Persoonlijk Jaarplan in 5 stappen

Met een persoonlijk ontwikkelingsplan voor het komende jaar gericht op het ontwikkelen van competenties en bereiken van doelen. Met deze 5 stappen ontwikkel jij jouw persoonlijk jaarplan voor de perfecte aftrap van 2023!

Deel blog

5 stappen naar een persoonlijk jaarplan

Een goede aftrap van 2023:
In 5 stappen naar een persoonlijk jaarplan

Het einde van het jaar nadert. Voor bedrijven een periode om te terug te blikken en volop plannen te maken voor de aankomende jaren. Waarom doen wij als medewerkers niet gewoon mee? Met een persoonlijk ontwikkelingsplan voor het komende jaar  gericht op het ontwikkelen van competenties en bereiken van doelen. Met deze 5 stappen ontwikkel jij jouw persoonlijk jaarplan voor de perfecte aftrap van 2023!

# 1. Start met een persoonlijke analyse

Voordat je kunt beginnen met het plannen van jouw persoonlijke jaarplan, moet je weten waar je heen wilt. Waar sta ik nu? En waarom doe ik wat ik doe?

Een SWOT-analyse wordt veelal gebruikt om kansen en bedreigingen voor een organisatie te identificeren. Deze methode kun je ook gebruiken om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van jouw loopbaan op de lange termijn. Door je sterke punten te herkennen, kun je meer energie steken in hetgeen waar je goed in bent. Door jouw zwakke punten te begrijpen, weet je wat je moet vermijden of waar je hulp bij nodig hebt.

# 2. Stel jouw loopbaandoelstellingen vast

Nu je meer inzicht hebt in jouw huidige persoonlijke situatie is het tijd om na te denken over de vervolgstappen. Hoe ziet jouw verdere toekomst eruit, welke ambities heb je? Geef ook aan waarom deze plannen belangrijk voor je zijn.

Denk ook na over de stappen die jouw bedrijf gaat maken. Gaan ze bijvoorbeeld een nieuwe organisatiestructuur hanteren en heeft dit effect op jouw werkzaamheden? Sluiten deze ontwikkelingen aan op de ambities die je hebt?

Maak deze doelstellingen concreet, bijvoorbeeld door de SMART doelen methode. Zorg dat jouw doelstellingen realistisch en bereikbaar blijven.

# 3. Maak een competentie-analyse

En nu de vraag: wat heb ik daarvoor nodig? Het is essentieel om een goed begrip te hebben van de vaardigheden en competenties die je nodig hebt om je doelstellingen te behalen. Denk ook goed na over wat je kunt doen om capaciteiten te ontwikkelen. Zijn er bijvoorbeeld cursussen die bijdragen of één op één coaching door jouw leidinggevende?

#4. Actie!

Je hebt inmiddels alle informatie verzameld over jouw huidige- en gewenste situatie, en het verschil daartussen. Dit neem je mee in het (eindejaars)gesprek met jouw leidinggevende. Samen toets je jouw ontwikkeldoelen op haalbaarheid en of deze in lijn liggen met de organisatiedoelen. Ook is het belangrijk om dan meteen periodieke vervolgevaluaties te plannen. Om te bespreken of jouw ontwikkelingsplan nog op schema ligt of dat je ergens moet bijsturen.

Meer tips voor een succesvol eindejaarsgesprek lees je hier.

#5. Bundel alles in één document

Het welbekende POP formulier staat voor persoonlijk ontwikkelingsplan. Hierin verzamel je alle input van de vorige stappen die je besproken hebt je met je leidinggevende. Van persoonlijke analyse tot een concreet actieplan. Dit document geeft jou handvatten en maakt jouw doel duidelijk en meetbaar.

Klaar voor de toekomst

Nu is jouw organisatie met ambitieuze jaarplannen ook klaar voor jou. Jouw persoonlijke jaarplan zorgt ervoor dat je floreert binnen de organisatie, breder inzetbaar bent en kerncompetenties ontwikkelt die anderen misschien niet hebben. Niet alleen verhoogt dit jouw kansen op de arbeidsmarkt, ook stimuleer je innerlijke motivatie.

Bij Exactpi staat ontwikkeling en groei van onze medewerkers centraal. Wist je dat alle Exacters een eigen persoonlijk ontwikkelplan hebben? Onze recruiters vertellen je er graag meer over.

Meer informtie over het opstellen van een persoonlijk jaarplan?

Wij lieten ons informeren en inspireren door:

Bekijk ook eens

De impact van technologie op jouw werk
Blog

Het is voor professionals van cruciaal belang om zich…

Ga mee of heb een beter idee: Tips voor betere samenwerking
Blog

Flexibel, nieuwsgierig en open minded zijn en bewust o…