CSRD: Wat je als HR-professional moet weten

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komt steeds dichterbij. In dit artikel lees je wat je als HR-professional moet weten en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Deel blog

CSRD

CSRD:
Wat je als HR-professional moet weten

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komt steeds dichterbij. Vanaf 2026 zijn ook veel middelgrote bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. Als HR-professional heb je een cruciale rol hierin. De CSRD verplicht bedrijven namelijk om niet alleen te rapporteren over hun milieu-impact, maar ook over sociale en bestuurlijke thema’s. Dit raakt direct aan jouw werk, omdat veel van deze onderwerpen betrekking hebben op medewerkers en de organisatiecultuur. In dit artikel lees je wat je als HR-professional moet weten en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Wat is de CSRD?

De CSRD is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over hun impact op het gebied van milieu (environmental), sociale verantwoordelijkheid (social) en goed bestuur (governance), ook wel ESG genoemd. Waar eerder vooral beursgenoteerde bedrijven onder deze regelgeving vielen, zijn vanaf 2026 ook andere bedrijven verplicht om volgens deze richtlijnen te rapporteren. Als HR-professional ben je verantwoordelijk voor de sociale aspecten, zoals diversiteit, inclusie en werk-privébalans.

Vanaf wanneer geldt de CSRD voor welke bedrijven?

  • Grote beursgenoteerde bedrijven: Moesten vanaf boekjaar 2024 al voldoen aan de CSRD-standaarden.
  • Alle andere grote bedrijven: Moeten vanaf boekjaar 2025 voldoen aan de CSRD-standaarden.

Een bedrijf wordt volgens de CSRD als groot beschouwd als het aan minimaal twee van de volgende drie criteria voldoet:

  • Omzet: Hoger dan €50 miljoen per jaar.
  • Balanstotaal: Meer dan €25 miljoen.
  • Aantal medewerkers: Meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar).

Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. Ook grote niet-EU bedrijven die binnen de EU opereren en aan de bovengenoemde criteria voldoen, vallen onder de CSRD. Voor deze bedrijven gaat de verplichting in vanaf boekjaar 2028.

Hoe kun je je voorbereiden?

Er zijn een aantal stappen die je nu al kunt nemen om je organisatie voor te bereiden op de invoering van de CSRD:

#1 Zorg dat je als HR vanaf het begin betrokken bent

Het is belangrijk dat HR vanaf het begin een plek aan tafel heeft bij het opstellen van het duurzaamheidsbeleid van de organisatie. Samen met de directie kun je bepalen welke sociale thema’s prioriteit hebben. Denk aan diversiteit en inclusie, maar ook aan gezondheid en welzijn of talentontwikkeling. Door samen doelen op te stellen die passen bij de ambities van de organisatie, draag je bij aan een duurzaam personeelsbeleid.

#2 Kijk naar je huidige HR-beleid en de CSRD

Veel HR-afdelingen zijn al bezig met thema’s zoals gelijke beloning en inclusie. Check of je huidige HR-beleid aansluit bij de eisen van de CSRD en waar er eventueel aanpassingen nodig zijn. Misschien moet je nog nieuw beleid ontwikkelen rond thema’s zoals gelijke behandeling of werk-privébalans.

#3 Maak prestaties op sociale thema’s meetbaar

De CSRD vereist dat bedrijven hun prestaties op het gebied van sociale duurzaamheid meten en rapporteren. Dit betekent dat je als HR-professional concrete cijfers moet kunnen leveren over zaken zoals diversiteit, personeelsontwikkeling en gelijke beloning. Start met het verzamelen van data en voer een gap-analyse uit om te zien welke informatie je al hebt en welke nog ontbreekt.

#4 Betrek medewerkers en stakeholders

Het is belangrijk om medewerkers en andere belanghebbenden te betrekken bij het bepalen van het duurzaamheidsbeleid. Organiseer workshops of brainstormsessies waarin je samen bespreekt welke sociale thema’s voor jullie organisatie belangrijk zijn. Dit zorgt niet alleen voor meer draagvlak, maar levert vaak ook nieuwe ideeën op.

De voordelen voor HR

Hoewel de invoering van de CSRD extra werk kan betekenen, biedt het ook kansen. HR wordt zichtbaarder binnen de organisatie en thema’s zoals diversiteit, inclusie en talentontwikkeling krijgen meer gewicht. Door deze onderwerpen meetbaar te maken en hierover te rapporteren, kun je als HR-professional laten zien wat je bijdrage is aan de duurzame strategie van je organisatie.

Daarnaast wordt een sterk duurzaamheidsbeleid steeds belangrijker voor het aantrekken van nieuw talent. Vooral jongere generaties hechten veel waarde aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door hierop in te zetten, vergroot je de aantrekkingskracht van je organisatie.

Bronnen:

  • https://trendsinhr.nl/dit-moet-je-als-hr-professional-weten-over-csrd/
  • https://www.academievoorarbeidsmarktcommunicatie.nl/blog/csrd-een-loden-last-voor-hr-of-een-gouden-kans/
  • https://subplatform.nl/blog/voor-wie-geldt-de-csrd/

Wij denken met je mee

Bij Exactpi volgen we de ontwikkelingen rond de CSRD nauwgezet om HR-professionals te adviseren en ondersteunen bij de optimale bezetting van hun afdeling. De veranderingen door de CSRD kunnen invloed hebben op personeelsinzet en benodigde vaardigheden. Wil je sparren over de impact en voorbereiding? Neem dan contact met ons op.

Revelino Azzaro

Commercieel Directeur Den Haag

Bekijk ook eens

7 Uitdagende types op de werkvloer
Blog

Hoe ga je professioneel om met uitdagende persoonlijkh…

Zó zet je ZZP’ers veilig in
Interview

Je voelt nu echt bij alle partijen de spanning toeneme…