8 interessante HR tools met AI

AI specialist Roderick Bronzwaer presenteert een lijst met 8 tools die hij veelbelovend vindt en die het onderzoeken waard zijn als je als HR professional serieus aan de slag wilt met de mogelijkheden van AI.

Deel blog

AI tooling te gebruiken binnen je HR cyclus

Top AI tooling te gebruiken binnen je HR cyclus:
Roderick Bronzwaer geeft tips

Als HR-professional kun je gemakkelijk overvallen worden door tsunami aan HR tools die gebruik maken van AI en die nu op ons afgevuurd worden.  Tijdens ons webinar “de AI revolutie voor HR professionals” heeft Roderick Bronzwaer, organisatiepsycholoog, computerwetenschapper en co-founder van In2Dialog, al de actuele stand van zaken met betrekking tot AI en HR gegeven.

In dit blog geeft hij, in aanvulling op het webinar, een lijst met 8 tools (in willekeurige volgorde) die hij veelbelovend vindt en die het onderzoeken waard zijn als je als HR professional serieus aan de slag wilt met de mogelijkheden van AI.

#1 Job design: Skills Intelligence van Textkernel

Skills Intelligence is een product van Textkernel die open format data (denk aan tekst zoals CV’s, functieomschrijvingen en evaluaties) analyseert en hier verschillende vaardigheden en profielen uit kan extraheren. Hier komen onder andere nieuwe NLP technieken bij om de hoek kijken. Zo kan je data-driven destilleren wat er bij bepaalde functies belangrijk is, en hoe je dit mee kunt nemen in het ontwerpen van nieuwe profielen.

#2 Recruitment: AI-gedreven gespreksanalyse van In2Dialog

Wellicht self-serving, maar het is mijn oprechte mening dat wij bij In2Dialog op het gebied van AI in recruitment in Nederland de kar trekken door middel van automatische, diepgaande analyses van sollicitatiegesprekken en intakes. Hierbij extraheren we niet alleen kwaliteiten zoals drijfveren en motivatoren, maar ook diepgaande onderwerpen zoals arbeidsvoorwaarden, ambities en sterke / zwakke punten. Hiernaast wordt ook de recruiter zelf als gespreksleider geanalyseerd om direct feedback te geven op taalstijl, vraagstellingen en andere belangrijke kenmerken van hun gespreksvoering.

#3 Onboarding: De Q&A bots van Microsoft Azure

Microsoft biedt op hun AI platform Azure door AI-ondersteunde chatbots aan, die ter plekke getraind worden op je eigen data. Voer met behulp van hun handleiding documenten aan die de nieuwe medewerkers dienen te ondersteunen, en geef hen vervolgens toegang tot de hiermee opgeleide chatbot, die zo accuraat mogelijk hun vragen probeert te beantwoorden. Kijk vervolgens in het dashboard hoe de interactie verloopt en wat de trends zijn in vraagstellingen van nieuwe collega’s.

#4 Selectie: AI-gedreven instrumenten van Ixly

Ixly, een bedrijf actief op het gebied van selectie & assessment-tooling, maakt ook sinds een paar jaar instrumenten die d.m.v. AI sneller en accurater af te nemen zijn dan traditionele vragenlijsten of toetsen.

#5 Recruitment: Campagne-creatie met behulp van RecruitAgent

RecruitAgent is een nieuw initiatief van onder andere de Intelligence Group die helpt met het opzetten van wervingscampagnes. Nog niet gelanceerd maar registraties voor een pilot staan open.

#6 Werving & selectie: OTYS GPT

OTYS, een ATS leverancier, heeft recentelijk hun functionaliteit OTYS GPT gelanceerd. Een integratie van large language models in hun systeem waarmee je snel en overzichtelijk teksten kunt genereren.

#7 Coaching: Noa Coach

Deze Australische onderneming met Nederlandse roots heeft onlangs een coaching app ontwikkeld waarmee teamleden getimede feedback & oefeningen voorgeschreven krijgen, alsmede tips voor wellbeing, geïntegreerd met onder andere een chatbot.

#8 Voor gevorderden: Door ChatGPT ondersteunde latente profielanalyse

Niet alleen zijn de nieuwe large language modellen van toegevoegde waarde bij het genereren van content voor derden, maar ook voor jezelf. Complexere technieken waarvoor men voorheen de nodige cursussen gevolgd moest hebben, zijn nu toegankelijker. Zie ook deze interactie met ChatGPT:

screenshot chatgpt AI en HR

Nog een laatste tip van Roderick

Met de snelle opkomst van ChatGPT zijn veel bedrijven ontstaan. Het is cruciaal om de waarschijnlijkheid en validiteit van de claims van deze bedrijven te verifiëren. Stel jezelf de vraag: Is het logisch dat dit werkt? En is deze tool echt beter dan menselijke capaciteiten? Voorzichtigheid en gezond verstand zijn altijd raadzaam.

Meer weten over AI en HR?

Houd ook onze socials in de gaten en zorg dat je onze kennissessies niet mist!

Webinar: AI voor HR professionals

Bekijk ook eens

Offline Netwerken: De kracht van persoonlijke verbindingen
Blog

Misschien herken je het wel, je wordt uitgenodigd voor…

HR-maatregelen hoofdlijnenakkoord 2024
Blog

Het recent gepresenteerde hoofdlijnenakkoord bevat bel…