HR-wijzigingen in 2025

Een nieuw jaar staat voor de deur. Wij zetten de belangrijkste HR-wetsveranderingen in 2025 voor je op een rij en leggen uit wat ze betekenen voor jouw organisatie.

Deel blog

Betekenis HR-wijzigingen in 2025

Wat betekenen de HR-wijzigingen van 2025
voor jouw organisatie

Het nieuwe jaar staat voor de deur, en met de aankomende veranderingen is het essentieel om je als werkgever goed voor te bereiden. Kabinet-Schoof heeft de arbeidsmarkt misschien niet als prioriteit benoemd, maar er zijn zeker ingrijpende wijzigingen aangekondigd die de dagelijkse praktijk van werkgevers en werknemers raken. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij en leggen uit wat ze betekenen voor jouw organisatie.

Laatste update: 23 december 2024

1. Meer risico met ZZP’ers

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) gaat vanaf 2025 actief gehandhaafd worden. De kans is aanwezig dat sommige zzp’ers als schijnzelfstandigen worden aangemerkt, wat kan leiden tot naheffingen. Hoewel er nog geen strikte handhaving is voor werkgevers die aantonen dat ze stappen ondernemen, is het verstandig om tijdig de relatie met je zzp’ers te herzien en eventueel alternatieve contractvormen te overwegen.

Dit zegt de rijksoverheid zelf hierover:
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes. Organisaties kunnen eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er zogenaamde boekenonderzoeken (controles) worden ingesteld. Daarnaast worden alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch verlengd tot en met 31 december 2029. Met deze maatregelen geeft de Belastingdienst uitvoering aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid. Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/12/18/in-2025-geen-boetes-bij-handhaving-schijnzelfstandigheid

Wat te doen?

  • Onderzoek of je zzp’ers aan de eisen voldoen en niet als werknemers kunnen worden gezien.
  • Communiceer met je ZZP’ers over de aanstaande veranderingen.

Uiteraard denken wij graag met je mee, wat een passende oplossing kan zijn voor de rol en jouw organisatie. Onze ZZP-dienstverlening is erop gericht zoveel mogelijk risico’s te beperken en ook Detachering biedt een serieus alternatief.

2. Wet toekomst pensioenen: deadlines en nieuwe opties

De deadline voor aanpassingen in pensioenregelingen nadert. Per 1 januari 2025 moeten alle arbeidsvoorwaardelijke afspraken rond pensioenen vastgelegd zijn bij pensioenfondsen. Daarnaast kunnen gepensioneerden vanaf 2025 gebruikmaken van de optie om 10% van hun pensioen ineens te laten uitbetalen. Dit biedt flexibiliteit, maar vraagt ook om goede communicatie met werknemers over de financiële consequenties.

Wat te doen?

  • Zorg dat pensioenafspraken tijdig vastliggen volgens de nieuwe wetgeving.
  • Informeer werknemers over de gevolgen van het laten uitkeren van een bedrag ineens.

3. Wijziging WW-premie: impact op flexwerk

De WW-premie stijgt met 0,1 procent, maar er komt een belangrijke aanpassing in de berekening. Bij contracten van minder dan 30 uur per week moet de hoge WW-premie worden betaald als een werknemer meer dan 30% extra uren werkt. Dit raakt vooral werkgevers die veel gebruikmaken van flexibele arbeidskrachten. Werkgevers met vaste werknemers die meer dan 30 uur per week werken, betalen vanaf januari 2025 minder WW-premie voor overwerk.

Wat te doen?

  • Analyseer de impact van de nieuwe berekeningen op je huidige personeelsbestand.
  • Overweeg vaste en/of meer uren contracten om verrassingen te voorkomen.

4. Afschaffing van het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Het lage-inkomensvoordeel (LIV), een regeling die werkgevers financieel ondersteunde bij het aannemen van werknemers met een laag inkomen, wordt per 2025 stopgezet. Dit kan leiden tot hogere loonkosten, vooral in sectoren met veel laagbetaalde functies. Het vrijgekomen budget wordt herverdeeld naar andere regelingen, zoals loonkostenvoordelen (LKV’s) voor specifieke doelgroepen.

Wat te doen?

  • Herzie je loonbeleid en anticipeer op hogere kosten.
  • Onderzoek andere beschikbare subsidies, zoals de doelgroep banenafspraak.

5. Versobering van de 30%-regeling

De 30%-regeling, bedoeld om expats fiscaal voordeel te bieden, wordt verder beperkt. Het percentage daalt naar 27%. Hoewel het voordeel blijft bestaan, kan dit invloed hebben op de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsplaats voor internationaal talent.

Wat te doen?

  • Informeer expats over de wijzigingen en de financiële impact.
  • Overweeg alternatieve secundaire arbeidsvoorwaarden om talent te behouden.

Wat betekenen deze wijzigingen voor jouw organisatie?

De veranderingen in 2025 vragen om een strategische aanpak. Of het nu gaat om het aanpassen van contractvormen, herzien van pensioenregelingen, of anticiperen op hogere loonkosten: proactief handelen is essentieel om risico’s te beperken en kansen te benutten.

Hoe verder? Blijf voorbereid. Exactpi staat klaar om werkgevers te ondersteunen bij het navigeren door deze veranderingen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek over je recruitment vraagstukken. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie klaar is voor 2025.

Lex Klep

Senior Consultant Den Haag

Mehmet Arpat

Business Manager Den Haag

Patricia Schlärmann

Senior Consultant Den Haag

Shirley Setrodimedjo

Senior Consultant Rotterdam

Revelino Azzaro

Commercieel Directeur Den Haag

Mohammad Selevani

Senior Consultant Den Haag

Bekijk ook eens

9 Belangrijkste HR-trends voor 2025
Nieuws

Wat staat je te wachten als HR professional in het nie…

7 Uitdagende types op de werkvloer
Blog

Hoe ga je professioneel om met uitdagende persoonlijkh…