De trends in Finance voor 2022

De finance trends van 2022 aan de hand van 4 overkoepelende thema's. Dit zijn de financiële trends die wellicht de nieuwe standaard gaan worden voor de toekomst.

Deel blog

finance trends 2022

4 overkoepelende trends in finance

De pandemie heeft niet alleen het normale leven maar ook het zakenleven ingrijpend veranderd. Veel van de trends en ontwikkelingen die wij nu signaleren zijn erdoor ontstaan of versneld. Ook op het gebied van finance zijn er veranderingen ingezet. Wat zijn de trends voor dit jaar? Anja Jalink (ExecutiveFinance) besloot in december 2021 haar netwerk aan te spreken met de vraag: ‘Wat zijn de trends van 2022?’. Uit deze gesprekken kwamen vier overkoepelende thema’s naar voren. Met trends die wellicht de nieuwe standaard gaan worden voor de toekomst.

#1 Trends op de arbeidsmarkt

De vraag naar controllers is toegenomen, maar het aanbod blijft daarin achter volgens Dennis de Goeij (directeur USG Finance). Junior controllers die direct inzetbaar zijn en beschikken over de juiste kennis, kunde en systeemervaring worden het meest gevraagd. Aangezien iedereen op zoek is naar deze talenten zijn goede arbeidsvoorwaarden niet meer voldoende om hen te binden. Werknemers moeten nog meer centraal gesteld worden. Dat betekent dat het belang van persoonlijke ontwikkeling toeneemt én een goede bedrijfscultuur gewaarborgd moet worden.

#2 Trends in software

Volgens Marcel Duijvestijn (CEO Bue10) zijn er drie duidelijke ontwikkelingen op het gebied van software. Te beginnen met dat alle data-entry geautomatiseerd moet worden. Hier kijkt eigenlijk geen enkele financial meer van op. Het gevolg hiervan is een tweede ontwikkeling die speelt: de groeiende behoefte aan het gevoel van controle. “Doordat je meer automatiseert, wil je het gevoel houden dat het proces onder controle is. En ook repeterende controles kunnen geautomatiseerd worden. Zo kan je bijvoorbeeld de compleetheid van je administratie geautomatiseerd controleren,” aldus Duijvestijn. Tot slot is er een behoefte ontstaan om inzicht te krijgen in hetgeen je automatiseert. Software is niet alleen een hulpmiddel voor de invoer van data, maar een tooling die ingezet kan worden door een controller.

#3 Trends in financiële functie

Disrupties zullen altijd blijven komen volgens Alain Mulder (Senior Director Europe Operations bij IMA). Denk bijvoorbeeld aan het klimaat, zeker als je bij een internationaal bedrijf werkt. De geopolitiek draait overuren en daar moet je als finance professional mee bezig zijn. Daarnaast is duurzaamheid een steeds meer toenemende trend. Greenwashing is een no go, men moet het nu écht anders gaan doen. Als controller moet je dus wendbaar zijn. Daarmee kun je echt toegevoegde waarde leveren. Dat betekent kiezen voor de beste oplossing, ook als dat niet de goedkoopste is. Ook cybercrime is een steeds groter probleem. Als controller kun je de hand opsteken en vragen “hebben we dit op orde binnen de organisatie”. Deze manier van risicomanagement gaat verder dan alleen tools, het is ook mensen bewust maken.

#4 Trends in skills

Persoonlijke ontwikkeling is enorm belangrijk wil je relevant blijven in dit vakgebied. En dat gaat verder dan technische vaardigheden en kennis. Volgens de Goeij ligt de focus steeds meer op soft skills. Je bent meer en meer een spil in de organisatie, waarbij je afstemt met diverse stakeholders. Dit vraagt meer van je communicatie-, presentatie-, en onderhandeling skills. Daarnaast moet je aan de slag met onderwerpen als risicomanagement, technologie en data analytics. Je hoeft geen expert te zijn in data analytics, maar je moet er wel over mee kunnen praten. Dat betekent dat je de juiste vragen moet kunnen stellen én weet waar je de benodigde informatie kunt vinden.

Bekijk ook eens

Offline Netwerken: De kracht van persoonlijke verbindingen
Blog

Misschien herken je het wel, je wordt uitgenodigd voor…

Nooit meer wakker liggen van je werk
Blog

Het is een veelvoorkomend probleem: je ligt in bed en…