Kortere time to hire: voordelen en tips

Kortere time to hire realiseren? In dit artikel delen we de voordelen en technische tips om je recruitmentproces te optimaliseren.

Deel blog

efficiënter Recruitmentproces

Verkort je recruitmentproces: voordelen en tips

Met alle concurrentie op de huidige arbeidsmarkt is het cruciaal voor organisaties om talent snel en efficiënt aan te trekken. Een kort recruitmentproces, oftewel een korte time to hire, kan hierbij een belangrijke rol spelen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 57% van de werkzoekenden hun interesse in een baan verliest als het sollicitatieproces te lang duurt.  Vanuit Exactpi staan we hier volledig achter en zetten we de kandidaat altijd centraal. In dit artikel delen we de voordelen van een kortere time to hire en geven we technische tips om je recruitmentproces te optimaliseren. Maar plaatsen we daarbij ook een belangrijke kanttekening.

Voordelen van een korte time to hire

Meer kans op het vinden van de juiste kandidaat

Een kort recruitmentproces zorgt ervoor dat je sneller kunt reageren op sollicitaties en de beste kandidaten kunt vastleggen voordat ze door andere organisaties worden benaderd. Dit vergroot de kans dat je de juiste kandidaat vindt voor de functie. Bovendien zorgt een snelle reactietijd ervoor dat je de interesse van de kandidaat vasthoudt en voorkomt dat deze verder gaat zoeken naar andere mogelijkheden. In een concurrerende arbeidsmarkt kan dit het verschil maken tussen het aantrekken van toptalent, of het mislopen van de perfecte kandidaat.

Betere kandidaat-ervaring

Een lange time to hire leidt tot frustratie bij kandidaten, wat een negatieve invloed kan hebben op hun beeld van je organisatie. Door je recruitmentproces te verkorten, zorg je voor een betere kandidaat-ervaring en een positiever imago van je bedrijf. Kandidaten waarderen een vlotte sollicitatieprocedure en duidelijke communicatie. Dit zorgt ervoor dat ze zich gewaardeerd voelen en eerder geneigd zijn om positieve feedback te geven over jouw organisatie. De gevolgen? Meer sollicitaties en een groter talentenbestand om uit te kiezen.

Daarnaast is een positieve kandidaat-ervaring belangrijk voor je employer branding. Wanneer kandidaten een goede ervaring hebben tijdens het sollicitatieproces, zullen ze dit waarschijnlijk delen met hun netwerk. Dit vergroot de kans dat anderen geïnteresseerd raken in jouw organisatie en zich ook aanmelden voor openstaande vacatures.

Lagere kosten

Een efficiënt recruitmentproces zorgt voor lagere kosten, omdat je minder tijd en middelen hoeft te besteden aan het werven en selecteren van kandidaten. Bovendien kan een snellere time to hire leiden tot een snellere inzet van nieuwe medewerkers, wat weer resulteert in een hogere productiviteit. Dit is met name belangrijk voor organisaties die te maken hebben met seizoensgebonden pieken of een plotselinge toename in werklast. Een kortere time to hire zorgt ervoor dat je sneller kunt inspelen op deze veranderingen en je organisatie efficiënter kunt laten draaien.

Tevens druk je de kosten doordat een kortere time to hire meestal ook leidt tot een lager verloop onder medewerkers. Wanneer je de juiste kandidaten snel aanneemt en hen een positieve ervaring biedt, is de kans groter dat ze langer bij je organisatie blijven. Dit vermindert de noodzaak om constant nieuwe medewerkers te werven en zo bespaar je op de lange termijn geld.

