Onmisbare skills voor Financials van de toekomst
Welke financiële skills heb je nodig? Exact verzamelde voor jou dè skills waarmee jij zorgt dat jouw financiële carrière toekomstbestendig is.
Deel blog
Het financiële vak verandert; welke 7 extra skills zijn onmisbaar?
Het financiële werkveld van de toekomst zal gekenmerkt worden door flexibele en adaptieve processen, bijna real-time rapportering en voorspellende analyses, zo voorspelt PWC. De voortdurende ontwikkeling van technologie brengt het vak in een stroomversnelling. En ook corona heeft zijn invloed op het vak: Bedrijven hebben door de pandemie behoefte aan extra informatie, analyses en duiding van financiële cijfers en dat zorgt voor allerlei extra werkzaamheden voor finance teams.
In die snel veranderende wereld moeten boekhoud- en financiële professionals steeds vaker beschikken over nieuwe en minder voor de hand liggende vaardigheden. Exact ging op onderzoek uit en verzamelde voor jou dè skills waarmee jij zorgt dat jouw financiële carrière toekomstbestendig is.
1 Proactief meedenken
Van de financiële professional van de toekomst wordt verwacht dat hij/zij verder kijkt dan de cijfers. De maandelijkse rapportering zal real time en ad hoc worden, en de financiële teams zullen onder druk staan om samen te werken, partnerschappen aan te gaan en niet alleen informatie te verstrekken, maar ook inzichten te verschaffen. Bedrijven brengen steeds vaker de toegevoegde waarde voor de business in kaart en doordat we in het privéleven gewend zijn geraakt aan snellere leveringen en on-demand en abonnementsdiensten verwachten we ook op zakelijk gebied snelheid en soepele processen. Er wordt meer verwacht van real-time rapportage, dat problemen onmiddellijk worden aangepakt en dat er constante communicatie met de business is. Geef hier invulling aan door informatie, analyses en oplossingen proactief op te leveren, bij voorkeur al voordat de vraag gesteld wordt.
2 Netwerk opbouwen
Besef je, tijdens een loopbaan van meer dan 40 jaar werk je waarschijnlijk voor diverse organisaties. Het is goed om vanaf de start te werken aan je netwerk. Dat kan op social media (Linkedin), maar ook door het volgen van opleidingen of door je aan te sluiten bij georganiseerde netwerken.
De globalisering, de snelheid waarmee beslissingen worden genomen en de toegenomen concurrentie zetten de financiële functie onder druk om meer samen te werken. Er is een trend naar een breder scala aan verantwoordelijkheden. En dat betekent beter geïnformeerd zijn over de business en de drivers van de business. Een netwerk opbouwen is dan ook niet alleen belangrijk buiten je organisatie, maar ook binnen de organisatie waar je werkt. Het ontwikkelen en beheren van een netwerk van belangrijke stakeholders is volgens ervaren financials van vitaal belang om echt goed op de hoogte te zijn van wat er speelt en zo je (strategische) werk goed te kunnen doen.
3 Probleemoplossend en kritisch denken
Financials zijn vaak ook probleemoplossers. Je moet bijvoorbeeld financiële vergelijkingen doeltreffend oplossen, oplossingen vinden voor de schuldenproblemen van een onderneming of de beste investeringen voor het bedrijf selecteren. Het oplossen van problemen gaat dan ook vaak samen met kritisch denken. Oftewel, je moet hierbij in staat zijn om te zien waar de belangen liggen en financiële vragen te doorgronden en de gevolgen van oplossingen te voorzien alvorens beslissingen te nemen.
4 Snel inzetbaar zijn
Vroeger werden junior accountants ingezet in functies met een hoge mate van herhaling en handmatige processen. Nu de technologie de overhand krijgt, wordt van afgestudeerden en jonge accountants verwacht dat ze meteen aan de slag kunnen. Als starter / young professional moet je daarom snel beschikken over een brede kennis, commercieel inzicht en de communicatieve vaardigheden om echte zakelijke oplossingen te kunnen bieden. Ondanks die carrière versnelling door voortschrijdende technologie is het overigens nog steeds noodzakelijk om de beginselen en basisvaardigheden van het vak uitstekend te beheersen. Zorg dat je deze (studie)fase niet overslaat, want juist die kennis stelt je uiteindelijk in staat om complexe vraagstukken beter te doorgronden en aan te pakken.
5 Communicatieve vaardigheden
Voor professionals in de boekhoudkundige en financiële sector zijn sterke schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden vanzelfsprekend heel belangrijk. Een financial moet immers op alle niveau kunnen communiceren: met vakgenoten, met managementleden met beperkte financiële kennis, met toeleveranciers, medewerkers en klanten. Het is dan ook noodzakelijk om financieel jargon in eenvoudige bewoordingen uit te kunnen leggen en financiële beslissingen helder te kunnen onderbouwen. Want als je je beperkt blijven tot koude, harde cijfers, zult je er nooit in slagen medewerkers van niet-financiële afdelingen voor je te winnen. Voor nu geldt, hoe meer bedrijven leunen op hun financiële professionals hoe belangrijker deze vaardigheid is.
6 Nieuwsgierig en leergierig zijn
Om echt van toegevoegde waarde te zijn en goed te kunnen adviseren moet je je echt verdiepen in het bedrijf en de business. Je moet er alles van willen weten en investeren in je relatie met stakeholders. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid helpt je daarbij. Het is ook van cruciaal belang dat je een plan hebt om vaardigheden op te blijven bouwen en dat je flexibel bent in je leerproces. Zorg dat je bijblijft en de (technologische) ontwikkelingen op bijvoorbeeld het gebied van modelling en data analytics blijft volgen en begrijpen.
7 Technologische vooruitgang kunnen benutten
De hoeveelheid ruwe gegevens in de wereld neemt exponentieel toe, en dat geldt ook voor de financiële gegevens van organisaties. Het vermogen om deze gegevens te beheren en in haar voordeel te gebruiken is onmisbaar. Financials met financiële èn ICT-kennis zijn dan ook gewilder dan ooit. Denk aan alleen al aan de enorme hoeveelheid mogelijkheden op het gebied van business intelligence.
Modelling helpt bedrijven toekomstscenario’s op papier te zetten, waarbij een keur aan variabelen wordt meegewogen. Op die manier kun je risico’s in kaart te brengen en te vermijden. Data analytics en data management zijn belangrijk omdat het van cruciaal belang is om directies en management van correcte informatie te voorzien. Dit geeft bedrijven de basis om de juiste koers te varen en eventuele schaarse kansen direct te benutten.
Als jij de koppeling kunt maken tussen het financiële vakgebied en de ict mogelijkheden beschik je over een belangrijk voordeel ten opzichte van degenen die dat niet kunnen.
Conclusie
De financial van de toekomst en zijn/haar skills worden steeds veelzijdiger. Je moet alles kunnen laten zien, van messcherpe analytische vaardigheden en uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden tot ruime kennis van de it-mogelijkheden voor de sector. Dat alles om real-time waarde toe te voegen aan de zakelijke besluitvorming. Als dat eenmaal lukt, zijn de accounting en finance professionals de drijvende krachten achter de prestaties van de organisatie waarvoor ze werken. Een mooi streven toch?
Bronnen: Forbes.com, indeed.com, roberthalf.com, pwc.com, theoutperformer.co robertwalters.nl
Wil jij eens praten over de volgende stap in je financiële carrière? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag welke actuele mogelijkheden wij kunnen bieden.
Bekijk ook eens
Het tweede sollicitatiegesprek is vaak uitgebreider en…
Je bent slim, je bent ambitieus en je hebt iets te ver…