Hoe weet je of een bedrijf bij je past?

Hoe kies je voor een organisatie die echt bij je past? Stel deze vragen en vind een bedrijfscultuur die matcht met wat jij belangrijk vindt.

Deel blog

De beste vragen om te achterhalen of een bedrijf bij je past

Hoe kies je voor een organisatie die echt bij je past? Normaal gesproken is het al een uitdaging om de bedrijfscultuur te doorgronden in een sollicitatieproces maar tijdens een (grotendeels) digitale procedure is dat nog even wat lastiger. Omdat je wellicht niet kunt rondlopen op de werkvloer en dus ook geen fysieke eerste indruk kunt vormen van de uitstraling, de sfeer en de manier waarop collega’s met elkaar omgaan.

Maar er is licht aan het einde van de tunnel: Wij verzamelden voor jou de vragen die je aan jezelf en het bedrijf in kwestie kunt stellen om te zorgen voor een duurzame match

Wat wil je eigenlijk zelf?

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe werkplek is het goed om eens met jezelf te brainstormen over wat jij nou eigenlijk belangrijk vindt en wat voor type bedrijf bij jou past. Door de volgende kenmerken en vragen uit te werken kun je al een waardevolle checklist voor jezelf samenstellen:

Commercieel vs non profit
Krijg je een kick van het behalen van doelstellingen en ga je harder werken van een bonus, dan is een commerciële organisatie een logische keuze. Wil je liever meewerken aan het maatschappelijk belang dan is een non profit of overheidsorganisatie iets voor jou.

Groot vs klein
Welke ontwikkeling wil je doormaken de komende jaren? Wil je je specialiseren in een specifiek onderdeel van je vak, dan zal dat eerder lukken bij een grote organisatie. Ook de opleidings- en doorgroeikansen zijn daar wellicht groter. Vind je het fijn om al je collega’s te kennen en juist met uiteenlopende onderwerpen bezig te zijn, dan past een kleinere organisatie beter bij jou.

Lokaal vs internationaal
Wil je je talenkennis benutten of graag een tijdje in het buitenland werken? Dan is een multinational een aantrekkelijk vertrekpunt.

Maatschappelijk belang / duurzaamheid
Hoe belangrijk vind je de footprint van een organisatie? Zijn er branches waar je niet in wilt werken of vind je het belangrijk dat de organisatie MVO handelt. Zijn er branches die je juist wel heel erg aanspreken, of juist niet?

BtoB of BtoC
Werk je graag in dienstensector of liever met een concreet product? En doe je dat dan liever voor andere organisatie of maak jij graag het verschil voor individuele consumenten?

Kleur af en toe buiten je eigen lijntjes en ga die procedure aan. Alleen zo kom je echt uit de eerste hand (en zonder marketing-sausje) te weten hoe het eraan toe gaat binnen het bedrijf.

Past de bedrijfscultuur bij jou?

Heb je een vacature gevonden bij een bedrijf dat aan jouw checklist voldoet, dan is het zaak om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur. Scoort een bedrijf niet op al jouw criteria, ga dan ook nog even na of je hierin concessies wilt doen. Ons advies is sowieso, het kan nooit kwaad om een procedure in te gaan. In het slechtste geval ben je een leerzame ervaring rijker en weet je nog iets beter wat niet bij je past. En in het gunstigste geval heb je een mooie onverwachte nieuwe werkplek gevonden.

Doe online onderzoek
Natuurlijk is over de meeste bedrijven online veel informatie te vinden te vinden. Bekijk de website, de socials en let daarbij bijvoorbeeld ook op de toon en de diversiteit in het personeelsbestand. Hoe word je aangesproken, zie je jezelf wel tussen de huidige medewerkers passen?

Neem contact op met huidige medewerkers
Kijk via Linkedin wie er al werken en wie je eventueel kent en vraag hen om je meer inzicht te geven door wat vragen over de cultuur te beantwoorden. En benut ook de ervaring van anderen middels reviewsites als glasdoor en indeed waarop medewerkers van bedrijven hun bevindingen over werkgevers delen.

Solliciteer
De sollicitatieprocedure is natuurlijk de uitgelezen kans om meer te weten te komen over jouw fit met het bedrijf. Dus kleur af en toe buiten je eigen lijntjes en ga die procedure aan. Alleen zo kom je echt uit de eerste hand (en zonder marketing-sausje) te weten hoe het eraan toe gaat binnen het bedrijf. Twijfel je toch nog een beetje? Bel dan de contactpersoon uit de vacature met wat vragen over de baan of het bedrijf. Zo’n gesprek is goed om jezelf alvast in de kijker te spelen maar ook om jou nog wat meer feeling met het bedrijf te geven.

Stel vragen
Zit je eenmaal in de procedure, benut die dan om volop vragen te stellen over de baan, de organisatie en de cultuur. Wij zetten alvast wat mogelijke vragen op een rij:

  • Wat is er veranderd sinds corona in de manier waarop jullie werken?
  • Welke aanpassingen hebben jullie gedaan om te zorgen dat ik toch goed kan onboarden?
  • Zijn er ook activiteiten buiten werktijd, hoe vaak en hoe verplicht of vrijblijvend zijn die?
  • Wat doen jullie tijdens de lunch?
  • Hoe meten jullie succes? Hoe gaan jullie om met onbehaalde doelen?
  • Hoe komen besluiten tot stand?
  • Waar staat mijn functie binnen het organogram?
  • Wat zijn de organisatie- en afdelingsdoelen voor het komende jaar?
  • Welke veranderingen / ontwikkelingen zijn er op komst?
  • Welke eigenschappen worden intern het meest gewaardeerd?
  • Kun je wat meer vertellen over mijn directe collega’s?
  • Welke feedback, coaching en sturing kan ik verwachten?
  • Wanneer ben ik succesvol in deze rol?
  • Wat zijn vervolgens mijn carrièrekansen binnen het bedrijf?
  • Hoe staat het bedrijf ten opzichte van hybride werken?
  • Wat zijn de opleidingsmogelijkheden?
  • Welke mensen raad je af om hier te komen werken?

Tot slot: The proof in the pudding is in the eating. Dus als het (corona-technisch) kan, draai dan een proefdag mee of ga lunchwandelen met iemand uit het team voordat je je finale beslissing neemt. En houd constant deze vragen voor ogen: hoe voel ik me hierbij en gaat deze baan bij deze organisatie me verder helpen richting het doel dat ik voor me zie als het gaat om mijn loopbaan.

Goed om te weten: Als je de recruitment consultants van ExactPI inschakelt in jouw zoektocht, zullen wij je natuurlijk adviseren en alles vertellen over de organisatiecultuur van onze opdrachtgevers.

Bekijk ook eens

Verbeter je Focus en Productiviteit
Blog

Of je nu worstelt met het behouden van focus tijdens l…

Effectief onderhandelen: 4 tips
Blog

In het bedrijfsleven moet je kunnen onderhandelen om b…