10 signalen dat het tijd is voor een nieuwe baan
Ook al ben je niet actief op zoek naar een nieuwe baan, toch kunnen er al duidelijke tekenen zijn dat je niet meer op je plek zit. In dit artikel noemen we de 10 belangrijkste signalen.
Deel blog
Tijd is voor een nieuwe baan?
Let op deze 10 signalen
Wellicht twijfel je wel eens over je baan. Zit je nog op de goede plek en wat is een goed moment om over stappen? Vaak winnen gemak, vertrouwdheid en loyaliteit het van de drang naar verandering. Sowieso kan het geen kwaad om je wensen en ambities af en toe te vergelijken met je huidige positie.
Maar ook zonder dat je bewust aan het analyseren bent, kunnen er al tekenen zijn dat je niet langer op je plek zit. In dit artikel benoemen wij daarom de 10 belangrijkste signalen die aangeven dat het echt tijd is voor een nieuwe baan.
#1 Je staat stil
Als je hele baan inmiddels bestaat uit routinematige handelingen terwijl jij je horizon juist wilt blijven verbreden, is het tijd om rond te kijken. In de eerste 3 jaar van een nieuwe functie leer je het meeste. Als jij het idee hebt dat je stilstaat in je ontwikkeling, dat er geen uitdaging meer is of zelfs dat je verveeld bent, is dat zeker een teken om eens verder te gaan. In een nieuwe baan heb je doorgaans te maken met een steile leercurve en gaat jouw ontwikkeling dus sneller dan op een vertrouwde stek. Heb je al langere tijd geen promotiekansen meer gehad? Ook dat kan een teken aan de wand zijn dat er om welke reden dan ook onvoldoende ruimte is voor jouw potentieel op je huidige werkplek.
#2 Je salaris is je enige motivatie
Als je salaris in orde is, is dat geen belangrijke bron van motivatie meer. Merk je dat je salaris eigenlijk het belangrijkste is waarvoor je je werk doet, dan is er duidelijk iets mis met de andere zaken die je intrinsiek zouden kunnen motiveren, zoals purpose, autonomie en groei. Een belangrijke indicator dus om jouw carrièrekansen verder te gaan onderzoeken.
#3 Je voelt je niet gewaardeerd
Erkenning voor je werk is belangrijk. Als jij het idee hebt dat er geen waardering is voor wat jij doet, dan zal dat tot steeds meer irritatie en ontevredenheid leiden. En zonder waardering of erkenning voor de kwaliteit en het belang van jouw werk, is de kans dat je promotie kan maken ook nihil. Dus als jij een gebrek aan waardering voelt voor jouw bijdrage in het geheel dan is dat ook een signaal om je linkedin profiel weer eens up te daten. Vooral als collega’s die waardering wel ontvangen, want dan ligt het dus niet aan een bedrijfscultuur waarin alles vanzelfsprekend is en geen complimenten worden gegeven.
#4 Je bent minder geïnteresseerd in je collega’s
Je trekt je langzaam steeds verder terug. Je hebt minder interesse in je collega’s dan vroeger en je ziet op tegen bedrijfsfeestjes. Je verschanst je steeds meer op je eigen eilandje en voelt niet meer de behoefte om te “bonden”. Zou het kunnen dat je (onbewust) al afstand aan het nemen bent?
#5 Je leeft voor het weekend
De eerste week in het nieuwe jaar ben je al volop aan het kijken welke dagen je het beste vrij kunt nemen. Doordeweeks tel je de dagen af tot het weekend en op vrijdag hang jij de vlag uit. Om die zondagmiddag weer binnen te halen omdat je dan alweer opziet tegen weer een nieuwe, lange werkweek. Als je zo weinig plezier hebt in je werk, dan is het echt serieus tijd om de benen te nemen.
