4 voordelen en tips voor ‘working remotely’

Werken op afstand: een mix van ontspanning en hernieuwd werkplezier. 4 voordelen over waarom jij dit terug wil zien in je arbeidsvoorwaarden en 4 tips om het gesprek met je werkgever aan te gaan.

Deel blog

Het plezier van ‘working remotely’: 4 voordelen en tips

Werken vanaf het strand, wie wil dat nou niet? Bij Exactpi bieden we sinds kort deze mogelijkheid voor onze medewerkers. Want wist je dat avontuur en carrière vertrouwen stimuleert, een nieuwe omgeving zorgt voor creativiteit en een rustige plek maakt dat je productiever werkt? Dat is mogelijk met ‘working remotely’, waarbij je werkt op afstand, buiten kantoor, niet locatie-afhankelijk. Dus naast dat je thuis kan werken, kan je ook remote werken in het buitenland. Maar wat zijn hier nu de voordelen van? En als je remote werken wil opperen bij jouw (toekomstige) werkgever, waar moet je dan rekening mee houden? Wij nemen je mee!

Waarom remote werken

Sinds de coronacrisis hebben we bewezen dat we goed zijn in werken op afstand. Veel mensen hebben tijdens de crisis dan ook het gemak rondom thuiswerken ervaren en het liefste willen we niet meer zonder. Daarbij zijn de mogelijkheden tot remote werken door de digitalisering sterk verbeterd. Als jouw werkgever het toelaat, kan je je thuiswerkplekje wel tijdelijk inruilen voor een mooie plek in het buitenland: een workation.

Maar wat zijn de voordelen van remote werken?

Je wordt creatiever en productiever
Dat komt doordat je energie krijgt van je nieuwe omgeving, waardoor je ook meer inspiratie hebt en dus nieuwe inzichten kan opdoen.

Nieuwe plekken ontdekken
Doordeweeks doe je gewoon je werk en in het weekend is er volop ruimte om de omgeving van jouw nieuwe werkplek te ontdekken.

Verbeteren van de levenskwaliteit
(Vaak) warme temperaturen, een andere omgeving, nieuwe mensen leren kennen, flexibiliteit. Aspecten waar veel mensen blij van worden, wat ervoor zorgt dat je levenskwaliteit verbetert.

Besparen op meerdere onderdelen
Werken in het buitenland lijkt misschien duur. Maar wist je dat je in veel landen minder betaalt voor eten en je woning? Daarbij hoef je ook minder vakantiedagen op te nemen, omdat je al op je vakantieplek bent en minder snel die behoefte voelt. Ook vallen de kosten én de tijd rondom het reizen van en naar je werk weg.

Voor veel beroepen maakt het niet veel uit waar je je laptop openklapt, zolang je maar goede wifi hebt en natuurlijk een fijne werkplek. Hier vind je een overzicht van leuke bestemmingen om in het buitenland je werk te doen.

Het gesprek aangaan met je werkgever: waar moet je rekening mee houden?

Het is belangrijk dat je eerlijk kan zijn richting jouw werkgever als jij de behoefte voelt om tijdelijk remote te werken. Daarbij is het wel essentieel om je goed voor te bereiden. Lees hieronder onze 4 tips.

Vooraf: Controleer het beleid
Misschien heeft jouw werkgever al een beleid rondom hybride/remote werken. Zo krijg je inzicht in wat er al is vastgelegd en waar de ruimte is om de mogelijkheden te bespreken.

Vooraf: Schrijf het op
Bedenk goed waarom je graag de mogelijkheid wil krijgen om remote te werken. Wat is jouw motivatie? Schrijf dit op. Vergeet niet om ook andere belangrijke punten die je tijdens het gesprek wil bespreken te noteren. Zo weet je zeker dat je alle noodzakelijke onderwerpen aanstipt en niks vergeet te delen.

Het plan van je reis
Laat zien aan je werkgever dat je hebt nagedacht over een plan. Wat wordt je bestemming? Voor hoe lang wil je daarheen? Zorg dat het om een periode gaat waarin je niet per se op kantoor hoeft te zijn om zo je kans op een akkoord te vergroten. Daarbij is je bereikbaarheid heel belangrijk. Is er sprake van een tijdverschil en zo ja, hoeveel bedraagt deze? En daar komt natuurlijk je verblijf ook bij kijken. Regel een plek met goede wifi – controleer dit nauwkeurig via reviews – én met een bureautje, zodat je altijd op een fijne plek je werkzaamheden kan uitvoeren.

Het vormgeven van je werkweek
Voor jezelf en je werkgever is het goed om te bepalen hoe jouw werkweek eruit komt te zien. Welke uren en dagen werk je? Misschien wil je een extra dagje vrij in de week om zo meer leuke dingen te kunnen doen? Of vraag je voor een aantal dagen achter elkaar verlof aan. Maak hier alvast globaal een schema van. Zo heb je zelf het overzicht en kan jouw werkgever zien dat je je verantwoordelijkheid neemt doordat je over alles al hebt nagedacht.

Nog meer ontwikkelen

We staan pas aan het begin van remote werken, waardoor dit nog veel meer zal ontwikkelen. En het gesprek ook makkelijk zal worden. Wij geloven in een goede work-life balance, waarbij onze medewerkers altijd de ruimte krijgen om zich te blijven ontwikkelen, op welk vlak dan ook. Zeker weten dat je gebruik kan maken van een workation? Bekijk dan eens onze Werken Bij pagina.

Bekijk ook eens

Nooit meer wakker liggen van je werk
Blog

Het is een veelvoorkomend probleem: je ligt in bed en…

Vind de perfecte Werk-prive-balans
Blog

Wanneer de grenzen tussen werk en privéleven vervagen,…