Microlearning als oplossing voor continue ontwikkeling

Bij microlearning verdiep je je snel en laagdrempelig in kleinere deelonderwerpen. Perfect dus om jezelf continu te blijven ontwikkelen.

Deel blog

micro-learning

Meer over microlearning

Iedereen kent inmiddels wel het belang van jezelf blijven ontwikkelen. De constante technologische ontwikkeling maakt immers dat er steeds andere vaardigheden nodig zijn. Maar als je al een drukke baan hebt, is de drempel om er een volledige opleiding naast te gaan doen vaak te hoog. Een alternatief is microlearning. Hierbij verdiep je je snel en laagdrempelig in kleinere deelonderwerpen. GoodHabitz is een van de aanbieders van  microlearning en verzorgt het onbeperkt leren portaal voor de professionals die via Exactpi werken.  De trainingen (meer dan 150) van GoodHabitz hebben een geheel eigen aanpak. Geen boeken, readers, hand-outs of ander saai lesmateriaal. Nee, de lesstof zit verpakt in aansprekende magazines, eigengemaakte documentaires, games en video’s. ,,Leren moet leuk zijn, is ons motto”, vertelt Inge van der Burgt, coach MKB bij GoodHabitz.

Het fijne is dat het leren van iets nieuws niet met enorme sprongen hoeft of tijdrovend moet zijn. Het is juist niet de bedoeling om de lat te hoog te leggen maar met kleine stapjes. Een tsunami begint ook met een klein golfje.

Met kleine stapjes vooruit

Microlearning is gebaseerd op de overtuiging om kleine stukjes leercontent en flexibele technologie te ontwikkelen, waardoor je op bepaalde specifieke momenten gemakkelijk toegang krijgt tot de leercontent, bijvoorbeeld tijdens lunchpauzes en onderweg. Het is content die we snel kunnen lezen, bekijken of verwerken – in slechts 10 minuten of minder. Dat kan gaan om een video, een blog of een reeks instructievragen die ons helpen om anders te gaan denken.

‘’Het fijne is dat het leren van iets nieuws niet met enorme sprongen hoeft of tijdrovend moet zijn. Het is juist niet de bedoeling om de lat te hoog te leggen maar met kleine stapjes. Een tsunami begint ook met een klein golfje. Door het klein te maken past het gemakkelijk in je werkweek zonder het overzicht kwijt te raken. Zie het als sporten, dan kun je ook beter starten met twee keer in de week. Voor mezelf plan ik elke week twee keer een kwartier in. Dan kan ik verder met de training waar ik gebleven ben. Dat half uurtje in de week betekent twee uur in de maand en dus vijf trainingen in een jaar!”

Kies een onderwerp dat jou aanspreekt

Ook als je geen toegang hebt tot een platform als GoodHabitz kun je morgen al aan de slag. Bijvoorbeeld op Youtube vind je ook volop uitleg-video’s over alle mogelijke onderwerpen. Belangrijk is dan wel dat je een onderwerp kiest die jou aanspreekt. ‘’Dat is dan ook een tip die ik mensen vaak meegeef. Iets waar je al een beetje kennis over hebt leert makkelijker dan waar je geen kennis over hebt. Op het moment dat je niet alleen onderwerpen kiest die per se voor ‘die specifieke rol’ van belang zijn houd je het voor jezelf ook verrassend en afwisselend.  Zorg dat het altijd een combinatie is van content die jou aanspreekt en die van toegevoegde waarde is voor jouw werkgeluk, rol of doorgroeimogelijkheden.”

Of juist out of the box

Wees ook niet bang om iets onbekends te kiezen. Door die stap te zetten leer je heel veel. ‘’Je kunt je verdiepen in een onderwerp waar je niet aan had gedacht. Ook dit doe je in kleine stapjes, een kort stukje en niet meteen een presentatie van een dag. Het geeft je de regie over je eigen ontwikkeling, jij bent de enige die weet waar je naartoe wil. Om de cursist te helpen een keuze te maken, doet hij bij ons de eerste keer de Goodscan. Hierin kijken we naar de talenten, persoonlijkheid en motivatie van de cursist. Uit deze scan rolt een top 10-advies voor de trainingen die het beste bij deze persoon aansluiten. De trainingen zijn volledig zelfstandig te volgen. Het leuke is dat je met onze methodes vaak leert zonder dat je in de gaten hebt dat je leert.”

Laat je inspireren

Waarom juist nu werken aan je ontwikkeling? “Je kunt niet stil blijven staan. Functies veranderen en de vraag naar bijvoorbeeld digitale vaardigheden wordt steeds groter. Door daarin bij te blijven creëer je meer kansen voor jezelf.” Laat je ook inspireren door andere mensen. Door het gesprek aan te gaan met mensen die met het onderwerp te maken hebben of ga koffiedrinken met iemand die je inspireert. Zo blijf je structureel bezig met je eigen ontwikkeling”.

Bekijk ook eens

De impact van technologie op jouw werk
Blog

Het is voor professionals van cruciaal belang om zich…

Ga mee of heb een beter idee: Tips voor betere samenwerking
Blog

Flexibel, nieuwsgierig en open minded zijn en bewust o…