#6 Je zit te vaak op social media
Als jij steeds meer activiteiten verzint om je eigenlijke werk te ontlopen, als je bepaalde werkzaamheden maar blijft uitstellen en teveel tijd besteedt aan social media en praatjes in de koffiecorner, dan kan het zo maar zo zijn dat je je werk echt niet meer zo leuk vindt. Als je vaker en vaker toegeeft aan dat ontwijkgedrag, als je daarbij ook geen zin meer hebt om af en toe een stapje harder te zetten en alleen nog het minimale doet om geen klachten te krijgen, dan moet je ook fair zijn richting je werkgever en je conclusies trekken.
#7 Je haalt geen voldoening uit je werk
Aan het einde van de dag willen we allemaal het gevoel hebben dat we iets nuttigs hebben gedaan. Dat het uitmaakt dat je er was of wat je hebt gedaan. Dat je mensen hebt geholpen, dat je meewerkt aan een project dat de samenleving verbeterd of dat je het leven van anderen gemakkelijker maakt. Dat je werk bijdraagt aan een betere wereld, of die in ieder geval niet slechter maakt voor mens, dier en milieu. Kortom, zit er voor jou genoeg purpose in je werk? Kun je op een verjaardag nog enthousiast en trots vertellen wat je doet en waar je werkt? Nee, ook dat is een alarmbel.
#8 Je zou anderen niet aanraden hier te komen werken
Als jij jouw werkgever niet aanraadt omdat je je familie of vrienden simpelweg een betere werkplek gunt, waarom zou je jezelf dan niet een betere werkplek gunnen? Een tijdelijke dip heeft iedereen weleens, maar wees lief voor jezelf en blijf niet hangen in een schadelijke omgeving.
#9 Je hebt structureel stressklachten
Je werk komt nooit af. Je hebt moeite met je bed uitkomen en voelt je futloos. Daarnaast kun je minder goed concentreren of je hoofd bij het werk houden. Of het lukt je maar niet om een fijne balans te bereiken tussen werk en privé. Voor langere tijd. Chronische stress dus en dat is niet oke. Je lichaam bevindt zich dan voortdurend in een alarmfase en komt niet meer aan herstel toe.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn. In die zin maakt stress tal van aandoeningen en kwalen erger, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn en rugklachten. Verder kan stress eerder doorgemaakte psychische problemen opnieuw doen opflakkeren, zoals verslaving, angst en depressie.
Herken je deze klachten? Dan is het echt hoog tijd om te kijken of je er iets aan kan doen binnen je huidige baan. Lukt dat niet? Dan weet je wat je te doen staat.
#10 Je wordt (stiekem) enthousiast van het idee van een nieuwe baan
Je hebt je Linkedin-profiel al bijgewerkt en zoekt af en toe al naar alternatieve banen. Al wat job alerts geactiveerd ook? Prima natuurlijk om te onderzoeken wat de arbeidsmarkt je te bieden heeft. En ook om te zien dat het gras ergens anders echt niet altijd groener is. Maar als het steeds vaker gaat kriebelen, als je geen enthousiasme meer kunt opbrengen voor je huidige baan, als je niet meer weet wat je in het begin ook alweer zo leuk vond, dan is het tijd om de volgeden stap te maken.
Hoe nu verder?
Meerdere alarmbelletjes af horen gaan? Ben je er klaar voor om daar conclusies aan te verbinden? Je hoeft niet overhaast te werk te gaan. Begin eens met het opstellen van een wensenlijst, wat zou jou nou echt gelukkig maken. Qua werkzaamheden en arbeidsvoorwaarden. Weet je zelf niet meer waar je blij van wordt of waar je goed past, dan kan het helpen om eens met een loopbaancoach aan de slag te gaan. Of begin met wat online persoonlijkheids- of loopbaantesten. Bijvoorbeeld:
- Beroepskeuzetest van 123test op Intermediair
- Beroepskeuzetest voor hbo en wo van Jobspersonality
- 16 personalities test
Ook de Recruitment Consultants van Exactpi Recruitment staan voor je klaar om van gedachten te wisselen over jouw carrière. Neem gerust contact met ons op. Wat je ook doet, hopelijk eindig je uiteindelijk Exactly where you wanna be.
Bekijk ook eens
Of je nu tot Generatie Z behoort of niet, het is belan…