen en daar staat IA juist bekend om. RPA is er om taken met weinig denkwerk uit te kunnen voeren. De software kan niet zelf nadenken en dus net als IA een e-mail herkennen en beantwoorden.

Robotic Process Automation is uitstekend om repetitieve werkzaamheden uit te voeren aan de hand van geïnstalleerde regels in zijn software. Het kan gaan om: administratieve werkzaamheden, financiële en IT support-werkzaamheden en backofficewerk.

#4 Automatiseren van data-entry

Alles wat met het in invoeren van gegevens (data-entry) te maken heeft wordt geautomatiseerd. Bij een geautomatiseerde invoer is de kans op fouten vele malen kleiner dan bij handmatige invoer. Daarmee is het betrouwbaarheidsniveau van geautomatiseerde invoer hoger. Vaak moeten de ingevoerde gegevens meteen worden uitgevoerd en dat moet in één keer goed gaan. Software robots helpen hierbij. Ze voeren taken direct uit en doen dat vierentwintig uur per dag. Neem bijvoorbeeld een webshop. Dit is een digitaliserings- en automatiseringsslag voor de invoer van verkooporders. Voorheen werden de orders handmatig aangemaakt en nu vult de klant zelf zijn aankoop in door via de webshop te bestellen.

#5 Data intelligence

De digitalisering van de laatste decennia heeft enorme hoeveelheden data opgeleverd voor de financiële sector. Deze grote hoeveelheid complexe data maakt het uitdagend om de data op de juiste manier te interpreteren. Hiervoor heb je de juiste kennis en systemen nodig.

Data Intelligence is de verzamelnaam voor het gericht verzamelen en analyseren van complexe, grote hoeveelheden data. De kennis en de informatie die hieruit gehaald wordt is de basis voor de besluitvorming van het bedrijf. Het helpt organisaties om efficiënt te werken, processen te vereenvoudigen en de klanten beter te bedienen. De toepassing van tools en technieken voor data-intelligentie kan besluitvormers helpen een beter begrip te krijgen van verzamelde informatie met als doel om betere bedrijfsprocessen te ontwikkelen.

Data intelligence werkt op basis van machine learning. Data worden niet alleen automatisch verzameld maar de systemen leren ook steeds beter data te vergaren, te structureren en op te slaan. Medewerkers moeten het systeem in het begin wel aanleren wat goed en wat fout is. Maar door machine learning herkent het in het verleden gemaakte fouten en corrigeert ze.

Data intelligence ondersteunt de zoektocht naar betere beslissingen. Het doel is simpel: mensen in een organisatie slimmer maken over de organisatie en beter voorbereid om de groei te leiden. Voordelen zijn: adaptieve besluitvorming, sterkere datafundamenten, operationele efficiëntie, geavanceerde analyse en transparantie.

Tip van de Financieel Manager:
PowerBI

Je kunt alleen de juiste dingen doen wanneer je de juiste informatie hebt. Om snel tot een beslissing te komen moet een financiële afdeling alle relevante informatie zo snel mogelijk kunnen leveren en zorgen dat deze informatie juist en volledig is. Die informatie komt niet alleen uit de financiële administratie, maar bijvoorbeeld ook uit verkoop-, productie- of hr-systemen. Ook kan het van belang zijn om dagelijks te monitoren of de organisatie nog voldoende capaciteit en expertise in huis heeft om de continuïteit van de bedrijfsvoering te garanderen. Het opzetten van ad-hoc rapportages, op basis van gegevens uit diverse systemen, kan veel tijd kosten.
Een tool die ontzettend handig is bij het inzichtelijk maken van al die verzamelde data is Microsoft PowerBI. PowerBI helpt bij het dieper inzicht krijgen in data. Het kan data visualiseren met behulp van het geïntegreerde en gebruiksvriendelijke platform voor ondernemingen. Je kunt rapporten maken die zijn gepersonaliseerd met je KPI’s en huisstijl. Het werkt goed samen met Microsoft Teams en Excel, waardoor je iedereen binnen je organisatie in staat stelt om snel data gestuurde beslissingen te nemen.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Wanneer je als financial en organisatie klaar wil zijn voor de toekomst, ontkom je niet aan automatisering. Het leidt tot betere beslissingen, snellere en efficiëntere processen en kostenbesparing. Het overstappen van verouderde en handmatige systemen naar een digitale omgeving gaat niet in één dag maar zal de investering waard zijn. Ben jij er al klaar voor?

Bekijk ook eens

De impact van technologie op jouw werk
Blog

Het is voor professionals van cruciaal belang om zich…

Ga mee of heb een beter idee: Tips voor betere samenwerking
Blog

Flexibel, nieuwsgierig en open minded zijn en bewust o…