Offline Netwerken: tips & tricks
Misschien herken je het wel, je wordt uitgenodigd voor een borrel en ziet er eigenlijk tegenop om in je eentje te gaan. Of in plaats van een bezoekafspraak in te plannen, stuur je snel een mailtje naar die nieuwe prospect. In dit artikel deelt Exactpi drie unieke voordelen van fysieke ontmoetingen en in het bijzonder van offline netwerken. Bijvoorbeeld tijdens netwerkbijeenkomsten.
Deel blog
Offline Netwerken:
De kracht van persoonlijke verbindingen
Misschien herken je het wel, je wordt uitgenodigd voor een borrel en ziet er eigenlijk tegenop om in je eentje te gaan. Of in plaats van een bezoekafspraak in te plannen, stuur je snel een mailtje naar die nieuwe prospect. In dit artikel deelt Exactpi drie unieke voordelen van fysieke ontmoetingen en in het bijzonder van offline netwerken. Bijvoorbeeld tijdens netwerkbijeenkomsten.
Verbinden zonder Wifi
Je scrolt vast ook dagelijks op LinkedIn en andere social media kanalen. Online contacten leggen was nog nooit zo makkelijk en lijkt de norm geworden. En offline netwerken voelt dan misschien ouderwets. Maar juist persoonlijke ontmoetingen bieden een krachtige basis voor het opbouwen van waardevolle relaties. Het biedt unieke voordelen zoals persoonlijke connectie, vertrouwen, directe interactie en de mogelijkheid om je sociale vaardigheden te ontwikkelen.
Door van offline netwerken een gewoonte te maken in je werk- en persoonlijke leven, kun je gebruik maken van alle voordelen die de fysieke interacties met zich meebrengen. Als je eenmaal de basis hebt gelegd met bestaande relaties die je online hebt leren kennen, dan wordt het uitbouwen van deze en andere relaties in werkelijkheid meteen veel persoonlijker.
Door bijvoorbeeld tijdens een offline bijeenkomst meteen een connectie met de ander te maken op LinkedIn. En soms kom je er dan achter dat je gezamenlijke connecties deelt en dit zorgt meteen weer voor een gesprek. Vraag de ander naar zijn contactgegeven en sla deze op in je telefoon voor wanneer je het nodig hebt.
#1. Persoonlijke connectie en betrouwbaarheid
Een van de grootste voordelen van offline netwerken is de mogelijkheid om persoonlijke connecties te maken. Wanneer je iemand in persoon ontmoet, kun je hun lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en toon van stem zien en horen. Dit helpt bij het opbouwen van wederzijds begrip en vertrouwen tussen jou en de ander.
Onderzoek toont namelijk aan dat mensen eerder geneigd zijn om een samenwerking aan te gaan met iemand die ze persoonlijk hebben ontmoet.
Het gevoel van verbondenheid dat ontstaat tijdens persoonlijke ontmoetingen mist vaker in een online omgeving. Tijdens persoonlijke ontmoetingen kun je meteen vragen stellen, antwoorden krijgen en ideeën uitwisselen zonder de vertragingen die soms kunnen ontstaan bij online en geschreven communicatie. Bovendien kunnen spontane offline ontmoetingen leiden tot onverwachte en waardevolle connecties.
#2. Versterken van interacties
Offline netwerken helpt ook bij het ontwikkelen van je sociale en communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen. Dit kan je doen door regelmatig deel te nemen aan offline netwerkevenementen en actief te blijven binnen je netwerk. Zo bouw je een betrouwbare reputatie. Om je netwerk op te bouwen en te blijven onderhouden is het nodig om er energie en tijd in te steken.
Veerkracht
Verder kunnen offline netwerkevenementen je helpen bij het leren omgaan met afwijzingen en het ontwikkelen van veerkracht. Niet elke ontmoeting zal leiden tot waardevolle contacten. Daarom is het belangrijk dat je dit ook ziet als een leerproces waarbij je doorzettingsvermogen ontwikkelt om met dergelijke teleurstellingen om te gaan.
Feedback
Een ander voordeel is dat een offline netwerk event je de kans geeft om te oefenen met het geven en ontvangen van feedback. Constructieve feedback kan je helpen je sociale vaardigheden verder te ontwikkelen, terwijl het geven van feedback aan anderen je leiderschapskwaliteiten en empathisch vermogen kan versterken.
