Verder kijken dan het cv

Goede medewerkers zijn meer welkom dan ooit, maar de 100% match vinden lijkt niet realistisch. Een logische winstpakker is de focus op de hard-skills loslaten en verder kijken dan een cv. We nemen je mee in deze werkwijze.

Deel blog

verder kijken dan cv

Verder kijken dan het cv

Voor het eerst in 50 jaar hebben we meer vacatures dan werklozen. Dit meldde diverse kranten afgelopen periode. Dat de kandidatenmarkt krap is voelen we inmiddels allemaal. Belangrijk is: hoe gaan we hier mee om? Goede medewerkers zijn meer welkom dan ooit, maar de 100% match vinden lijkt niet realistisch. Een logische winstpakker is de focus op de hard-skills loslaten en verder kijken dan een cv. Wat voor potentie heeft een kandidaat én met welke eigenschappen kan hij of zij binnen een korte periode toch goed genoeg zijn voor de openstaande functie? We nemen je mee in deze werkwijze.

Verder kijken dan cv

Functie-eisen

Wanneer we een vacature opstellen zijn we vaak op zoek naar het schaap met de vijf poten. Alles wat meer een beetje van pas kan komen nemen wij op in ons wensenlijstje. Maar het ultieme wensen is natuurlijk anders dan het ultieme eisen. Wanneer we vooraf voor onszelf bepalen wat echt belangrijk is, kunnen we de zoektocht naar een kandidaat verbreden. ‘Wat moet een kandidaat vanaf dag één al kunnen?’ zal aangepast moeten worden naar: ‘Wat kunnen we de kandidaat in een korte tijd leren?’ Natuurlijk is er een bepaald basisniveau gewenst. Wel geloven wij erin dat, wanneer je een goed inwerktraject opzet voor nieuwe werknemers, zij met de juiste motivatie in een korte tijd veel kunnen leren.

Exactpi is erg gericht is op een goede relatie met de klant. Om te beginnen luisteren de medewerkers naar je wensen en ook feedback wordt altijd opgepakt. Ook vind ik het heel fijn dat als ik eenmaal mijn wensen heb aangegeven bij een recruiter, dat deze ook bij de rest van het bedrijf bekend zijn. De lijnen zijn kort en daardoor kunnen ze snel schakelen. Dat maakt de samenwerking heel prettig.

Yvette Plugboer

- Visma Raet

Soft-skills

Waar vroeger het cv leidend was, en we kandidaten konden screenen op basis van heldere vakkennis en ervaring, moeten we nu verder kijken dan dat. Iemand direct afwijzen op basis van een cv, zeker de young professional, is een no-go in de huidige markt. Want wat kun je niet terugvinden op het cv? De manier van handelen in de praktijk. Hoe reageert een kandidaat in bepaalde situaties? Werken ze taakgericht óf spelen ze in op datgene waar de organisatie om vraagt. Hoe graag wil de kandidaat zichzelf ontwikkelen? We moeten dus daadwerkelijk de verdieping op zoeken in een gesprek. Op zoek naar de kracht van een kandidaat.

Voorbeeld: Een HBO starter, met een toerisme opleiding, wordt online getagd in een financieel medewerker vacature. Ze heeft, volgens haar cv, nog niet eerder financiële werkzaamheden gedaan voor een werkgever. Waar we normaal een profiel als deze links zouden laten liggen, gaan we nu eerder het gesprek aan. Uit het gesprek blijkt dat zij al jaren verantwoordelijk is voor de financiële administratie van teamuitjes/vriendenweekenden/ familiedagen. Waarom? Omdat ze cijfermatig sterk is en het leuk vindt projecten als deze op te pakken.

Intrinsieke motivatie

Zoek je iemand die binnen drie jaar de afdeling gaat managen, of wil je juist iemand die dé vraagbaak is voor de een klant en de verdieping opzoekt? Voordat je een vacature publiceert is het belangrijk hierover na te denken en dit mee te nemen in de omschrijving.

Een cv vertelt ons niets over de ambitie en intrinsieke motivatie van een kandidaat. Hier het gesprek over aangaan is daarom cruciaal. Wie ben je, wat wil je bereiken en hoe wil je dat proces aanvliegen? Wil je een expert worden in jouw vakgebied of verwacht je ooit een managementrol op je te nemen? Door zulke vragen met elkaar te onderzoeken kan jij de motivatie en eagerness herkennen bij een potentiële werknemer.

Werken vanuit de kracht van een kandidaat

Het is duidelijk: De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een andere manier van sourcing en selectie. We moeten verder kijken dan een cv en meer focussen op het talent, het potentieel én de motivatie van een kandidaat. Om (jong) talent de ruimte geven zich te ontwikkelen tot de professional die bijdraagt aan jouw organisatiedoelstellingen. Wanneer jij als werkgever kunt bepalen welke karaktereigenschappen nodig zijn om een functie goed te kunnen doen én een uitgebreider inwerktraject aanbiedt verbreed je jouw kansen op deze krappe kandidatenmarkt. En daarmee de kans op een succesmatch.

Advies nodig bij het opstellen van je functieprofiel of sparren over oplossingen om je recruitment op norm te krijgen? Neem gerust eens contact op met onze business managers.

Bekijk ook eens

toegevoegde waarde van Talent Motivatie Analyses
Download

Steeds meer organisaties in ons netwerk ontdekken de t…

Vergroot je online netwerk
Blog

Nieuwe ontmoetingen kunnen een groot verschil maken vo…

Bekijk ook eens

toegevoegde waarde van Talent Motivatie Analyses
Download

Steeds meer organisaties in ons netwerk ontdekken de t…

Vergroot je online netwerk
Blog

Nieuwe ontmoetingen kunnen een groot verschil maken vo…