Microlearning en duurzame inzetbaarheid
Bij microlearning verdiep je je snel en laagdrempelig in kleinere deelonderwerpen. Perfect dus om je medewerkers continu te blijven ontwikkelen.
Deel blog
Microlearning belangrijke trend in e-learning
Iedereen kent inmiddels wel het belang van jezelf blijven ontwikkelen. De constante technologische ontwikkeling maakt immers dat er steeds andere vaardigheden nodig zijn. Maar als je al een drukke baan hebt, is de drempel om er een volledige opleiding naast te gaan doen vaak te hoog. Dat is een grote uitdaging voor organisaties die hun medewerkers willen stimuleren richting duurzame inzetbaarheid. Het alternatief is microlearning.
Microlearning is een van de belangrijkste trends in e-learning op dit moment. GoodHabitz is een van de aanbieders van microlearning en verzorgt het onbeperkt leren portaal voor de professionals die via Exactpi werken. De trainingen (meer dan 150) van GoodHabitz hebben een geheel eigen aanpak. Geen boeken, readers, hand-outs of ander saai lesmateriaal. Inge van der Burgt, coach MKB GoodHabitz, legt uit hoe microlearning voor jouw organisatie kan werken.
Gezonde leercultuur
De mogelijkheid bieden aan je werknemers om te kunnen leren zorgt voor een gezonde leercultuur. Voor veel organisaties lijkt dat best een ‘mission impossible’. Maar met gerichte content heb je jouw medewerkers zo aan het binge-leren. Voordeel van een microlearning platform is dat er voor iedereen een passende training te vinden is. Op het gebied van vaardigheden leren en persoonlijke ontwikkeling en ook trends zoals duurzaamheid, diversiteit en vitaliteit. Om het leren te stimuleren is er een stap die je als eerste moet zetten, vertelt Inge. ‘’De eerste stap die je hierin moet zetten is dat je luistert naar de medewerkers, zij zijn degene die weten waar de behoefte ligt. Kijk eens in de spiegel en vraag jezelf af: ‘Zijn wij een lerende organisatie?’ Ga intern informeren of dat daadwerkelijk zo is.”
Groei samen
Ga je vervolgens aan de slag met microlearning? “Neem de werknemer dan bij de hand en begeleid hem of haar. Laat ten eerste weten dat de mogelijkheid om te leren er is, dit kan bijvoorbeeld door middel van posters. En geef aan dat het in kleine stapjes gaat. Een tsunami begint ook met een klein golfje. Datzelfde geldt voor lezen: lees tien bladzijdes per dag en je leest tien boeken in een jaar.” Hiermee wil Inge duidelijk maken dat de lat niet te hoog moet liggen en het daardoor gemakkelijk in een werkweek past zonder het overzicht kwijt te raken.
“Voor mezelf plan ik elke week twee keer een kwartier in. Dan kan ik verder met de training waar ik gebleven ben. Dat half uurtje in de week betekent twee uur in de maand en dus vijf trainingen in een jaar! Er moet vooral een balans gevonden worden zodat de medewerkers niet overlopen. Creëer bewustwording, help medewerkers om zich te ontwikkelen, doe het samen. Om de cursist te helpen een keuze te maken, doet hij bij ons de eerste keer de Goodscan. Hierin kijken we naar de talenten, persoonlijkheid en motivatie van de cursist. Uit deze scan rolt een top 10-advies voor de trainingen die het beste bij deze persoon aansluiten. De trainingen zijn volledig zelfstandig te volgen. Het leuke is dat je met onze methodes vaak leert zonder dat je in de gaten hebt dat je leert.”
Op de lange termijn
De combinatie van mobiele telefoons en high-speed internet heeft geleid tot de best en meest geïnformeerde generaties, die de wereld ooit heeft gekend. Wat deze jongere generaties en latere generaties uniek maakt, is de wens om te leren en zich te ontwikkelen. Een lerende organisatie creëert sowieso commitment bij de werknemers. Dat resulteert in medewerkers die langer blijven. Het is fijn als de directie daarin meewerkt en ze daarin de vrijheid geeft. Steeds vaker worden de studie- en ontwikkelingsmogelijkheden ook in de secundaire arbeidsvoorwaarden genoemd. Het trekt potentiële kandidaten over de streep om voor jou te gaan werken. De investering die je hierin nu doet betaalt zich dus nu en later uit.
Bekijk ook eens
Of je nu tot Generatie Z behoort of niet, het is belan…
De Miljoenennota 2025 biedt waardevolle inzichten in d…