Tips voor een efficiënt recruitment proces

Nu je de voordelen van een kortere time to hire kent, is het tijd om je recruitmentproces te optimaliseren. Neem deze technologische tips mee om je time to hire te verkorten:

1. Maak gebruik van kunstmatige intelligentie voor gedragsvoorspellingen en voorspellende analyses

Kunstmatige Intelligentie (AI) kan worden ingezet om gedragsvoorspellingen te maken en voorspellende analyses uit te voeren tijdens het wervingsproces. Dit betekent dat je AI kunt gebruiken om te beoordelen hoe goed een kandidaat in de toekomst zal presteren op basis van hun huidige kwalificaties en gedrag. Zo kun je beter inschatten welke kandidaten waarschijnlijk succesvol zullen zijn en welke niet, waardoor de kans groter is dat je de juiste kandidaat aanneemt. Ook kan dit kan tijdbesparend zijn en het wervingsproces effectiever maken, aangezien het je in staat stelt om je aandacht te richten op de kandidaten met het grootste potentieel. Het is echter belangrijk om AI-systemen zorgvuldig te configureren en te evalueren om vooroordelen te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze de juiste voorspellingen doen.

2. Gebruik digitale interview-platforms voor gestructureerde en efficiënte sollicitatiegesprekken

In de huidige tijd, waarin digitale technologie een steeds grotere rol speelt, zijn digitale interview-platforms, zoals robot-videogesprekken en asynchronous video interviews (AVIs), handige hulpmiddelen in het wervingsproces. Deze platforms stellen je in staat om op een gestructureerde en efficiënte manier sollicitatiegesprekken te voeren, zelfs op grote schaal.

Met behulp van digitale interview-platforms kun je kandidaten op een consistente en objectieve manier beoordelen. Dit helpt bij het besparen van kostbare tijd en middelen, vooral wanneer er veel kandidaten zijn. Bovendien kunnen geautomatiseerde beoordelingen en AI-ondersteunde technologieën in deze platforms recruiters helpen bij het identificeren van de meest veelbelovende kandidaten.

Het gebruik van digitale interview-platforms verbetert overigens niet alleen de efficiëntie van het wervingsproces, maar biedt ook een gestructureerde aanpak om kandidaten te evalueren en selecteren.

3. Gebruik Natural Language Processing (NLP) voor dataverzameling en verwerking

NLP-software kan helpen bij het verzamelen, analyseren en ordenen van gegevens, zoals cv’s, vacatureteksten en motivatiebrieven. Dit maakt het beheer van informatie efficiënter en bespaart tijd in administratieve taken.

Natural Language Processing (NLP) biedt verschillende concrete toepassingen in het recruitmentproces, zoals:

  1. Automatische CV-screening: NLP-software kan sollicitatiebrieven en CV’s analyseren om automatisch kandidaten te beoordelen op basis van de vereisten van de vacature. Hierdoor kunnen recruiters snel de meest geschikte kandidaten identificeren.
  2. Chatbots voor werving: Je kunt NLP-aangedreven chatbots gebruiken om vragen van sollicitanten te beantwoorden, basisinformatie te verzamelen en zelfs het sollicitatieproces te begeleiden.
  3. Sociale media monitoring: NLP kan worden ingezet om sociale media te monitoren en relevante kandidaten te identificeren op basis van hun online activiteiten en interacties. Dit kan waardevolle inzichten opleveren en helpen bij het opbouwen van talentpools.
  4. Sentimentanalyse van sollicitatiegesprekken: Je kunt zelfs al NLP gebruiken om de resultaten van sollicitatiegesprekken te analyseren, waaronder video- of audio-opnames. Hiermee kunnen ze de algemene indruk en sentiment van de kandidaat begrijpen, wat kan helpen bij de besluitvorming.
  5. Automatische vertaling: Voor internationale werving kan NLP worden ingezet om CV’s en andere documenten automatisch te vertalen, waardoor het mogelijk is om een breder scala aan kandidaten te evalueren.
  6. Automatische generatie van vacatureteksten: NLP-software kan helpen bij het opstellen van effectieve vacatureteksten door best practices te analyseren en aanbevelingen te doen voor het gebruik van relevante trefwoorden en taal.

Deze toepassingen maken gebruik van NLP om gegevens te verwerken, te begrijpen en bruikbare inzichten te verschaffen om het recruitmentproces efficiënter te maken en de kwaliteit van de aangenomen kandidaten te verbeteren.

