Vergroot je online netwerk

Nieuwe ontmoetingen kunnen een groot verschil maken voor je carrière en hoe je als persoon groeit. In dit artikel deelt Exactpi hoe jij in 3 stappen jouw online netwerk kunt vergroten.

Deel blog

Vergroot je online netwerk

Hoe je jouw online netwerk kunt vergroten
in 3 x 10 minuten

Het hebben van een goed netwerk wordt nog wel eens onderschat. Nieuwe ontmoetingen kunnen een groot verschil maken voor je carrière en hoe je als persoon groeit. Om effectief te kunnen netwerken is het belangrijk om je niet alleen te richten op het uiteindelijke resultaat dat je met netwerken wilt bereiken, maar ook hoe je in contact komt met de juiste mensen en hoe jij jezelf laat zien. Netwerken betekent verbinding aangaan met de ander en niet alleen jezelf, maar ook de ander kunnen inspireren. 

Met online netwerken kun je in een relatief korte tijd en heel gericht in contact komen met mensen in jouw vak- en interessegebied. In dit artikel deelt  Exactpi een aantal waardevolle tips hoe jij jouw online netwerk op Linkedin kunt vergroten in 30 min.

Zorg voor een optimaal Linkedin profiel

LinkedIn is het belangrijkste zakelijke netwerk account om je online netwerk te vergroten. Zorg er dus voor dat jouw profiel  compleet en aantrekkelijk is. Wanneer mensen op jouw profiel klikken, dan is de koptekst het eerste wat mensen van je lezen en het is daarom goed om hier extra aandacht aan te besteden. Vervolgens kan je in het informatie stuk dieper ingaan op wie je bent en wat je voor een ander kunt betekenen.

#1 Verzamel connecties

Neem iedere dag 10 min de tijd om actief te zijn op LinkedIn. Hiermee kun je jouw netwerk op een strategische en doelgerichte manier uitbreiden. Zoek naar relevante hashtags en volg hierin de gesprekken. Stuur de mensen waarvan je denkt dat zij interessant voor je kunnen zijn een connectieverzoek. Vertel waarom je een connectieverzoek hebt gestuurd. Zeg iets over de ander wat je is op gevallen om te zorgen dat je bericht de aandacht trekt. Nadat de ander jouw connectieverzoek heeft geaccepteerd, bedank diegene dan voor het accepteren en maak het bericht persoonlijk. Een mooi voorbeeld van hoe je de aandacht van de ander kan trekken en een gesprek op gang brengt:

‘’Ik zie dat wij allebei een connectie hebben met Pieter. Toevallig heb ik met Pieter samengewerkt bij Machting today.’’

Een handig hulpmiddel is de betaalde tool LinkedIn Sales Navigator. Met behulp van Sales Navigator kun je gemakkelijk op zoek gaan naar jouw doelgroep en hen persoonlijke berichten sturen om zo waardevolle zakelijke relaties op te bouwen. Met Sales Navigator kun je namelijk filters instellen op basis van verschillende criteria, zoals branche, functietitel, locatie en bedrijfsgrootte. Hierdoor kun je specifiek zoeken naar mensen die passen binnen jouw vak- en interessegebied. Deze relaties helpen jou om gericht te zoeken naar potentiële samenwerkingen.

Daarnaast kan je inzichten en meldingen ontvangen van interessante mensen, waardoor je op de hoogte blijft van de belangrijkste ontwikkelingen binnen je netwerk. Dit stelt je in staat om op het juiste moment contact op te nemen en relevante gesprekken aan te gaan, wat de kans op succesvolle interacties vergroot.

#2 Deel waarde

De volgende stap is dat je 10 minuten besteedt aan het delen van waardevolle content. Waardoor je niet alleen jouw zichtbaarheid maar ook je positie als expert binnen jouw vak- en interessegebied vergroot. Door nuttige informatie, inzichten en tips te delen, trek je de aandacht van gelijkgestemde en potentiële relaties. Dit versterkt niet alleen je geloofwaardigheid, maar stimuleert ook interactie en betrokkenheid.

Door je aan te melden voor enkele online evenementen, zoals workshops en webinars kun je deelnemen aan discussies tijdens live sessies. Dit biedt niet alleen kennis en inzichten maar versterkt ook jouw aanwezigheid en reputatie als een deskundige binnen jouw vakgebied. Daarnaast kan een evenement weer inspiratie bieden voor het schrijven van content voor jouw volgende post.

Door iedere dag 10 min waarde te delen in de vorm van een post, een reactie te geven op iemand zijn post of een post van iemand anders te delen voorzien van jouw inzichten, bouw je een loyale volgersbasis op en vergroot je jouw netwerk.

Het delen van waardevolle content werkt als een magneet, waardoor mensen worden aangetrokken tot jouw profiel en je uiteindelijk nieuwe kansen en contacten kunt ontdekken en benutten.

Ontdek jouw volgende carrièrestap

We zijn hier om jouw ambities waar te maken! Benieuwd naar de carrièrekansen die op jou wachten? Onze Recruitment Consultants staan klaar om jou te begeleiden naar de perfecte volgende stap.

Actuele vacatures bij Exactpi Recruitment

#3 Onderhoud je netwerk

Als je eenmaal het contact online hebt gelegd is het belangrijk dat mensen jou zich herinneren. Dit doe je door ook 10 minuten aandacht te besteden aan jouw reeds opgebouwde netwerk. Begin met het checken van je sociale media-accounts en reageer op recente opmerkingen en berichten van je connecties. Denk hierbij ook aan het  feliciteren van jouw contacten met belangrijke mijlpalen, zoals werkjubilea of promoties, via een kort berichtje of een like. Dit toont waardering en helpt om de banden met je netwerk te versterken.

Daarnaast werkt het goed om af en toe een persoonlijk berichtje te sturen naar  contacten om de relatie te verdiepen. Een simpel bedankje of een vraag over hun werk of expertise kan al helpen om jouw banden met je online netwerk te versterken en te behouden.

Heeft een ander jou geholpen? Bedank diegene via een persoonlijk bericht en vertel wat je aan het contact hebt gehad en wat hiervan het resultaat is geweest. Een volgende stap zou kunnen zijn om eens een kop koffie te drinken om de relatie te versterken.

Het onderhouden en behouden van jouw netwerk is vaak moeilijker, dan het maken van nieuwe connecties. Toch is het de investering waard. Je weet immers niet van tevoren wanneer je de relaties die je hebt opgebouwd jou kunnen helpen. Is het niet op dat moment, dan is het misschien wel in de toekomst.

Bonustip van Exactpi’s relatiemanager Yasmin Asrafali:

Blijf vooral jezelf, oprechte interesse en eerlijkheid vormen de basis voor het leggen van duurzame contacten. Laat soms ook een stukje kwetsbaarheid zien. Richt je niet alleen op het aantal connecties, maar bouw vooral aan relaties die gebaseerd zijn op wederzijde interesse.

Zelf een tip?

Hopelijk kunnen deze tips jou op weg helpen met het vergroten van jouw netwerk.

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel of heb je zelf ook nog een netwerk tip om te delen? Laat het weten aan Yasmin.  Wij leren graag van jou en delen jouw tip misschien wel in een volgend artikel.

Yasmin Asrafali

Relatiemanager Flexkrachten Den Haag

Bekijk ook eens

Interessante podcasts carrière
Blog

Pak een momentje tijdens je vakantie of in je vrije ti…

Offline Netwerken: De kracht van persoonlijke verbindingen
Blog

Misschien herken je het wel, je wordt uitgenodigd voor…