Nooit meer wakker liggen van je werk
Het is een veelvoorkomend probleem: je ligt in bed en in plaats van te genieten van een fijne nachtrust, blijf je malen over werk-gerelateerde zaken. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je werk je nachtrust verstoort. In dit artikel bespreken we de oorzaken en delen we waardevolle tips.
Deel blog
Nooit meer wakker liggen van je werk
Het is een veelvoorkomend probleem: je ligt in bed en in plaats van te genieten van een fijne nachtrust, blijf je malen over werk-gerelateerde zaken. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je algehele gezondheid en welzijn. In het gunstigste geval blijft het bij vermoeidheid maar het kan ook leiden tot chronische stress of uiteindelijk een burn-out.
Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je werk je nachtrust verstoort. In dit artikel bespreken we de oorzaken van werk-gerelateerde slapeloosheid en delen we waardevolle tips om dit te voorkomen.
Oorzaken van werk-gerelateerde slapeloosheid
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan het niet kunnen loslaten van je werk, overmatig piekeren en de daaruit voortvloeiende slapeloosheid. Veelvoorkomende factoren zijn:
#1. Overmatige stress en zorgen
Het is normaal om af en toe stressvolle dagen op het werk te hebben, maar als de stress constant aanhoudt, kan dit leiden tot slapeloze nachten. Deadlines, prestatiedruk en conflicten, kunnen je dan mentaal blijven bezighouden, waardoor je blijkt piekeren en niet meer in de ruststand komt.
#2. Digitale overbelasting
Het gevoel hebben dat je altijd maar bereikbaar moet zijn. E-mails, berichten en meldingen blijven binnenkomen, zelfs buiten kantooruren, wat het je moeilijk maakt om mentaal te ontspannen.
#3. Onrealistische verwachtingen
Soms leg je jezelf onrealistische verwachtingen op over wat je wilt bereiken op het werk. Dat alles perfect moet zijn, kan veel onrust veroorzaken in je hooft en zelfs leiden tot angst. Klinkt dit herkenbaar? Lees dan ook onze 7 tips voor Perfectionisten.
#4 Slechte werk-privé balans
Als werk een onevenredig deel van ons leven in beslag neemt, dan kan dit leiden tot spanningen in je persoonlijke relaties en het verwaarlozen van dingen buiten je werk die belangrijk voor je zijn, zoals het uitoefenen van een hobby of sporten. Meer weten? Lees ook onze tips voor een goede work-life-balans.
Ontdek je volgende carrièrestap
We zijn hier om jouw ambities waar te maken! Benieuwd naar de carrièrekansen die op jou wachten? Onze Recruitment Consultants staan klaar om jou te begeleiden naar de perfecte volgende stap.
Praktische tips voor het loslaten van werkstress voor het slapengaan
Het is belangrijk om te voorkomen dat je niet kunt slapen door dingen die spelen op je werk die kunnen zorgen voor stress. Een duidelijke scheiding tussen je werk en privéleven is de eerste stap. Het creëren van een ontspannen sfeer voor het slapen gaan en een effectieve planning zijn de eerst stappen om lekkerder wakker te worden en met een beter gevoel je werkdag te beginnen.
Tip 1: Stel grenzen tussen werk en privé
Een van de belangrijkste stappen om te voorkomen dat je wakker ligt van je werk, is het creëren van een duidelijke scheiding tussen werk en privéleven. Dit kan vooral lastig zijn als je vanuit huis werkt.
Probeer daarom een fysieke scheiding te hebben tussen je werkruimte en je ontspanningsruimte. Als je een aparte werkplek kunt creëren, dan is dit het allerbeste. Heb je hier niet de ruimte voor? Ga dan achter de eettafel zitten en niet in de slaapkamer of op de bank, de plekken die staan voor ontspanning. Dit laatste is ook niet goed voor je lichaamshouding.
Zet daarnaast je werktelefoon uit na kantooruren en vermijd het beantwoorden van werk gerelateerde e-mails of berichten. Door vaste werktijden in te stellen, voorkom je dat je nog even dat ene telefoontje pleegt of een e-mail beantwoord.