4. Klein beginnen? Maak gebruik van tools om deeltaken te automatiseren

Er zijn diverse tools beschikbaar die kunnen helpen bij het automatiseren van onderdelen van het recruitmentproces, zoals automatische sourcing, video-interviews, contactinformatie vinden, contact leggen met kandidaten, en meer. Deze tools zijn vaak ontworpen om efficiënt en effectief te zijn in één specifiek aspect van recruitment.

Het voordeel van het gebruik van deze tools is dat ze vaak goedkoper zijn dan volledige recruitmentsystemen en kunnen worden geïntegreerd met je bestaande systemen. Hierdoor kunnen recruiters zich concentreren op hun belangrijkste taken en onderscheidend zijn van de concurrentie door deze innovatieve oplossingen.

Een aantal voorbeelden van deze tools zijn ‘Hunter’ en ‘Find That Email’ voor het vinden en verifiëren van e-mail adressen, ‘Pipl’ voor het samenvoegen van alle informatie over je kandidaten, ‘Lusha’ gaat ook gratis voor je op zoek naar telefoonnummers e-mail adressen en ‘ContactOut’ verzamelt je leads en maakt de resultaten hiervan meetbaar. Naast deze tools zijn er online nog meer handige programma’s te vinden. Doe hier je voordeel mee!

En vergeet vooral de persoonlijke touch niet

In dit tijdperk van geavanceerde technologie en data-analyse kunnen we soms verstrikt raken in de verregaande mogelijkheden van automatisering en efficiëntie in het recruitmentproces. Toch is het cruciaal om de persoonlijke touch nooit uit het oog te verliezen. Dus blijf kritisch en onderzoekend.

Mensen werven mensen, en de menselijke connectie is onmisbaar bij het aantrekken van getalenteerde kandidaten. Een persoonlijke benadering maakt het mogelijk om dieper in te gaan op de behoeften, verwachtingen en ambities van sollicitanten. Het stelt recruiters in staat om een beter begrip te krijgen van de culturele fit en de waarden van zowel de kandidaat als het bedrijf.

Voor sollicitanten brengt een effectieve maar tegelijkertijd persoonlijke wervingsaanpak ook aanzienlijke voordelen met zich mee. Ze voelen zich gehoord en gewaardeerd, en ze kunnen een dieper inzicht krijgen in de bedrijfscultuur en de verwachtingen. Dit vermindert de kans op onverwachte verrassingen nadat ze zijn aangenomen en bevordert een succesvolle integratie in het team. Daarnaast kunnen sollicitanten zich meer verbonden voelen met een bedrijf dat de tijd en moeite neemt om hen persoonlijk te leren kennen, wat hun motivatie en betrokkenheid bij de organisatie kan vergroten.

Kortom, het verkorten van het recruitmentproces is een strategische keuze met voordelen voor zowel werkgevers als sollicitanten. Het stelt je in staat om het beste talent aan te trekken, een positieve kandidaatervaring te bieden, kosten te verlagen en efficiënter te opereren. Het is echter essentieel om technologische hulpmiddelen en automatisering op een wijze te gebruiken die de persoonlijke touch en empathie in het proces behoudt. Dit menselijke aspect blijft onmisbaar, omdat het de basis vormt voor duurzame en waardevolle relaties tussen werkgevers en werknemers. De persoonlijke touch behouden is daardoor niet alleen een ethische verplichting, maar ook een strategische keuze.

Oprechte interesse, een persoonlijk telefoontje, een dagdeel meedraaien op de afdeling of een rondleiding op de werkvloer hoeven het recruitmentproces niet onnodig langer te maken, maar kunnen wel net het verschil maken.

Onze ervaring? De combinatie van technologie en persoonlijke aandacht leidt tot het beste resultaat in een competitieve arbeidsmarkt.

Meer lezen? Wij gebruikten deze bronnen:

 

Bekijk ook eens

soft skills
Blog

Wat zijn soft skills precies en waarom zijn ze zo cruc…

ChatGPT in het sollicitatieproces
Blog

In een tijd waarin digitalisering en automatisering de…