Competenties & Solliciteren: 5 vragen
Veel werkgevers werken tegenwoordig competentiegericht, maar hoe breng jij jouw competenties het beste over in het sollicitatieproces?
Deel blog
Competenties & Solliciteren: 5 vragen
over hoe je jouw competenties onder de aandacht brengt
Steeds meer bedrijven gaan competentiegericht werven. Dat betekent dat zij verder kijken dan opleiding en ervaring. Want in deze krappe arbeidsmarkt is het allang niet meer vanzelfsprekend dat een nieuwe medewerker al ervaring heeft in eenzelfde functie.
Organisaties moeten noodgedwongen creatiever en meer ruimdenkend werven en recruiters moeten hierdoor een inschatting maken over het toekomstige potentieel van een nieuwe medewerker. Dus niet blijven hopen op een sollicitant die nu al voor 100% voldoet aan het perfecte plaatje, maar nagaan of een potentiële medewerker het in zich heeft om op redelijke termijn goed te worden in de nieuwe functie. En daarbij help je hen enorm als jij ze duidelijk inzicht geeft in jouw competenties. Hoe? Daar helpen wij je bij.
1. Wat zijn competenties
Competenties laten zien welke vaardigheden, talenten, houding en/of kennis je in huis hebt. Iedereen beschikt over onnoemelijk veel competenties maar ze zijn niet allemaal bij iedereen even goed ontwikkeld. Op bijvoorbeeld managementmodellensite.nl vind je een lange lijst van competenties en omschrijvingen hiervan. Voor het veroveren van een nieuwe baan is het zaak om juist de competenties waar jij in uitblinkt èn die van belang zijn voor die baan te benadrukken. Want met die competenties vertel je in een paar kernwoorden waar jouw sterke punten liggen en kan een toekomstig werkgever een beter beeld krijgen van jouw capaciteiten.
2. Hoe achterhaal je wat jouw competenties zijn
Om jezelf te verkopen, moet je jezelf goed kennen. Het begint dus allemaal met zelfkennis. Om jouw eigen competenties te achterhalen zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen:
- Je kunt je allereerst online laten inspireren door de talloze lijsten, zoals bijvoorbeeld managementmodellensite.nl. Als jij het gedrag vertoont dat bij een bepaalde competentie hoort, dan kun je er vanuit gaan dat jij over die competentie beschikt.
- Kijk ook eens terug in je schoolloopbaan en/of carrière, welke zaken heb je bereikt en wat was daarvoor nodig?
- Vraag aan collega’s of vrienden wat zij zien als jouw competenties en vraag hen ook naar een voorbeeld waarom ze dat vinden.
- Er zijn online diverse testen te vinden waarmee je jouw competenties kunt bepalen, kijk hiervoor bijv. op 123test.nl
3. Welke competenties moet je benoemen
In het sollicitatieproces is het zaak om steeds de optimale aansluiting te zoeken met de functie waar je op reageert. Hoe meer overeenkomsten hoe groter de kans dat je wordt geselecteerd voor een kennismaking? Dat betekent idealiter dus dat je je cv steeds aanpast aan de vacature waar je op solliciteert. Ga telkens na welke competenties er nodig zijn om de functie succesvol uit te voeren en laat die op verschillende manieren terugkomen in jouw cv en/of motivatie. Dat doe je niet alleen door de vacaturetekst uit te pluizen, maar ook door de bedrijfscultuur te onderzoeken op de website en socials en/of door aan iemand te vragen die de functie al heeft welke competenties echt het verschil maken.
4. Hoe verwerk je je competenties in je cv
Als je de relevante competenties hebt bepaald, is het zaak die duidelijk maar niet te letterlijk terug te laten komen in je sollicitatie. Bijvoorbeeld door:
- in je motivatie een voorbeeld te geven waarbij je onderbouwt dat je een competentie beheerst;
- in jouw persoonlijkheidsbeschrijving een aantal van deze competenties terug te laten komen;
- relevante competenties aan te stippen in de omschrijving van eerdere banen;
- een apart kopje competenties te plaatsen op je cv.
Let op: Herhaal niet letterlijk en alleen de lijst van gevraagde competenties, dat is niet zo geloofwaardig, maar maak een vertaalslag naar jouw persoonlijke situatie. Focus ook alleen op de competenties die je ook echt beheerst en overdrijf niet. Leugens en arrogantie worden door niemand gewaardeerd. 5 à 7 competenties benoemen is prima. Een oordeel is snel gevormd, dus zet de belangrijkste competenties op de opvallendste plek.
5. Hoe verwerk je je competenties in het sollicitatiegesprek
Als je eenmaal bent uitgenodigd voor een kennismaking is het zaak dit gesprek goed voor te bereiden. Je kunt ervan uitgaan dat er wordt gevraagd naar de gewenste en de door jou genoemde competenties. Bereid een vraag als: Ik lees hier dat je heel accuraat bent, kun je aangeven hoe dat tot uiting komt in je werk? goed voor. Een veel gebruikte methode hierbij is de STARR-techniek. De letters staan voor:
Situatie: Wat was de situatie en hoe waren de omstandigheden?
Taak: Wat was jouw taak en welke rol speelde je?
Actie: Hoe heb je het aangepakt en wat heb je gedaan?
Resultaat: Wat was het resultaat en hoe werd daarop gereageerd?
Reflectie: Was je tevreden en zou je het weer zo doen?
Senior Recruitment Consultant Key Accounts Kasia Lamens legt uit:
Wil je meer advies
Wil jij advies over hoe jij jouw competenties het beste over het voetlicht kan brengen? Neem gerust contact op met Kasia Lamens of haar collega – Recruitment Consultants. Zij adviseren je graag over jouw cv en loopbaan of brengen je – als jij dat wilt – in contact met onze interessante opdrachtgevers en hun vacatures en carrièrekansen.
Meer lezen over Competenties
Wij lieten ons informeren en inspireren door de volgende bronnen:
Bekijk ook eens
Het tweede sollicitatiegesprek is vaak uitgebreider en…
Je bent slim, je bent ambitieus en je hebt iets te ver…