De meest gestelde sollicitatievragen
Bereid je grondig voor op je volgende sollicitatiegesprek met dit artikel over de meest gestelde sollicitatievragen – en hoe je hierop antwoordt. Onze tips en technieken helpen je om een goede indruk achter te laten en je kansen op het bemachtigen van je droombaan aanzienlijk te vergroten.
Deel blog
Yes! Je mag op sollicitatiegesprek komen. De eerste horde is genomen, maar je hebt nog even te gaan tot de finish. Bereid je grondig voor op je volgende sollicitatiegesprek met dit artikel over de meest gestelde sollicitatievragen – en hoe je hierop antwoordt. Ongeacht of je ambities liggen in finance, business support, commercie, human resources of het multilingual vakgebied de onderstaande tips en technieken helpen je om een goede indruk achter te laten en je kansen op het bemachtigen van je droombaan aanzienlijk te vergroten.
1. Vertel eens iets over jezelf.
Dit is 9 van de 10 keer de eerste vraag van je sollicitatiegesprek. Recruiters beginnen vaak breed. Niet omdat ze zelf niet weten waar ze moeten beginnen, maar om te zien wat voor jou de belangrijkste eigenschappen en informatie over jezelf zijn. Bereid deze vraag daarom goed voor! Het biedt je de unieke kans om jezelf te presenteren als de ideale kandidaat.
Ga verder dan je cv en vertel over je persoonlijke interesses, je professionele drijfveren en hoe deze van pas komen bij de functie waarop je solliciteert. Gebruik een verhaalvorm om je antwoord boeiender te maken, bijvoorbeeld: “Ik heb altijd een passie gehad voor technologie en probleemoplossing. Daarom ambieer ik een carrière in softwareontwikkeling. Buiten het werk om houd ik van kajakken, het liefst in de middle of nowhere. Dat helpt mij om gefocust en stressbestendig te blijven onder druk.”
Maak je antwoord niet té breed en raak niet verzeild in alleen maar oppervlakkige informatie over jezelf. De werkgever wil waarschijnlijk in het kort iets weten over je ambities, wat jou typeert als persoon, je opleidingen en werkervaring. Pas de informatie die je geeft aan aan de vacature en vertel meer dan wat er al in je brief en cv staat. Een korte pitch voorbereiden is ook een heel goede manier om het antwoord op deze brede vraag te nailen.
2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Eigenlijk zijn dit twee vragen in één, maar ze hangen nauw samen en vereisen min of meer dezelfde aanpak. Daarom behandelen we ze samen. Begin voor deze vraag eens met rondvragen in je omgeving hoe mensen jou zien. Mensen die jou regelmatig meemaken, kunnen je vertellen waarin zij vinden dat je excelleert en waar nog winst op te behalen valt.
Kies voor sterktes die direct relevant zijn voor de functie en zwaktes die je aan het ontwikkelen bent – en ondersteun beide met voorbeelden. Bijvoorbeeld: “Een van mijn sterkste punten is mijn vermogen om effectief te communiceren met zowel technische als niet-technische teamleden. Mij kunnen verhouden tot collega’s en klanten met verschillende achtergronden is handig voor het leiden van diverse projectteams. Ik werk aan mijn tijdmanagementvaardigheden door gebruik te maken van verschillende tools en technieken. Een van de tools die ik heb geïntegreerd in mijn dagelijkse werk is de ‘Pomodoro-techniek’, waarbij ik mijn werktijd opdeel in perioden van 25 minuten, gescheiden door korte pauzes. Dit helpt mij om gefocust en energiek te blijven en heeft al geleid tot een aanzienlijke verbetering in mijn productiviteit.”
Gebruik de STAR-methode om voorbeelden te geven (Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat), zodat het verhaal concreet wordt. Daar houdt je potentiële werkgever van!
3. Waarom wil je hier komen werken?
Dit is je kans om te laten zien dat je je huiswerk hebt gedaan en écht geïnteresseerd bent in het bedrijf. Vertel over specifieke projecten, de organisatiecultuur en hoe deze aansluiten bij jouw persoonlijke en professionele waarden. Een mooi antwoord is bijvoorbeeld: “Ik ben onder de indruk van de innovatieve aanpak van uw bedrijf en de aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik geloof dat mijn achtergrond in duurzame ontwikkeling en mijn drive om impact te maken, perfect aansluiten bij de missie en waarden van uw bedrijf.”
