Zó ga je om met de 5 meest gestelde sollicitatievragen

Een goede voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek neemt een deel van de spanning weg.

Deel blog

sollicitatievragen

Yes! Je mag op sollicitatiegesprek komen. De eerste horde is genomen, maar je hebt nog even te gaan tot de finish. Het spannendste gedeelte begint na die eerste horde. Echter door een goede voorbereiding, kan je een deel van de spanning weghalen. Hieronder bespreken we de vijf meest gestelde sollicitatievragen.

1. Wie ben jij? Vertel eens iets over jezelf.

Dit is 9 van de 10 keer de eerste vraag van je sollicitatiegesprek. Recruiters beginnen vaak breed. Niet omdat ze zelf niet weten waar ze moeten beginnen, maar om te zien wat voor jou de belangrijkste eigenschappen en informatie over jezelf zijn. Bereid deze vraag daarom goed voor! Maak je antwoord niet té breed en raak niet verzeild in alleen maar oppervlakkige informatie over jezelf. De werkgever wil waarschijnlijk in het kort iets weten over je ambities, wat jou typeert als persoon, je opleidingen en werkervaring. Pas de informatie die je geeft aan aan de vacature en vertel meer dan wat er al in je brief en cv staat. Een korte pitch voorbereiden is ook een heel goede manier om het antwoord op deze brede vraag te nailen.

2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Eigenlijk zijn dit twee vragen in één, maar ze hangen nauw samen en vereisen min of meer dezelfde aanpak. Daarom behandelen we ze samen. Begin voor deze vraag eens met rondvragen in je omgeving hoe mensen jou zien. Mensen die jou regelmatig meemaken, kunnen je vertellen waarin zij vinden dat je excelleert en waar nog winst op te behalen valt. Zorg uiteindelijk dat je drie sterke en drie zwakke punten van jezelf op een rijtje zet.

Sterke punten

Echt, het is niet arrogant om te vertellen waar je goed in bent als er naar wordt gevraagd. Zorg wel dat je niet doorslaat, want dat werkt averechts. Belangrijk is dat je voor het gesprek de sterke punten kiest die belangrijk zijn voor de vacature. Neem hiervoor de vacaturetekst nog eens door. Maar met alleen maar drie goede eigenschappen noemen kom je er niet. Je gesprekspartner zal doorvragen. Bereid daarom ook voorbeelden voor. Gebruik hierbij de STAR-methode (Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat), zodat het verhaal concreet wordt. Daar houdt je potentiële werkgever van!

Zwakke punten

Iedereen heeft zwakke punten en door ze te erkennen toon je lef. Je potentiële werkgever wil met deze vraag niet alleen achterhalen hoe je in elkaar zit, maar ook of je enige zelfkennis en zelfbewustzijn bezit. Eerlijkheid duurt het langst, maar zorg er wel voor dat je zwakke punten noemt die niet in de weg staan bij de invulling van de vacature. Het geeft niet dat je ongeduldig bent als je solliciteert voor een administratieve functie. Maar zeggen dat je chaotisch bent, is dan niet heel handig. Zorg ook dat je je niet beperkt tot alleen het bedenken van je zwakke eigenschappen, maar vertel ook hoe jij ze probeert te verbeteren.

3. Waarom solliciteer je op deze functie?

Als degene die jou interviewt vraagt waarom je solliciteert op deze functie, dan bedoelt hij de functie binnen zíjn bedrijf. Beperk je in je antwoord dus niet tot alleen functie-inhoudelijke informatie, maar benoem ook wat je aanspreekt in het bedrijf. Begin hiervoor met het bekijken van de website en social-mediakanalen van het bedrijf. Zo kom je achter de visie, kernwaarden en bedrijfscultuur van het bedrijf. Je kan dan vertellen waarom jij daar goed bij past en de werkgever ziet meteen dat je je goed hebt voorbereid. Betrek in je antwoord ook waarom jij geschikt bent voor de functie. Zo kan de werkgever goed inschatten of je bij de bedrijfscultuur past en wat jouw meerwaarde is voor het bedrijf.

4. Waarom moeten wij jou aannemen?

Het geldt voor alle vragen, maar nog net een beetje extra voor deze: enthousiasme is de basis! Dit is je kans om je te onderscheiden van de rest, dus trek alles uit de kast! Houd bij het voorbereiden van je antwoord de functie-eisen van de vacature in je achterhoofd. Bedenk hoe jij wilt dat degene met wie je het gesprek hebt, jou verkoopt aan zijn leidinggevende. De eerder genoemde STAR-methode is bij het voorbereiden van deze vraag onmisbaar om een concreet beeld te geven. En verder:

  • Kom op de proppen met voorbeelden.
  • Haal je goede eigenschappen nog even uit de kast en onderbouw ze.
  • Noem niet alleen maar werkinhoudelijke dingen, maar ook bijv. dat je goed bij het bedrijf/team past.
  • Laat blijken wat jou uniek maakt ten opzichte van al die andere sollicitanten.

5. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Je potentiële werkgever wil ambitie zien, maar houd bij het beantwoorden van deze vraag een goede balans tussen ambitieus en realistisch. En vergeet niet te onderbouwen. Bekijk de groeimogelijkheden van de functie en binnen het gehele bedrijf. Een organisatie wil meestal niet iemand aannemen die na een paar jaar door wil groeien naar iets wat in dat bedrijf niet mogelijk is. Let op, het is ook niet handig om uit te zijn op de baan van degene die het gesprek met je voert. Dat schrikt wellicht af…

En nu?

De vijf meest gestelde sollicitatievragen heb je nu voorbereid. Denk vervolgens nog eens na over wat je vindt van je huidige baan, wat je daar doet en welke prestaties je hebt geleverd. Daar kunnen ze tijdens het sollicitatiegesprek ook zeker naar vragen. En tot slot: bedenk vragen voor het bedrijf! Daarmee toon je interesse en laat je nogmaals zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf. Rest ons nu nog maar één ding om te zeggen: succes met je sollicitatiegesprek!

Solliciteren via Exact personeelsintermediair
Wanneer je solliciteert via Exact helpen onze recruiters je graag bij de voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Zij kennen de klant en kunnen je tips geven hoe jij je goed voor de dag kunt komen.

Bekijk ook eens

Signalen nieuwe baan
Blog

Ook al ben je niet actief op zoek naar een nieuwe baan…

Blog

Veel werkgevers werken tegenwoordig competentiegericht…