Interview met HR Directeur IBM Benelux: Marjolein van Eck

Hoe gaat IBM Benelux om met de Employee Experience en data? Lees het interview met HR Directeur IBM Benelux Marjolein van Eck.

Deel blog

interview Marjolein van Eck IBM

Employee experience en het gebruik van data

De crisis heeft de manier waarop we werken op vele manieren beïnvloed. Hoe heeft IBM op de crisis gereageerd en hoe hebben zij de betrokkenheid en productiviteit van het personeel op peil gehouden?

Er is het afgelopen jaar al heel veel verteld over ‘’Leading in times of crisis’’ en over tech in combinatie met HR-beleid. Maar wat hebben we geleerd van afgelopen jaar en wat gaan we vooral anders doen? Marjolein van Eck is HR Directeur IBM Benelux en heeft meer dan 18 jaar ervaring in consultancy en Human Resources (HR). Bij IBM is zij verantwoordelijkheid voor het aantrekken, binden en behouden van technisch en zakelijk talent. Zij heeft de leiderschapsteams van IBM door de COVID-crisis begeleid. Op 14 januari om 16:00 organiseren wij het webinar: Thuiswerken & Employee experience. Van Eck spreekt hier over de nieuwe rol van HR in het digitale tijdperk en het gebruik van AI om jouw HR- en personeelstransformatie te bevorderen. Exact ging met haar in gesprek over wat we kunnen verwachten in dit webinar.

Meer leunen op data sources

Bij IBM doen ze enorm veel als het gaat om metrics en analytics. Dit vanwege het feit dat zij als IT-organisatie data ademen. Maar hoe combineer je dat nu met de menselijke kant? ‘’Dat is waar wij ons al jaren mee bezig houden. We hebben het afgelopen jaar wel een verschuiving gezien waarbij we nog meer dan dat we al deden, de focus hebben gelegd op het humane stuk. Dat moest ook wel. Managers hebben zich echt moeten richten op hoe je mensen bij je kunt houden en wat je bijvoorbeeld moet doen met mensen die volledig van de radar gaan. Ook wij zijn daarin echt wel op zoek geweest naar wat een juist HR-beleid is nu alles om ons heen zo anders is als voorheen.’’

Deze vraagstukken heeft natuurlijk iedere organisatie gehad. IBM heeft de afgelopen jaren al enorm veel metrics verzameld, dat heeft niet elke organisatie. ‘’Als je mensen niet meer fysiek ziet, moet je wel meer leunen op data sources. Vanuit HR hebben wij ook een signalerende rol richting managers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medewerkers die een verhoogd risico hebben op uitval, uitstroom, inzicht in je team, hoe sta je ervoor qua engagement, performance en productiviteit? Zo creërden wij indicatoren die aan managers signaleren wanneer ze actie moeten ondernemen, en helpen we ze daarbij met de juiste enablement en trainingen.”

Praktisch vormgeven

Dat klinkt een beetje als een walhalla aan data. Dat heeft natuurlijk niet iedere organisatie. Dus hoe kun je dat praktisch vormgeven?

‘’Dat is precies waar ik het in dit webinar tevens over zal hebben. Welke data kun je nu slim combineren om inzicht te creëren. Het is mooi als een tool dit doet, maar dit zou je bij wijze van spreken ook handmatig kunnen doen in Excel. Ook geef ik echt praktische tips hoe je vervolgens deze data kunt interpreteren en hoe je de balans kunt vinden tussen die data en het menselijke. Uiteindelijk hebben ook wij gezien dat die 1 op 1 interacties nog steeds key zijn. Dat is toch waar het uiteindelijk om draait; dat menselijke contact.’’

Als je mensen niet meer fysiek ziet, moet je wel meer leunen op data sources. Vanuit HR hebben wij ook een signalerende rol richting managers. Zo creëerden wij indicatoren die aan managers signaleren wanneer ze actie moeten ondernemen.

Gevolgen voor leiderschap

Van Eck geeft aan dat de verandering die we als wereld met elkaar doormaken ook gevolgen heeft voor leiderschap. ‘’De wereld is natuurlijk ongekend veranderd. Maar wat voor type leiders heb je nodig in deze nieuwe wereld? We hebben over het algemeen niet een heel duidelijk beeld bij de ‘future of work’ Voor IBM was dat al veel minder een uitdaging omdat wij al heel veel werkten op afstand en volledig digital-minded zijn. Maar ik kan mij zeer zeker voorstellen dat organisaties daar nog de nodige vragen over hebben. Veel organisaties moesten digital eerst omarmen en na de zomer merken we dat ook zij toe zijn aan de volgende stap. Hoe stuur je mensen op afstand aan? Hoe houd je mensen bij je? Hoe ga je om met performance management in deze setting? Kun je weer voortgangs- of beoordelingsgesprekken gaan voeren? Slimme dingen doen met data om inzicht te creëren helpt hierbij.’’

Wat kun je verwachten tijdens het webinar?

In het webinar Thuiswerken & employee experience op 14 januari neemt Van Eck ons mee in wat IBM afgelopen jaar gedaan heeft op het gebied van leadership, employee wellbeing en engagement. Wat was succesvol en wat niet? Hoe ziet de ‘future of work’ eruit? De crisis heeft de manier waarop we werken en het personeel op vele manieren beïnvloed. Zij zal vertellen over de manier waarop IBM op de crisis heeft gereageerd en hoe zij de betrokkenheid en productiviteit van het personeel op peil hebben gehouden. Ze deelt haar geleerde lessen en zal praktische oplossingen aanreiken.

Bekijk ook eens

toegevoegde waarde van Talent Motivatie Analyses
Download

Steeds meer organisaties in ons netwerk ontdekken de t…

Vind de perfecte Werk-prive-balans
Blog

Wanneer de grenzen tussen werk en privéleven vervagen,…