Interview met HR expert Jan Appel

Exclusief interview: Exactpi’s Yasmin Asrafali sprak met Jan Appel, Senior HR Business Partner bij BMW. Over werkgeverschap, over de uitdagingen waar BMW Groep voor gesteld wordt en over de toekomst van het HR-vak.

Deel blog

Interview met HR Expert: Jan Appel van BMW Nederland

Interview met HR Expert:
Jan Appel van BMW Nederland

Iedereen kent BMW van de premium auto’s en motoren, maar BMW Groep is ook een premium werkgever met 800 medewerkers in Nederland en een uitgebreide HR-afdeling. Net zoals bij elke ander organisatie worden er ook hier passende antwoorden op de HR-vraagstukken gezocht.

Jan Appel is 40 jaar en sinds 2021 werkt hij als senior HR business partner voor BMW Nederland BV en BMW Finance NV. Exactpi’s Yasmin Asrafali sprak met hem. Over werkgeverschap, over de uitdagingen waar BMW Groep voor gesteld wordt en over de toekomst van het HR-vak. 

Voor iemand die half opgegroeid is op het circuit van Zandvoort was de combinatie van automotive met mijn vakgebied HR een no brainer. Daarbij, mensen die bij BMW werken nemen niet snel genoegen met ‘het is wel goed’, maar stellen zichzelf altijd even de vraag; ‘hoe kan het beter, hoe kan het mooier, hoe kan het sneller en efficiënter?’. Zo kom je samen tot een nog beter plan.

Employer Branding

Buiten de Automotive sector zien mensen BMW niet zo snel als potentiële werkgever, maar meer als een premium merk met mooie producten. Daarom is er binnen de HR afdeling een projectteam opgezet met als doel de employer branding van BMW te versterken. Door – voor BMW – nieuwe bronnen aan te boren, werkt het team tevens aan meer diversiteit in de organisatie.

Daarnaast is de afdeling HR bezig om een zo goed mogelijke onboarding van nieuwe medewerkers in hun functie en in de organisatie te faciliteren. Daar hoort ook een stuk merkbeleving bij. Een goed onboardingproces gaat onder andere gepaard met informatie over de diverse opleidingsmogelijkheden. Persoonlijke ontwikkeling draagt immers bij aan werkgeluk en dit is weer essentieel voor de duurzame inzetbaarheid.

Tijdens het onboardingproces wordt ook de basis gelegd van het vitaliteitsprogramma. BMW Groep heeft diverse workshops waar medewerkers zich voor kunnen inschrijven, van een stoelmassage tot aan een cursus hoe je betere nachtrust kan bereiken. Ieder jaar organiseert BMW Nederland zelfs een vitaliteitsweek. Ook kan het personeel zich inschrijven voor verschillende sportevenementen.

Deze evenementen dragen bij aan een harmonieuze sfeer omdat het vooral draait om veel samen doen en samen plezier hebben. En middels deze evenementen leert iedereen elkaar beter kennen wat weer leidt tot een betere samenwerking.

Diversiteit

Ook de wens voor meer diversiteit speelt een grote rol in de organisatie. Er lopen in Nederland nog veel talenten rond die voorheen minder goed werden bereikt. Er wordt nu meer creativiteit verwacht van de recruiters om ook de voor BMW Nederland minder bekende talent pools aan te wenden.

’’BMW is een organisatie die gestuurd wordt op headcounts waardoor de zoektocht van oudsher vooral op fulltime kandidaten met automotive ervaring was gericht. Door bijvoorbeeld vacature teksten op een andere manier te schrijven weten we ook andere kandidaten aan te trekken. We kijken nu bijvoorbeeld ook naar een oplossing tussen fulltime en parttime medewerkers . Je ziet meteen een bredere pool aan talent binnenkomen waarmee de diversiteit in de organisatie stijgt.

