Tips voor de perfecte sollicitatie-outfit

Categorie: Sollicitatietips
Gepubliceerd: 03-10-19

Sollicitatiegesprek? Leuk! Maar wat trek je aan?

Altijd is er eerst het moment van blijdschap als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Toch slaat daarna onvermijdelijk de stress toe. Niet altijd voor het gesprek zelf, maar vaak vooral om de kledingkeuze. Op de werkvloer wordt steeds meer casual kleding gedragen, maar betekent dit dat solliciteren in je spijkerbroek en op je sneakers dan ook gewoon kan? Dat hangt heel erg af van de functie en het bedrijf. Hieronder staat een aantal praktische tips om je te helpen bij het uitzoeken van je sollicitatie-outfit.

Een verzorgd uiterlijk is een must

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat jij je goed voelt in wat je draagt. Dan kom je ook het beste uit de verf in je sollicitatiegesprek. Toch is er wel een aantal algemene punten te noemen waar je sollicitatiekleding aan moet voldoen. Voor welke functie en bij welk bedrijf je ook solliciteert, zorg er altijd voor dat je er verzorgd uitziet. Maar wat betekent dat dan precies? Belangrijk is dat je kleding schoon, kreukvrij en onbeschadigd is. En wat vaak vergeten wordt: poets je schoenen. Of, in het uitzonderlijke geval van sneakers, zorg dat ze schoon zijn.

Focus op professionaliteit

Leg de nadruk in je outfitkeuze vooral op je professionaliteit. Pas daarom bij een sollicitatiegesprek op met het laten zien van je decolleté of te veel borstkas, met de lengte van je rokje, make up en sieraden. Het belangrijkste is dat er niets afleidt van het gesprek. De sollicitatie gaat tenslotte om jouw kwaliteiten als professional. Dus laat die o zo mooie rinkelende armbanden een dag thuis en kies voor een rustige professionele look. Eigenlijk gaat zowel voor mannen als vrouwen op: alles waar ‘te’ voor staat is een no-go. Behalve dan misschien ‘te’ netjes…

Houd balans met kleuren

Onbewust worden mensen beïnvloed door de kleuren die ze zien. Dat betekent dat er veel winst te behalen is met de kleuren(combinaties) die je kiest voor je sollicitatiekleding. Kleuren als zwart, wit en grijs zijn goede basiskleuren, maar je moet ze wel combineren met andere kleuren. Als je dat niet doet, word je de zogenaamde “grijze muis”. Maar maak er ook weer geen kermis van. Eigenlijk is ook hier de belangrijkste boodschap dat je ‘te’ moet vermijden. Zo geeft een touch of red een sterk karakter weer, maar komt een hele rode outfit agressief over. Aardetinten werken rustgevend en zijn aan te raden, maar als je ze niet combineert met iets anders, val je helemaal weg. Balance is key.

Kijk foto’s voor je sollicitatiegesprek

Net als voor de inhoud van je sollicitatiegesprek, is het voor de keuze van je outfit aan te raden om research te doen. Begin met het kijken op de website van het bedrijf: staan er foto’s van medewerkers? Zo ja, wat dragen ze? Of kijk naar de profielfoto’s van de medewerkers op LinkedIn. Dat is een goed beginpunt, maar ook andere informatie op de website kan een goed beeld geven van de cultuur die binnen een bedrijf heerst. Is het bedrijf heel formeel, dan is de kleding van het personeel dat vaak ook. Ga je via Exact op gesprek? Dan vertellen onze ervaren recruiters je er graag meer over!

Kleed je naar de bedrijfscultuur

Nu weet je wat voor cultuur er binnen een bedrijf heerst en wat de medewerkers dragen, maar moet je je dan net zo kleden op je sollicitatiegesprek? Nee, aan de hand van deze informatie kun je ervoor zorgen dat je er op je gesprek nog iets netter uitziet dan de medewerkers. Zo laat je zien dat je echt je best hebt gedaan en dat is natuurlijk dé manier om een goede indruk te maken. En vergeet bij je eerste sollicitatiegesprek niet om even te spieken wat er op de werkvloer zoal gedragen wordt. Dan weet je voor je tweede gesprek helemaal wat je aan moet trekken.