De impact van het SER-advies
Joke van der Velpen vertelt over de aanstaande wijzigingen in de HR-wetgeving (op basis van onder andere het SER-advies) waar je rekening mee moet houden.
Deel blog
De impact van het SER-advies:
Iedereen levenslang leren mét dezelfde rechten en kansen
Bijgewerkt op 31 maart 2022 na het webinar
Joke van der Velpen is Manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet. Ze analyseert rapporten en is de gehele dag bezig met huidige en toekomstige wetgeving. En wat daarvan de impact is voor werkgevers. Dat geldt ook voor een aankomende wetswijziging op basis van het advies van de Sociaal Economische Raad over de arbeidsmarkt.
Op 31 maart verzorgde Exactpi een webinar over de te verwachte impact van het SER-advies waarbij Joke als keynote optrad. Wij gingen alvast met haar in gesprek over de inhoud als voorproefje in aanloop naar het webinar toe.
Betere positie voor de ‘flexibele schil’
‘In wat voor land willen we werken?’ is een rapport van de Commissie Borstlap, gemaakt door minister Koolmees. Hierin ligt de focus op kwetsbare werknemers en iedereen die niet over een contract voor onbepaalde tijd beschikt. Vervolgens is het SER-advies tot stand gekomen in samenwerking met vakbonden en werkgevers. Beide rapporten hebben hetzelfde uitgangspunt: een betere positie voor ‘de flexibele schil’ van een organisatie garanderen. Joke: ‘’Alles moet nog omgezet worden naar concrete criteria in wetgeving, maar het coalitieakkoord heeft duidelijk aangegeven dat naar beide rapportages wordt gekeken. En dus is het wel duidelijk wat de richting van de rechtswijziging zal zijn, waardoor je daar ook nu al op kan anticiperen.’’
Wat komt er aan bod?
‘’Wat zijn nu de verschillen tussen de twee rapportages? En nog belangrijker: wat is de impact voor de organisaties die werken met flexibele werknemers? Neem bijvoorbeeld een Customer Service centrum. Bij drukte kan er gebruik gemaakt worden van oproepkrachten, naast de kleine kern van vaste medewerkers. In veel van dit soort organisaties geeft het beleid aan om dan in topdrukte een bepaald aantal oproepkrachten in te zetten. De oproepkracht is dus afhankelijk van deze drukte, waardoor deze groep heel kwetsbaar is.
Uitzendkrachten kunnen straks alleen maar ingezet worden voor ‘ziek en piek’. De uitdaging zit dan in hoe je dat gaat aantonen én je planning.
Maar ook, op welke manier zet jij zzp’ers in zodat ze voldoen aan de gestelde criteria? Eén rapport stelt dat je als zzp’er niet mag inblenden in de organisatie en dus niet dezelfde soort werkzaamheden mag verrichten als regulier personeel. Wat betekent dat voor bijvoorbeeld een zzp kok in het ziekenhuis? Er ontstaat een grijs gebied waar criteria voor opgesteld worden. Situaties in iedere andere branche vertel ik tijdens het webinar.
Levenslang leren is straks niet meer een kreet, maar wordt een norm. Denk maar aan het STAP-budget dat dit jaar is ingevoerd. In een razendsnel veranderende wereld is het van belang dat je als werkgever blijft investeren in je werknemers. Dat wordt dus ook (op Europees niveau) in wetgeving vastgelegd. Onder aan de streep heeft elke werkende dezelfde rechten, om zo voor iedereen dezelfde kansen te creëren in hun ontwikkeling.
Andere onderwerpen die ik voorbij laat komen zijn ontwikkelingen ten aanzien van ontslagrecht, oproepkrachten en payrolling. En ik zorg natuurlijk dat ik ook de actualiteiten verwerk. Door deel te nemen aan dit webinar bespaar je jezelf tijd en wordt de essentie waarmee je aan de slag moet gaan helder.’’
Kijk het webinar terug
Benieuwd naar welke verantwoordelijkheden mogelijk komen kijken bij dit SER-advies? En vooral hoe je je hier nu al op kan voorbereiden? Antwoorden op al jouw vragen heeft Joke gegeven in het webinar Wijzigingen in de HR-wetgeving: Bereid je voor op de impact! (gehouden op op 31 maart 2022). Ze neemt je in een enthousiast verhaal van 45 minuten mee in alle ins and outs en beantwoordt heel veel vragen.
Bekijk ook eens
De combinatie van de Wet DBA, Vbar en WTTA zorgt ervoo…
Wat is de invloed van nieuwe technologieën op het recr…