Wat ze ook merken bij BMW Nederland is dat kandidaten in de huidige markt niet perse meer voor een merk kiezen, maar steeds meer voor de visie en missie van een organisatie. Zo zie je dat de jongste generatie werkenden hele andere behoeften heeft ontwikkeld als het op werk aankomt. Je ziet dat de voorkeur steeds meer komt te liggen op o.a. parttime werken. Veel potentiële medewerkers hebben ook niet per definitie iets met auto’s, maar zoeken juist naar wat de zingeving is van een organisatie. Dus moet je als organisatie wel mee in de veranderende marktomstandigheden om de juiste kandidaten te blijven vinden.

De toekomst van het HR-vak

Jan is ervan overtuigd dat de digitalisering en robotisering betaald werk gaat veranderen. Dit klinkt nogal visionair, maar de veranderingen gaan snel op dit gebied en dat AI hier een hele grote rol in gaat spelen, verbaast hem niet. Ook zal er steeds meer gestuurd gaan worden op data. De grote tech bedrijven draaien al bijna volledig op data. Dat ontwikkelt zich ook door binnen het HR-vakgebied en vraagt ook om een andere kijk van HR-professionals.

Eind 2023 was ik bij een college op Nyenrode en daar zette een professor het in mooie woorden neer: Mensen hebben een ziel, een robot niet. HR is mensenwerk dus daar moeten we ons ook echt op blijven richten. Wij moeten meer mens gaan worden en een andere balans in het leven gaan vinden.

Het is volgens Jan vooral belangrijk wat die rol van HR gaat zijn. Hij geeft aan dat je steeds meer gaat nadenken over de zingeving van de organisatie. Diverse organisaties zijn daar al mee bezig. De vraag die je als organisatie moet stellen is hoe je meegaat in de wensen en behoeften van verschillende generaties. Hoe kan je ervoor zorgen dat je personeel ook steeds meer mens kan zijn en blijven?

Jan denkt dat dit hele belangrijke vraagstukken gaan worden:

  • Hoe gaan we mensen gelukkig maken, hoe bieden we zingeving?
  • Hoe zeer zijn we bezig met het mens zijn?
  • Hoe hou je de huidige en toekomstige generatie(s) gebonden aan je organisatie?
Ik vind ChatGPT bijvoorbeeld heel mooi, maar soms, als je het echt goed leest, rolt er iets uit waarvan je voelt dat het menselijke aspect mist. De vraag van hoe we meer mens kunnen zijn moeten we onszelf nu blijven stellen.

Samenwerking met Exactpi

Exactpi verzorgt al jaren de werving en selectie van flexkrachten en vaste medewerkers voor BMW Groep. Daarbij is zij kennispartner op het gebied van recruitment en HR. Jan ziet ook voor de toekomst een vruchtbare toekomst voor Exactpi en BMW.

Ik zie dat de flexkrachten relatiemanager van Exactpi vaak aanwezig is op de werkvloer van BMW en ik denk dat dit heel belangrijk is. Om feeling te houden met het welzijn van de flexkrachten en om de opdrachtgever en de cultuur te begrijpen. Wat er speelt en wat er leeft kan je dan overbrengen naar nieuwe kandidaten. Er is veel werk en er zal altijd een flexibele schil zijn. En daar zullen we een partij als Exactpi nog flink bij nodig hebben.

Zelf werken bij BMW?

We zijn hier om jouw ambities waar te maken! Benieuwd naar de carrièrekansen die op jou wachten binnen BMW Groep? Onze Recruitment Consultants staan klaar om jou te adviseren en informeren.

Ook samenwerken?

Mocht je na het lezen van dit interview van gedachten willen wisselen of heb je zelf HR- of recruitmentvraagstukken? Neem dan gerust contact op met onze Business managers Menno Jansen, Shirley Setrodimedjo of Patricia Schlärmann.

Marina Dekker

Manager Mens & Ontwikkeling Rotterdam

Patricia Schlärmann

Senior Consultant Den Haag

Menno Jansen

Business Manager Rotterdam

Shirley Setrodimedjo

Senior Consultant Rotterdam

Jeanniczé Coco

Business Manager Den Haag

Bekijk ook eens

toegevoegde waarde van Talent Motivatie Analyses
Download

Steeds meer organisaties in ons netwerk ontdekken de t…

AI tooling te gebruiken binnen je HR cyclus
Blog

AI specialist Roderick Bronzwaer presenteert een lijst…