Tip 2: Creëer een ontspanningsroutine voor het slapengaan
Zorg ervoor dat je aan het einde van je werkdag een ritueel hebt om je werkdag af te sluiten, bijvoorbeeld door je computer uit te zetten, je werkplek op te ruimen (als je thuis werkt) en een korte wandeling te maken. Dit helpt je om mentaal de switch te maken van werkmodus naar ontspanningsmodus. Door deze grenzen te respecteren, train je je brein om werkzaken los te laten zodra je werkdag voorbij is.
Creëer daarnaast een avondroutine die ontspannend is en je geest voorbereidt op slaap. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten. Het blauwe licht van schermen kan je slaap verstoren. De aanmaak van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor je slaap-waakritme wordt hiermee verstoord.
Begin minstens een uur voordat je naar bed gaat met activiteiten die je helpen ontspannen. Dit kan variëren van het lezen van een boek, een warm bad te nemen, of rustige muziek te luisteren.
Tip 3: Organiseer je tijd
Een andere belangrijke tip om te voorkomen dat je wakker ligt van je werk, is het verbeteren van je time management en planning. Begin je werkdag met het maken van een to-do lijst en stel prioriteiten. Focus op de belangrijkste taken en verdeel grote projecten in kleinere stappen.
Stel realistische doelen voor jezelf en vermijd het overbelasten van je agenda. Het is beter om minder taken te plannen en deze succesvol af te ronden, dan te veel taken in te plannen en gefrustreerd te raken als je ze niet allemaal kunt voltooien. Wees realistisch over wat je op een dag kunt bereiken en wees niet bang om nee te zeggen als je al een volle agenda hebt.
Evalueer regelmatig je werkdag en je planning. Kijk wat goed ging en wat beter kan. En pas je planning aan waar nodig. Door regelmatig je werkdag te evalueren, kun je patronen van stress herkennen en proactief oplossingen vinden.
Vergeet daarnaast niet om gedurende de dag regelmatig pauzes in te lassen om je mentaal en fysiek op te laden. Korte pauzes kunnen je helpen om je beter te concentreren en productiever te zijn. Probeer elke 60-90 minuten een korte pauze van 5-10 minuten te nemen. Sta op, strek je uit, loop een stukje, of doe iets anders om je mentaal even van het werk af te leiden.
Tip 4: De kracht van opschrijven
Als je merkt dat je ’s nachts wakker ligt omdat je hoofd vol zit met werk gerelateerde zorgen, kan het helpen om deze zorgen op te schrijven. Houd een notitieboekje naast je bed en schrijf alles op wat je dwarszit. Dit kan variëren van taken die je nog moet voltooien tot zorgen over deadlines of problemen op het werk.
Door je zorgen op te schrijven, geef je je brein de kans om deze los te laten. Het opschrijven van je gedachten kan een gevoel van opluchting geven en voorkomen dat je blijft malen. De volgende ochtend kun je de aantekeningen doornemen en een actieplan maken om met deze zorgen om te gaan. Dit helpt je om beter te slapen en met een frissere blik naar je werk te kijken.
Het belang van een goede werk-privé balans
Een goede work-life balans is niet alleen van cruciaal belang voor je fysieke en mentale gezondheid, maar het heeft ook invloed op je prestaties op het werk. Werkgerelateerde slapeloosheid kan immers leiden tot verminderde concentratie, vermoeidheid en verminderde productiviteit, wat uiteindelijk kan resulteren in een neerwaartse spiraal van meer stress en minder effectiviteit. Het is van vitaal belang dat we actief werken aan het bewaren van een evenwicht tussen werk en privéleven, zodat we niet langer wakker hoeven te liggen van ons werk.
Door de bovengenoemde tips te volgen, geef je prioriteit aan je eigen gezondheid en welzijn. Je zult merken dat je een rustiger en gezonder leven zult leiden, zowel op het werk als daarbuiten. Voor nu: slaap lekker!
Bekijk ook eens
Of je nu tot Generatie Z behoort of niet, het is belan…