De digitale revolutie van werk in 2024

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Deze vraag houdt ons allemaal bezig nu we zien hoe technologie ons leven in een razend tempo verandert. Laten we de belangrijkste ontwikkelingen die ons te wachten staan in 2024 eens bekijken.

Deel blog

De digitale revolutie van werk in 2024 in 6 trends

De evolutie van werk in een digitaal tijdperk

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Deze vraag houdt ons allemaal bezig nu we zien hoe technologie ons leven in een razend tempo verandert. Robots, slimme woningen, zelfrijdende auto’s, sensoren, 3D-printers en ruimtereizen. Maar ook onze manier van leven, werken, reizen, communiceren en gezond blijven. In dit artikel gaan we dieper in op onze manier van werken, die sterk wordt beïnvloed door de technologie die we gebruiken. Laten we de belangrijkste ontwikkelingen die ons te wachten staan in 2024 eens bekijken!

De opkomst van generatieve AI, zoals ChatGPT, Dall-E en Midjourney betekent een revolutie in de manier waarop we werken. Deze en andere AI-tools worden al steeds vaker ingezet om nieuwe content te creëren, zoals teksten, afbeeldingen of video’s, op basis van een menselijke vraag of opdracht. Ondanks de verwachting dat tegen 2026 80% van de bedrijven generatieve AI zal omarmen (Gartner), zijn organisaties momenteel nog terughoudend. Deze terughoudendheid wordt vooral gevoed door zorgen over implementatie, de complexiteit van de technologie en risico’s zoals fraude, discriminatie en privacy schending.

#1 Digitale hulpmiddelen voor efficiënt werken

Nieuwe AI-tools als Microsoft 365 Copilot en Google Duet AI zijn bedoeld om gebruikers te helpen met hun dagelijkse taken. Zo kan jouw Word document een samenvatting maken of alinea’s beknopter schrijven. Excel kun je een analyse laten maken van jouw kwartaalcijfers of verbanden laten ontdekken. Ook maak je in één druk op de knop een PowerPoint presentatie op basis van een Word document.

#2 Veiligheid in de wereld van AI

Zoals hiervoor al benoemd, zijn er ook zorgen door de groei van AI, vooral op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Om generatieve AI effectief te gebruiken, is het nodig om een goede governance en een zorgvuldig datamanagement te hebben. Wie is er verantwoordelijk voor de gepubliceerde content? Zijn de rechten goed bepaald, en kan AI geen persoonlijke of vertrouwelijke informatie openbaren?
Belangrijk is dus om, bij de toepassing van AI in jouw organisatie, uitvoerig te testen en de verschillende risico’s in kaart te brengen.

#3 Verandering van mindset in de werkcultuur

Overstappen op een nieuwe manieren van werken houdt meer in dan alleen het omzetten van bestaande processen naar digitaal. AI is meer dan een simpele tool, het is een persoonlijke assistent. Deze verandering vraagt niet alleen om technische aanpassingen, maar ook om een andere mindset bij medewerkers. Zij moeten bereid zijn om met AI samen te werken en deze te zien als een waardevol teamlid. Leiders moeten vooral trainingsprogramma’s aanbieden om deze overgang soepel te kunnen maken.

#4 Sociale verbondenheid en effectieve samenwerking

Enerzijds geven werknemers steeds meer de voorkeur aan minder vergaderen en hybride werken. Anderzijds leidt thuiswerken tot minder samenwerking, innovatie en richting. Het gevolg is dat veel bedrijven proberen om hun werknemers weer naar kantoor te halen. Een alternatieve oplossing is investeren in digitale verbondenheid, door online communities te vormen, leiders te betrekken en een lerende organisatie te creëren. Digitale tools zoals Viva Engage en Teams maken dat mogelijk.

#5 Data als krachtige werktool

Goede informatie is essentieel bij het nemen van beslissingen, het optimaliseren van processen en het gericht zijn op klanten. AI-innovaties zijn met hun onbeperkte reken- en vergelijkingskracht kracht veel beter en sneller in staat om een willekeurige dataset om te zetten in bruikbare informatie. En daarmee voor het menselijk oog onzichtbare patronen en verbanden bloot te leggen. Het is dan ook essentieel om medewerkers te trainen in het stellen van de juiste vragen en om hun de voordelen van door AI gegenereerde informatie te tonen. Zodat zij daadwerkelijk ervaren hoe waardevol dit is voor hun dagelijkse taken.

#6 Augmented Reality en Virtual Reality in de werkomgeving

Het gebruik van augmented reality (AR), virtual reality (VR) en mixed reality (MR) als toevoeging aan data gedreven werken opent nieuwe deuren. Deze technologieën kunnen de werkelijkheid verrijken, vervangen of combineren met virtuele elementen, zoals beelden, geluiden, data en interacties. Zo wordt een digitale 3D wereld gecreëerd. Denk bijvoorbeeld aan vergaderen met collega’s op kantoor, het volgen van een training of een sollicitatiegesprek met je toekomstige werkgever, terwijl je thuis achter je laptop zit.

Toekomstbestendig werken

Technologie is de sleutel tot de toekomst van werken in 2024. Maar, het vraagt ook om het accepteren van verandering, het leren van nieuwe vaardigheden en het creëren van een sterke cultuur. Organisaties die deze uitdagingen actief aangaan, zullen niet alleen hun concurrentiekracht vergroten, maar ook een solide basis leggen voor de toekomst van werken. Hiervoor zul je als organisatie moeten investeren in digitale tools, trainingen, communicatie en samenwerking, en vooral je werknemers betrekken bij het vormgeven van de nieuwe manier van werken.

Ben je benieuwd hoe je je vanuit HR kunt voorbereiden op deze transformatie door AI? Kijk hier ons webinar De AI revolutie voor HR professionals van 25 januari 2024 terug.

Webinar: AI voor HR professionals

Bekijk ook eens

Offline Netwerken: De kracht van persoonlijke verbindingen
Blog

Misschien herken je het wel, je wordt uitgenodigd voor…

Nooit meer wakker liggen van je werk
Blog

Het is een veelvoorkomend probleem: je ligt in bed en…