Begin hiervoor met het bekijken van de website en social-mediakanalen van het bedrijf. Zo kom je achter de visie, kernwaarden en bedrijfscultuur van het bedrijf. Je kan dan vertellen waarom jij daar goed bij past en de werkgever ziet meteen dat je je goed hebt voorbereid. Betrek in je antwoord ook waarom jij geschikt bent voor de functie. Zo kan de werkgever goed inschatten of je bij de bedrijfscultuur past en wat jouw meerwaarde is voor het bedrijf.
4. Waarom moeten wij jou aannemen?
Hier is het belangrijk om je unieke waardepropositie te benadrukken. Kortom: wat is jouw toegevoegde waarde voor de organisatie? Concentreer je op jouw specifieke vaardigheden, ervaringen en prestaties die jou onderscheiden van andere kandidaten. Geef aan hoe je bijdraagt aan het succes van het team en het bedrijf. Bijvoorbeeld: “Mijn unieke combinatie van technische expertise en creatief probleemoplossend vermogen stelt mij in staat om innovatieve oplossingen te bedenken die direct bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Bovendien heb ik bewezen een betrouwbare teamspeler te zijn die effectief kan samenwerken onder druk.”
Houd bij het voorbereiden van je antwoord de functie-eisen van de vacature in je achterhoofd. Bedenk hoe jij wilt dat degene met wie je het gesprek hebt, jou verkoopt aan zijn leidinggevende. De eerder genoemde STAR-methode is bij het voorbereiden van deze vraag een goede leidraad om een concreet beeld te geven.
Ontdek je volgende carrièrestap
We zijn hier om jouw ambities waar te maken! Benieuwd naar de carrièrekansen die op jou wachten? Onze Recruitment Consultants staan klaar om jou te begeleiden naar de perfecte volgende stap.
5. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Je potentiële werkgever wil ambitie zien, maar houd bij het beantwoorden van deze vraag een goede balans tussen ambitieus en realistisch. En vergeet niet te onderbouwen. Bekijk de groeimogelijkheden van de functie en binnen het gehele bedrijf. Een organisatie wil meestal niet iemand aannemen die na een paar jaar door wil groeien naar iets wat in dat bedrijf niet mogelijk is. Let op, het is ook niet handig om uit te zijn op de baan van degene die het gesprek met je voert. Dat schrikt wellicht af…
6. Wat is je salarisindicatie?
Het is belangrijk om voorbereid te zijn met een goed onderbouwde salarisrange. Baseer je antwoord op onderzoek naar de marktconforme salarissen in jouw branche en voor deze functie, rekening houdend met je ervaring en vaardigheden. Sta ook open voor onderhandeling. Je kan bijvoorbeeld aangeven: “Dankzij mijn uitgebreide ervaring en de vaardigheden die ik bij deze positie kan inzetten, zou ik een salarisrange verwachten van X tot Y. Ik sta echter open voor onderhandeling, mede afhankelijk van de secundaire arbeidsvoorwaarden.”
7. Heb je nog vragen of opmerkingen?
Toon je engagement en interesse door doordachte vragen te stellen die dieper ingaan op de functie, de toekomst van het bedrijf, en de bedrijfscultuur. Dit toont niet alleen je enthousiasme voor de rol maar geeft je ook waardevolle informatie om te bepalen of de functie en het bedrijf echt bij je passen.
En nu?
De zeven meest gestelde sollicitatievragen heb je nu voorbereid. Denk vervolgens nog eens na over wat je vindt van je huidige baan, wat je daar doet en welke prestaties je hebt geleverd. Daar kunnen ze tijdens het sollicitatiegesprek ook zeker naar vragen. Rest ons nu nog maar één ding om te zeggen: succes met je sollicitatiegesprek!
Solliciteren via Exactpi Recruitment
Wanneer je solliciteert op een vacature via Exactpi helpen onze recruitment consultants je graag bij de voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Zij kennen de bedrijven waar ze jou introduceren en kunnen je inside tips geven hoe jij je goed voor de dag kunt komen. Neem gerust contact met hen op om jouw mogelijkheden te bespreken.
Bekijk ook eens
Of je nu tot Generatie Z behoort of niet, het is belan…