Moderne kantoren – De hybride trends van 2022

De 5 trends in het fysiek en digitaal aanpassen van de werkomgeving aan hybride werken? Exactpi zocht het voor je uit.

Deel blog

moderne kantoren - trends 2022

Kantoor trends
en de impact op je werk

De afgelopen periode heeft duidelijk gemaakt dat thuiswerken een serieuze optie is. Alle twijfels zijn weggenomen en we hebben bewezen dat thuis een goede werkplek kan zijn. Maar om ook post-corona goed te kunnen blijven werken dat vraagt veel van mensen. Welke trends zien wij ontstaan als het gaat om het fysiek en digitaal aanpassen van de werkomgeving? Exactpi zocht het uit.

#1 Autonomie is een must

Iedereen wil de autonomie behouden als het gaat om het zelf organiseren van je werk. Continu bekeken worden wanneer en hoe je je werk doet is voor niemand leuk. Dit vraagt ook een verandering in de managementstijl van je leidinggevende. Waarbij deze vooral ondersteunend, faciliterend en kaderstellend wordt. In 2021 deed VPNdiensten.nl al eens een onderzoek en wat blijkt? 1 op de 6 thuiswerkers denkt dat de baas meekijkt als ze thuiswerken. Wat Exactpi betreft; not done! We zijn benieuwd hoe jij dit op dit moment ervaart vanuit jouw organisatie?

#2 Betere werk-privé balans

Een goede werk-privé balans is vaak een gevolg van meer hybride werken. Onnodige reistijd wordt voorkomen. Dit vraagt aanpassingen in het mobiliteitsbeleid. Maar ook een goed thuiswerkbeleid met aandacht voor een geschikte werkplek thuis is belangrijk.
Voor de meeste mensen betekent werken niet meer van negen tot vijf uur in een kamer zitten. Werknemers zijn op zoek naar flexibiliteit, mobiliteit en meer vrijheid. Hybride werken maakt dat mogelijk.

#3 Kantoor moet de reis waard zijn

De belangrijkste functies van het fysieke kantoor worden meer samenwerken, creatieve stimulans en persoonlijk contact. Dit vraagt om een andere opzet en vormgeving van het kantoor; het moet de moeite waard zijn om de reis te maken. Dit is een combinatie van een plek waar geconcentreerd gewerkt kan worden maar ook ruimtes om creatief te brainstormen. Waarbij de behoefte van medewerkers centraal staan. Het moet een fijne plek zijn waar collega’s samen kunnen komen en ze zich comfortabel voelen. Recente onderzoeken hebben bevestigd dat 70% van de mensen minstens één keer per week thuis werkt en volgens Gartner zal 48% van de werknemers waarschijnlijk ten minste een deel van de tijd op afstand werken na COVID-19 versus 30% vóór de pandemie. Kantoor krijgt dus een functie om samen te komen.

#4 Faciliteiten die matchen met behoefte

Overleggen en vergaderen wordt steeds diverser, waarbij de functie en het doel van het overleg moet passen bij de overlegvorm en de faciliteiten hiervoor. Fysiek, hybride of juist digitaal? En wat is hier precies voor nodig? Medewerkers hebben nog meer dan voorheen een behoefte aan een keuzepalet van geschikte ruimtes, hardware en software. Plug and play wordt hierin de nieuwe standaard.

#5 Health & Happiness spelen grotere rol

Gezondheid en geluk worden steeds belangrijker gevonden. Wat ook vraagt om een gezonde werkomgeving. Thuis en op kantoor. Denk aan facilitaire zaken zoals akoestiek, ergonomie van de werkplek maar ook de hoeveelheid groen in en om het gebouw. Of juist een gezond aanbod in catering en het stimuleren van beweging tijdens en buiten werktijd. Deze trend zullen we ook in 2022 steeds meer terug gaan zien. En zeg nu zelf.. een saai kantoorgebouw maakt jou toch ook niet happy?

Wat past bij jullie

Welke trends zijn van toepassing voor jouw bedrijf? Het is onmogelijk om de toekomst van het hybride of thuiswerken te ontkennen. Het is dus belangrijk om hierop in te spelen om de medewerkers blij te houden. Maar ook om zo je aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten en te kunnen blijven concurreren in de krappe arbeidsmarkt.

Bekijk ook eens

De impact van technologie op jouw werk
Blog

Het is voor professionals van cruciaal belang om zich…

Ga mee of heb een beter idee: Tips voor betere samenwerking
Blog

Flexibel, nieuwsgierig en open minded zijn en bewust o…