Actualiteit: Arbeidsmarkt in cijfers

Iedereen is zich bewust van de krapte op de arbeidsmarkt. Maar wat is de huidige stand van zaken? Gebaseerd op de data vanuit CBS en Intelligence Group een update omtrent de arbeidsmarkt.

Deel blog

Update arbeidsmarkt

Actualiteit: Arbeidsmarkt in cijfers
Krapte houdt aan

Iedereen is zich bewust van de krapte op de arbeidsmarkt. Maar wat is nu de huidige stand van zaken? Wij van Exactpi vinden het relevant om inzicht te hebben in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. En deze informatie ook aan te bieden. Zo weet je als organisatie ook hoog-over welke uitdagingen je kan verwachten, bijvoorbeeld in de werving van nieuwe medewerkers en waar je de focus op moet leggen. Gebaseerd op de data vanuit CBS en Intelligence Group, delen we hieronder een update omtrent de arbeidsmarkt.

Werkloosheid heeft record verbroken

De arbeidsmarkt is nog altijd heel krap. In de afgelopen drie maanden (januari – maart 2022) daalde het aantal werklozen met gemiddeld 14 duizend per maand. Daarmee kwam het aantal werklozen in maart 2022 op 327 duizend. Dat is 3,3 procent van de beroepsbevolking.

Met het grote aanbod aan vacatures op dit moment is het niet verrassend dat het werkloosheidspercentage verder is gedaald. Dit is het laagste niveau ooit gemeten, waarmee een record is verbroken.

Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in dezelfde periode met gemiddeld 37 duizend per maand toe tot 9,5 miljoen. De toename van het aantal werkenden was relatief sterk bij jongeren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking.

Echter, de actuele vacature-indicator van de Intelligence Group – die aangeeft in welke richting de vacatures zich volgens ondernemers zullen ontwikkelen – is in maart evenals de eerdere maanden in 2022 gedaald. Op basis van ons prognosemodel verwachten zij voor dit jaar en volgend jaar een afname van het aantal vacatures. De verwachting is dat het aantal vacatures in 2022 en 2023 iets zal dalen naar 1,1 à 1,2 miljoen op jaarbasis.

Veel sectoren met grote problemen

De krapte geldt over de hele linie, maar bij de volgende sectoren en werkvelden springen de tekorten echt in het oog. Omdat organisaties – merkbaar en zichtbaar voor de buitenwereld – niet naar behoren meer kunnen functioneren door personeelsgebrek. En dat werd pijnlijk zichtbaar toen de grondmedewerkers op Schiphol onlangs spontaan in staking gingen als antwoord op de maandenlange hoge werkdruk. Andere sectoren die naast de vliegvelden echt in de problemen zitten zijn:

  • Onderwijs
  • Kinderopvang
  • Detailhandel
  • Horeca
  • Juristen
  • Gemeentes

Terugblik 2021:
Hogere sourcings- en vacaturedruk

De sourcingsdruk is met 35,6% in het vierde kwartaal van 2021 wederom toegenomen. Zowel ten opzichte van Q3 als ten opzichte van 2020 is er sprake van een flinke toename. Nog niet eerder werden zoveel personen uit de Nederlandse beroepsbevolking  benaderd door een werkgever of bureau voor een nieuwe baan.

In Q4 van 2021 stonden tegenover 387 duizend vacatures 370 duizend werklozen, dat komt neer op 105 vacatures per 100 werklozen. In Q3 waren dat er nog 93 per 100. Hiermee is de toename in het aantal vacatures minder sterk dan in de drie kwartalen ervoor, maar wordt wel weer het record van het kwartaal ervoor (372 duizend) overtroffen.

Eén op de negen personen uit de Nederlandse beroepsbevolking (11,0%) was in Q4 actief op zoek naar een nieuwe baan. Onder werkenden was dat één op de twaalf. Naast het actieve deel is ook de latente groep baanzoekers toegenomen. De mobiliteit is op basis van de baanwisselingen licht toegenomen, maar is nog altijd lager dan 2018/2019 toen bijna één op de vijf mensen ander/nieuw werk vonden.

In Q4 van 2021 waren er 2,6 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 38 duizend meer dan een kwartaal eerder, maar nog altijd minder dan voor de coronacrisis. Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie steeg met 34 duizend naar 5,3 miljoen, het hoogste aantal in de reeks vanaf 2013.

n.b. bovenstaande indicatoren zijn op dit moment (april 2022) nog niet bekend over Q1 van 2022.

De impact van onzekerheden

Als we de afgelopen twee jaren iets hebben moeten leren, is het dit: er zal altijd iets gebeuren waarop niemand had gerekend én dat enorme gevolgen heeft voor alles en iedereen. Hebben we net van de corona-pandemie een -endemie gemaakt, en staan we klaar om feestend door het leven te gaan, belanden we in een oorlog in Europa… Momenteel zijn er meerdere situaties waardoor er onrust en onzekerheid speelt. Zo stijgt ook de inflatie, groeien de grondstoftekorten en is de huizenmarkt vastgelopen.

Stemming producenten verandert nauwelijks
Consumenten negatiever

Dit alles heeft dan ook impact op het consumentenvertrouwen. Consumenten waren in maart 2022 voor de zesde maand op rij negatiever dan in de maand ervoor. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Het vertrouwen van producenten veranderde maart nauwelijks en lag ruim boven het langjarig gemiddelde. In het vertrouwen van maart speelt voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee. Het optimisme van bedrijven lijkt dus niet geraakt en dat is toch wel opmerkelijk gezien de actualiteiten. Zeker omdat de verwachting aangaande economische groei is dat deze door eerdergenoemde onzekerheden naar beneden wordt bijgesteld. Wij zijn benieuwd of dit zo blijft, want dan zal de krapte zeker aanhouden de komende tijd.

Meer weten over arbeidsmarkt en krapte

Mochten we je kunnen helpen als het gaat om grip krijgen op de schaarste in de arbeidsmarkt voor jouw organisatie, dan doen we dat graag. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Wil je bovengenoemde indicatoren terugzien in een tabel? Bekijk deze hier:  https://intelligence-group.nl/nl/resources/de-arbeidsmarkt-in-cijfers-door-intelligence-group/

Benieuwd naar de vergelijking met 2020 en 2021? Bekijk deze hier: https://intelligence-group.nl/nl/arbeidsmarkt-in-cijfers/

Andere geraadpleegde bronnen zijn:

https://www.werf-en.nl/pijn-van-personeelstekorten/

https://www.cbs.nl/nl-nl/arbeid-en-inkomen/arbeid-en-sociale-zekerheid

Bekijk ook eens

Interview met HR Expert: Jan Appel van BMW Nederland
Blog

Exclusief interview: Exactpi’s Yasmin Asrafali sprak m…

De digitale revolutie van werk in 2024 in 6 trends
Blog

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Deze vraag houdt…