Diversiteit
Ook speelt diversiteit een rol op netwerkevenementen. Probeer actief gesprekken aan te gaan met mensen uit verschillende sectoren en met diverse achtergronden. Dit zorgt voor een levendige sfeer waarin nieuwe ideeën en inzichten kunnen ontstaan. Dit kan zo simpel zijn als het starten van een gesprek met iemand die je normaal gesproken niet zou benaderen, of door deel te nemen aan verschillende workshops en sessies die buiten je gebruikelijke interessegebied liggen.
Door jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen, kun je veel leren en onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Bovendien kan het leren van elkaars unieke ervaringen bijdragen aan je persoonlijke en professionele groei.
#3. Verbale en non-verbale communicatie
Verbale communicatie
Een netwerkevent, een borrel, een workshop of een dergelijk event in jouw branche of interessegebied zijn uitstekende gelegenheden om mensen te leren kennen die jou verder kunnen helpen en andersom. Tijdens een bijeenkomst is het fijn om persoonlijk contact te maken. Alleen kan het ongemakkelijk aanvoelen om als eerste een gesprek aan te knopen en je zal uit je comfortzone moeten stappen. Als je dit lastig vindt, spreek dan iemand aan die eruit ziet zoals jij je voelt. Ontspan en wees jezelf. Geloof in je eigen kwaliteiten. Het zal voor degene een opluchting zijn een gesprekspartner te hebben en het moment voor jullie beiden makkelijker maken.
Toon daarnaast oprechte interesse in de ander en stel vragen die over de ander gaan. Dit kunnen persoonlijke of professionele vragen zijn. Laat niet alleen zien wat je doet, maar laat vooral zien wie je bent. Presenteer jezelf kort en bondig en maak de ander nieuwsgierig. Noem niet alleen je functienaam als mensen vragen wat je doet. Je bent namelijk meer dan je werk, daarom is het goed om iets persoonlijks toe te voegen. Dit versterkt wederzijds begrip en bevordert meer betekenisvolle relaties.
Voorbeeld van een persoonlijke benadering: Als je ziet dat de ander een outfit aan heeft die jou aanspreekt geef hier dan een compliment over. Zo laat je zien dat je die ander hebt opgemerkt.
Voorbeeld van een zakelijke benadering: Eerder in het gesprek gaf de ander aan, dat het bedrijf waar diegene werkzaam is sinds kort een AI tool gebruikt om het Recruitment proces te optimaliseren. Kom hierop terug en vraag wat de ervaring is omdat je nieuwsgierig bent of dat ook voor jouw organisatie kan werken.
Non- verbale communicatie
Offline netwerken moedigt ook non-verbale communicatie aan. Niet alleen de toon waarop je communiceert en wat je zegt is belangrijk hoe je over komt op de ander Zoals oogcontact, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Het vermogen om non-verbale signalen te lezen en te begrijpen, evenals het bewust zijn van je eigen non-verbale signalen, kan je helpen om meer oprechte connecties te maken.
Probeer een open houding aan te nemen en te glimlachen. Sta je met je armen over elkaar, dan kan dit ongeïnteresseerd overkomen. Probeer ook je lichaam te ontspannen en houd in ieder geval één hand vrij om de ander de hand te schudden. De tijd dat mensen elkaar de hand schudden is weer deels terug van weggeweest. Ook is kleding een belangrijk onderdeel. Draag wat bij je past en wie je bent.
Staat er op de uitnodiging dat de dresscode business chique is? Dan denk je misschien meteen aan zakelijke kleuren zoals zwart, wit, grijs of blauw. Maar als jij meer van de felle kleuren bent, trek dit dan vooral aan! Zolang het representatief en zakelijk blijft. Want juist dan voel jij je meer op je gemak en kun je het beste uit het moment halen.
Bonustip van Exactpi’s relatiemanager Yasmin Asrafali
Heb je na het lezen van dit artikel genoeg inspiratie gekregen om onze netwerktips in de praktijk te brengen? Hier vind je allerlei verschillende netwerkbijeenkomsten per regio.
Ontdek je volgende carrièrestap
We zijn hier om jouw ambities waar te maken! Benieuwd naar de carrièrekansen die op jou wachten? Onze Recruitment Consultants staan klaar om jou te begeleiden naar de perfecte volgende stap.
Bekijk ook eens
Het tweede sollicitatiegesprek is vaak uitgebreider en…
Je bent slim, je bent ambitieus en je hebt iets te ver…